Ανακοινώνει μονομερείς ενέργειες στήριξης των Τουρκοκυπρίων, πριν την κάθοδο Κουεγιάρ ο Χριστοδουλίδης

Μονομερή μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, τα οποία έχει αποφασισθεί ότι θα συνδεθούν με την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, η οποία ενημέρωσε ότι θα αφιχθεί στην Κύπρο μετά τις 27 Ιανουαρίου, προανήγγειλε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε τη σημαντικότητα της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης, ενώ σημείωσε πως η κα. Κουεγιάρ, άρχισε ήδη να έχει επαφές και συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. «Ήδη ξεκίνησε τις επαφές και είχε συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο στη Νέα Υόρκη και λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των όσων έχουν συζητηθεί μπορώ να πω ότι θα γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες. Είναι έτοιμη να εργαστεί και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε σχέση με την ημεροομηνία καθόδου της στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως, «μας έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις 27 Ιανουαρίου μετά την παραμονή της εδώ, καθώς δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο για μια μόνο ημέρα. Θα επισκεφθεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, θα επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες. Έχει σημαντικές γνωριμίες από τις προηγούμενες ιδιότητες και ιδιαίτερα ως υπουργός Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα, έχει είχε η ίδια συνομιλία με τον κ. Μπορέλ κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και έχει μεταφερθεί από την Ε.Ε. ότι έχει μεταφέρει την ετοιμότητά της για να συμβάλει σε όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας και είμαστε πανέτοιμοι να την υποδεχθούμε στην Κύπρο και θα πράξουμε ότι είναι δυνατό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών με ένα και μοναδικό στόχο τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Μονομερής ενέργειες υπέρ των Τ/κ

Την ίδια ώρα ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που προανήγγειλε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως, «υπάρχουν δεκατέσσερα μέτρα τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συνδεθούν με την κάθοδο. Είναι μονομερής ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Δεν είναι μέτρα και θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μην υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αντίληψη».

Ερωτηθείς για τη σύλληψη Τουρκοκύρπιου δικηγόρου στην Ιταλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως, «αυτό που δεν είναι νόμιμο, το έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια, τα εντάλματα που υλοποιούνται από κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παρανομία. Επαναλαμβάνω, το συγκεκριμένο θέμα με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό για να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους δικαιολογίες.

Σε σχέση με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα χτυπήματα της Δύσης κατά των Χούτι, ο Πρόεδρος και ερωτηθείς αν υπάρχουν φόβοι για αντίποινα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως, «μιλάμε για θέματα ασφαλείας, άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα όσα λέγονται. Λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα από την αρχή έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα οποιαδήποτε περιστατικά στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι οι ενέργειες των Χούτι επηρεάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και την Ε.Ε. και γενικότερα λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν μέσα από αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες».

«Άρα θέλω να επαναλάβω ως Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει το οτιδήποτε. Είμαστε σε εγρήγορση και την ίδια στιγμή ζητάμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος στη γειτονιά μας, είναι κάτι που μας ανησυχεί και ελπίζουμε να δημιουργηθούν συνθήκες να τερματιστεί ο πόλεμος και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου», κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Δεν συγκλίνουν οι απόψεις για τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή-Οι θέσεις των εργαζομένων
Το «Alors, c'est la guerre» του Μεταξά και πώς είδαν οι κυπριακές εφημερίδες τον πόλεμο Ελλάδας-Ιταλίας
Ασύλληπτη τραγωδία στα κατεχόμενα-Έδωσαν οινόπνευμα σε επτά βρέφη, νεκρό το ένα
Καταγγελίες για το πάρτι με αλκοόλ που έστειλε ανήλικους σε νοσοκομεία-«Η κόρη μου βγήκε σε κωματώδη κατάσταση»
Αυτός αναζητείται για την κλοπή σαράντα χιλιάδων ευρώ από ανταλλακτήριο χρημάτων στη Λεμεσό (pics)
Συγκλονισμός από καταγγελία ανήλικης στην Ελλάδα-Γνώρισε άνδρα μέσω διαδικτύου και εκείνος τη βίασε
Ισχυρός σεισμός πέντε Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία
Το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα επικράτησε στις εκλογές της Γεωργίας
Στις 8 Νοεμβρίου αρχίζει η πειθαρχική κατά Λοϊζίδη-Ετοιμάζει υπεράσπιση, θέλει ανοιχτή διαδικασία
Ζήτησε σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας το Ιράν μετά το κτύπημα του Ισραήλ-Συνέρχεται τη Δευτέρα