Όνειρο θερινής νυκτός η αγορά κατοικίας για τα νεαρά ζευγάρια-Μονόδρομος τα διαμερίσματα

Δυσβάστακτο παραμένει το κόστος της αγοράς ιδιόκτητης κατοικίας για τα πλείστα νεαρά ζευγάρια, τα οποία αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις τιμές που έχουν κολλήσει στα ύψη, με μια μεγάλη μερίδα εξ αυτών να οδηγείται αναγκαστικά στην αγορά διαμερίσματος, αφού αποτελεί φθηνότερη επιλογή σε σύγκριση με τις οικίες, αν και πάλι και οι τιμές των διαμερισμάτων, έχουν πάρει την ανιούσα.

Ανάμεσα στους κλάδους που έχουν επηρεαστεί έντονα από το κύμα ακρίβειας, είναι και ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αγορά κατοικίας σήμερα για ένα ζευγάρι να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, αφού το κόστος της πλέον είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε στον REPORTER, πως αν και έχουν μειωθεί οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, εντούτοις αυξήθηκε σημαντικά η αξία των αδειών αυτών, το εμβαδόν και ο αριθμός των οικιστικών μονάδων.

Αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές του κατασκευαστικού κλάδου, αποτελεί το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ, όπου και μπλοκαρίστηκε η διαδρομή των πλοίων που μετέφεραν τις πρώτες ύλες, με τον κ. Γαβριήλ να εξηγεί ότι αυτό, «έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις μεταφορές και εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρώπης. Λόγω αυτού του γεγονότος ίσως να υπάρξει και αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες».

Ως εκ τούτου, αυτό που παρατηρείται σήμερα, είναι η συνεχής ανοδική πορεία στις τιμές στον κατασκευαστικό κλάδο, οι οποίες έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και εντεύθεν. Μετά από την πανδημία του κορωνοϊού και τους πολέμους Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, «δεν διακρίνονται μειώσεις στον κλάδο, αλλά αντιθέτως οι τιμές έχουν παραμείνει στα ύψη».

Όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων, αυτό που έχει διαφανεί μέχρι σήμερα, είναι ότι βρίσκονται στο αποκορύφωμα οι πωλήσεις ακινήτων σε Λεμεσό και Πάφο, μετά ακολουθεί η Λάρνακα, ενώ η Λευκωσία και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι σταθερές στις πωλήσεις τους. «Πρόκειται για συμβόλαια έργων που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, είτε κατοικιών, είτε πολυκατοικιών και συγκροτημάτων», εξηγεί ο κ. Γαβριήλ.

Στροφή σε αγορά διαμερισμάτων

Δεδομένου των υψηλών τιμών για αγορά μιας κατοικίας, αρκετά ζευγάρια κάνουν στροφή στην αγορά διαμερισμάτων, αφού για αρκετούς αποτελεί μονόδρομος, ωστόσο οι τιμές επίσης βρίσκονται σε ανοδική πορεία, αναλόγως και της περιοχής της πολυκατοικίας.

«Αυτό που έχουμε προσέξει είναι πως οι νέοι προορίζονται κυρίως για την αγορά διαμερισμάτων, εξού και οι άδειες οικοδομής σε αριθμό είναι πιο μικρές, αλλά είναι σε μεγαλύτερο κόστος και αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται πιο μεγάλες αναπτύξεις πλέον που είναι διαμερίσματα και αποφεύγονται οι μεμονωμένες κατοικίες», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.

Αναφορικά με το κόστος πώλησης των ακινήτων, αυτό εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται η κάθε ανεγειρόμενοι οικία, από την ποιότητα και τα υλικά οικοδομής. «Δεν είναι καθορισμένες οι τιμές, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αρχίζουν από τις 2.500 ευρώ το τετραγωνικό οι τιμές πώλησης και φθάνουν μέχρι τις 5.000 ανάλογα με την περιοχή και την πόλη. Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 75 τετραγωνικών κοστίζει περίπου 187.000 ευρώ και μπορείς να το βρεις σε περιοχές της Λευκωσίας όπως στη Λακατάμια και στη Νήσου. Όσο κατευθύνεσαι προς το κέντρο της Λευκωσίας όμως, η τιμή αυξάνεται λόγω και της διαφοράς της τιμής στη γη. Το ίδιο ισχύει και για τη Λεμεσό που είναι η πιο ακριβή πόλη στις πωλήσεις και ο λόγος είναι η υψηλή αγορά της γης, αλλά και το κοινό που υπάρχει».

Αν και οι εκτιμήσεις για μειώσεις στις τιμές των ακινήτων είναι δυσοίωνες, ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι οι μειώσεις εξαρτιόνται από κάποιους βασικούς παράγοντες. «Για παράδειγμα, σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες προς πώληση, καθώς όσα κτίζονται είναι σχεδόν πωλημένα και δεν υπάρχουν αδιάθετα ακίνητα, άρα είναι κάτι που πιέζει τις τιμές προς τα επάνω. Για να υπάρξει μείωση, πρέπει από τη μια να εκδίδονται οι άδειες οικοδομής σε τάχιστο χρόνο, όπου θα μπορούν να μπουν στην αγορά περισσότερα ακίνητα και διαθέσιμα διαμερίσματα με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερη προσφορά. Από την άλλη, εάν συνεχίσει η κάθοδος περισσότερων ξένων επενδυτών κυρίως από Ισραήλ και Λίβανο στην επαρχία Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση, πέραν από τους Ρώσους, και θεωρούν την Κύπρο ως ασφαλέστερο προορισμό, τότε θα έχουμε περισσότερη αύξηση στη ζήτηση».

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου
Διαβεβαιώσεις Υπουργού Γεωργίας-Προχωρά η ενίσχυση με πτητικά μέσα πυρόσβεσής
Στη διάθεση των νέων στρατεύσιμων η πλατφόρμα υποβολής στοιχείων-«Η πατρίδα σε καλεί»
Ο ρόλος των μαχητικών που απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι-Κάλυπταν τις θέσεις των αεροσκαφών των ΗΠΑ
Ανανεώθηκε η εγγυητική της Kition Ocean Holdings-Στα €10 εκατομμύρια το ύψος
Ακυρώσεις πτήσεων, μαγκωμένα application και κατεστραμμένες βαλίτσες-Αυξήθηκαν οι καταγγελίες επιβατών