Λογοκρισία βιβλίων για το Ριζοκάρπασο και προβλήματα με εκπαιδευτικούς θέτει στην ευρωβουλή η ΥΠΑΝ
06:00 - 13 Ιανουαρίου 2024
Τα διαχρονικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μαθητές στο Ριζοκάρπασο, λόγω της προκλητικής στάσης των κατοχικών «αρχών», που έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εκπαίδευσή τους, αναμένεται να θέσει ενώπιον των Ευρωβουλευτών η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε μία προσπάθεια να ασκηθεί περισσότερη πίεση προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση και να σταματήσει να θέτει τόσα εμπόδια στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει ευρωβουλευτές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου η Μιχαηλίδου
Οι τελευταίες προκλήσεις που παρατηρήθηκαν από τις κατοχικές «αρχές», όσον αφορά στους επιθεωρητές και την παρεμπόδισή τους να μεταβούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, είχαν προκαλέσει αρκετές και ποικίλες αντιδράσεις, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που είχαν παρουσιαστεί προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων στο κατεχόμενο χωριό.
Η εν λόγω πρόκληση αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, ο οποίος αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία, με απώτερο σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για τις κινήσεις των «αρχών» των κατεχομένων, όλα αυτά τα χρόνια. Προς αυτό το σκοπό, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, απευθύνθηκε προς το προς το προεδρείο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος και έθεσε ως αίτημα να καλεστεί η υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, για να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη, για την κατάσταση που επικρατεί.
Μία πρόταση που έχει γίνει αποδεχτή, αφού σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί στις αμέσως επόμενες μέρες, η Υπουργός θα έχει την ευκαιρία να πληροφορήσει τους ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής για σειρά προκλητικών ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος, που διαχρονικά παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση για τις/τους εγκλωβισμένες/ους μαθήτριες/μαθητές μας και συστηματικά παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Εξατάξιου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου».
Ουσιαστικά, η Αθηνά Μιχαηλίδου, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, θα ταξιδέψει μέχρι τις Βρυξέλες, όπου θα συναντήσει την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου και θα θέσει ενώπιον των μελών της όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Στο τραπέζι θα τεθεί το θέμα της λογοκρισίας και ελέγχου των σχολικών βιβλίων και εγχειριδίων, κατά την οποία ζητείται να αφαιρεθούν σημεία και σελίδες που περιέχουν αναφορές στην τουρκική εισβολή, κάτι που έχει ως αντίκτυπο να αλλοιώνεται και η ιστορία της Κύπρου.
Εκτός αυτού, η υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει τους ευρωβουλευτές και για τα εμπόδια που θέτουν οι «αρχές» των κατεχομένων, όσον αφορά στον διορισμό των εκπαιδευτικών, αφού ουκ ολίγες φορές είχαν καθυστερήσει αδικαιολόγητα να εγκρίνουν το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, η κατάσταση έφτασε σε σημείο να παρουσιάζονται εμπόδια και στη μετάβαση επιθεωρητών στα σχολεία, για επίσκεψη και παρακολούθηση της διαδικασίας του μαθήματος.
Θέλει να φέρει τους ευρωβουλευτές στο Ριζοκάρπασο ο Φουρλάς
Πάντως, η επίσκεψη της Αθηνάς Μιχαηλίδου στις Βρυξέλες και η ενημέρωση που θα κάνει στους ευρωβουλευτές, δεν αναμένεται να είναι η μοναδική κίνηση που θα γίνει, ώστε να προωθηθεί η εικόνα που επικρατεί και είναι γνωστή στην Κύπρο, αλλά όχι στο εξωτερικό. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του REPORTER, ο Λουκάς Φουρλάς, σε κατοπινό στάδιο, αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου να επισκεφτούν την Κύπρο και να μεταβούν όλοι μαζί στο Ριζοκάρπασο, για να κάνουν επιτόπια αυτοψία και να δουν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ο σκοπός πίσω από την εν λόγω κίνηση του κ. Φουρλά είναι να καταγραφούν όλες οι δυσκολίες που δημιουργούνται, λόγω της αδιάλλακτης στάσης των κατοχικών «αρχών» και από τους εκπροσώπους των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν λόγο και ρόλο, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να λάβουν αποφάσεις, που να φέρνουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Απώτερος στόχος είναι να ασκηθεί περισσότερη πίεση προς την Τουρκία και να αλλάξει στάση σε πράγματα, που θεωρούνται αυτονόητα, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση.