Ένας υποψήφιος για όλες τις θέσεις-Εντόπισε το κενό, το ρυθμίζει με Νόμο το ΥΠΕΣ

Ένα κενό στη Νομοθεσία που διέπει τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα επιχειρήσει να κλείσει με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για μια ρύθμιση, ιδιαίτερα σοβαρή, αφού σε περίπτωση που δεν προωθηθεί, τότε θα δίνει το δικαίωμα σε ένα πρόσωπο να διεκδικήσει όποια θέση θέλει στις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του ερχόμενου Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως ο Νόμος δεν περιορίζει τις θέσεις που μπορεί κάποιος να διεκδικήσει ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Συνεπώς θα μπορούσε οποιοσδήποτε, να είναι ταυτόχρονα, υποψήφιος για πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού της επαρχίας του, για δήμαρχος του δήμου του, για αντιδήμαρχος, για δημοτικός σύμβουλος, ακόμα και για την προεδρία της Σχολικής Εφορίας.

Αυτό το κενό μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κάποια κόμματα αλλά και ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα, που διατηρούν ερείσματα σε συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες, ήταν έτοιμα να το εκμεταλλευτούν, έτσι ώστε να διεκδικήσουν πέραν της μιας θέσης, με στόχο να εξασφαλίσουν αυξημένη στήριξη από τους πολίτες και στη συνέχεια, να κρατήσουν μόνο τη μια θέση, σε περίπτωση εκλογής. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζαν υψηλά ποσοστά για το κόμμα τους και ταυτόχρονα θα αύξαναν τις πιθανότητες εκλογής, όχι απαραίτητα των ιδίων, αλλά όσων τους ακολουθούσαν στις επόμενες θέσεις του ψηφοδελτίου, για θέσεις, όπως αυτές των δημοτικών συμβούλων ή ακόμα και των Ευρωεκλογών.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Εσωτερικών, ετοιμάζει τροποποιητικό Νομοσχέδιο, ούτως ώστε, το ζήτημα να επιλυθεί μέσω της Βουλής. Μάλιστα η προετοιμασία της Νομοθετικής ρύθμισης, βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και μετά από τους απαραίτητους Νομοθετικούς ελέγχους, αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή. Μετά τη συζήτηση που αναμένεται να διεξαχθεί στην αρμόδια για θέματα εκλογών και Μεταρρύθμισης επιτροπής των Εσωτερικών, αναμένεται πως τις επόμενες εβδομάδες, θα προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, θα κληθεί να εξετάσει και μια σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πιο σημαντικά τα θέματα που προκύπτουν, με τη συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων και τα θέματα που θέτει η Ένωση Κοινοτήτων, που αφορούν κυρίως το επόμενο στάδιο της Μεταρρύθμισης.

Εξάλλου στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών ολοκλήρωσε τον κύκλο συναντήσεων του με τα πέντε Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, όπου προέβη σε μια ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης του οδικού χάρτη από πλευράς των Συμβουλίων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου 2024.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων, βρέθηκε πρωτίστως η μεταφορά από 1.7.2024 της αρμοδιότητας της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους νέους ΕΟΑ, περιλαμβανομένης της έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της στελέχωσης των ΕΟΑ, η οποία αρχικά θα προκύψει μέσω αποσπάσεων προσωπικού ή/και συμφωνιών παροχής υπηρεσιών από υφιστάμενο προσωπικό των Δήμων και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης συνολικά 105 ατόμων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις πολεοδομικές και οικοδομικές Αρχές, με σκοπό να καταρτιστούν και να διεκπεραιώσουν την εξέταση αριθμού αιτήσεων που εκκρεμούν προς εξέταση ενώπιον των υφιστάμενων Αρχών. Έγινε, παράλληλα, καταγραφή των εκκρεμοτήτων και των διαφόρων ζητημάτων που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες, με σκοπό την επίλυσή τους.

Μάλιστα, εντός Ιανουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλα τα Συμβούλια για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και για παρουσίαση των νέων δεδομένων και του αναθεωρημένου οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»