Η κουραστική και προβλέψιμη στάση των Ηνωμένων Εθνών και το μοτίβο των τουρκικών προκλήσεων

Δεν υπάρχει τίποτα πιο προβλέψιμο στην κυπριακή πολιτική σκηνή από τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Ο Οργανισμός λειτουργεί ως ένα ρομπότ που κάθε χρόνο προγραμματίζεται και εκτελεί τις ίδιες εργασίες. Συζητά τα προσχέδια για τις εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο εκάστοτε ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ετοιμάζει σχετικές εκθέσεις, συχνά πυκνά συναντά τους δύο ηγέτες, ενώ κάθε τέλος του χρόνου τους καλεί σε κοινωνικού χαρακτήρα εκδήλωση.

Ταυτόχρονα, αν υπάρχουν προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη, οι κυανόκρανοι επεμβαίνουν, βλέπουν και μαθαίνουν τι έγινε, ωστόσο τα γεγονότα, σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνονται όπως θα έπρεπε στις διάφορες εκθέσεις που διαβιβάζονται στη Νέα Υόρκη. Αντιθέτως, οι ίσες αποστάσεις, αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της διπλωματίας των Ηνωμένων Εθνών, εδώ και δεκαετίες.

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να εξαφανίσθηκαν οι όποιες προκλήσεις στη θάλασσα, με παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως οι κατοχικές δυνάμεις, επικεντρώνεται σε ένα μοτίβο προκλησεων επί του εδάφους, που έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση της Νεκρής Ζώνης. Με αυτό τον τρόπο συντηρούν μια κατάσταση ανασφάλειας και αβεβαιότητας και προσπαθούν μέσα από τα τετελεσμένα που δημιουργούν να πιστωθούν τα οφέλη από την αλλαγή ισορροπιών.

Αυτός ήταν ο στόχος στην Πύλα, όπου ήθελαν τη δημιουργία δρόμου, αυτό επεδίωξαν από την εγκατάσταση κάμερας στον Άγιο Δομέτιο, αυτό επιχειρούν και μέσα από τη δημιουργία αντιαρματικής τάφρου στη Δένεια και τη Δερύνεια.. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, που αναμφίβολα γίνεται στη βάση συγκεκριμένων σχεδιασμών του Αττίλα. Και βεβαίως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποσυνδεθεί το ένα γεγονός από τα υπόλοιπα.

Η στάση της δικής μας πλευράς μέχρι σήμερα, είναι να τηρεί τους χαμηλούς τόνους και να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, εξωτερικεύθηκε η ανησυχία των πολιτών που ζουν παράλληλα με τη Νεκρή Ζώνη, αλλά και των αγροτών που διαθέτουν άδεια καλλιέργειας της Νεκρής Ζώνης. Άλλωστε στην περίπτωση της Δένειας, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο αφού και το προηγούμενο διάστημα ο κατοχικός στρατός επιχείρησε να εκφοβισει και να εκδιώξει τους Ελληνοκύπριους γεωργούς από τα χωράφια τους.

Στην έκθεση του ΟΗΕ, που αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνει ότι η τάση προς την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της ουδέτερης ζώνης και των γραμμών κατάπαυσης του πυρός έγινε πιο έντονη κατά την περίοδο αναφοράς, με αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων και της σοβαρότητάς τους.

Όπως αναφέρεται, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η αποστολή παρατήρησε συνολικά 302 στρατιωτικές παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές, εκ των οποίων οι 159 θεωρήθηκαν σοβαρές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πόσες προήλθαν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Ωστόσο αναφέρει πως επαναλαμβάνονται παραβίασης τύπου επέλασης από τις τουρκικές δυνάμεις, γύρω από τη Λευκωσία, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στον Άγιο Δομέτιο στο «Σπίτι της Μαρίας». Από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, καταγράφηκαν 43 παραβιάσεις από τις τουρκικές δυνάμεις, σημειώνεται. Ακόμα και για αυτό το περιστατικό, η ευθύνη μοιράζεται αφού όπως αναφέρει η Εθνική Φορυρά τοποθέτησε φως απέναντι από το Σπίτι της Μαρίας και για αυτό οι τουρκικές δυνάμεις διαμαρτυρήθηκαν και τοποθέτησαν δικιά τους φώτα. Στη συνέχεια, αναφέρει η έκθεση, όταν συμφώνησαν να τα αφαιρέσουν και οι δύο πλευρές, οι τουρκικές δυνάμεις τοποθέτησαν μια κάμερα και ένα δορυφορικό πιάτο στην κορυφή του σπιτιού.

Για το θέμα της Πύλας, αναφέρει ότι, έπειτα από ένα σημείο οπόταν υπήρξε κρίση τον Αύγουστο, βρέθηκε ένας αμοιβαία αποδεκτός δρόμος προς τα εμπρός, ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων. Έχουν προκύψει προκλήσεις κατά την εφαρμογή και συνεχίζεται να απαιτείται εποικοδομητική δέσμευση και από τις δύο πλευρές, αναφέρει.

Ακόμα και στο θέμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, η ίδια στάση επιδεικνύεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Για τη στασιμότητα που παρατηρείται από το 2017 και εντεύθεν, αναμφίβολα ευθύνες υπάρχουν και στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Γενικός Γραμματέας, μοιάζει να τα παράτησε μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα. αφού όλες οι προσπάθειες που ακολούθησαν έπεσαν στο κενό. Ειδικά μετά κι από την ανάδειξη του Τατάρ ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ενδεχομένως δικαιολογημένα, τα Ηνωμένα Έθνη, μετακίνησαν τον φάκελο του Κυπριακού, πιο χαμηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων τους. Μένει να διαφανεί, αν η νέα πρωτοβουλία που αναλήφθηκε και αποτυπώνεται στον διορισμό της Ολγκίν Κουεγιάρ, θα έχει διαφορετική τύχη από τις προηγούμενες.

Η πρώτη κάθοδος της κας. Κουεγιάρ στην Κύπρο, τοποθετείται χρονικά εντός Φεβρουαρίου. Εκκρεμούν λεπτομέριεες σε σχέση και με τον τρόπο που θα επιλέξει να εργαστεί. Αν δηλαδή θα ακολουθήσει την τακτική της Τζέιν Χολ Λουτ που πραγματοποιούσε ταξίδια αστραπή στην Κύπρο, όπου άκουγε τους δύο ηγέτες, έθετε μερικά ερωτήματα, λάμβανε τις απαντήσεις και αναχωρούσε, ή αν η νέα προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Κύπρο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την άποψη του, υποδεικνύοντας πως θα ήταν πολύ πιο βοηθητικό για το έργο της να αφιερώσει χρόνο και να παραμείνει στην Κύπρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κα. Κουεγιάρ, αναμένεται στη Νέα Υόρκη για να τύχει ενημέρωσης για το Κυπριακό και ακολούθως, αφού λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις ο διορισμός της να αναχωρήσει για το πρώτο ταξίδι της στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος