Το καλό και το κακό σενάριο για τον ΔΗΣΥ και ο διψήφιος αριθμός εκκρεμοτήτων

Ρευστό μέχρι και την τελευταία στιγμή, χαρακτηρίζεται το σκηνικό στον ΔΗΣΥ, ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις εκκρεμότητες να κλείνουν οριστικά στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου, με το στήσιμο καλπών, όπου οι δημότες μέλη του κόμματος, των περιοχών που απομένουν ως εκκρεμότητες, να ψηφίσουν ποια εκ των προτεινόμενων υποψηφιοτήτων στηρίζουν.

Οι εκκρεμότητες του ΔΗΣΥ, αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδο Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, οι περιπτώσεις της Πάφου και της Λάρνακας, στο επίπεδο δημάρχων του δήμου Δυτικής Λεμεσού, της Λάρνακας και του Παραλιμνίου και σε επίπεδο αντιδημάρχων στους δήμους Λεμεσού, Λάρνακας, Δυτικής Λεμεσού, Πόλεως Χρυσοχούς και των διαμερισμάτων Παραλιμνίου και Δερύνειας αλλά και της Σωτήρας. Ταυτόχρονα, εκεί και όπου το ενδιαφέρον για δημοτικούς συμβούλους και για μέλη σχολικών εφορειών είναι μεγαλύτερο, θα στηθούν κάλπες και για αυτές τις θέσεις.

Πάντως από σήμερα μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, δεν αναμένεται ότι θα παραμείνουν όλες οι πιο πάνω εκκρεμότητες. Η προσπάθεια που γίνεται, είναι σε κάποιους δήμους ή ακόμα και για τους Περιφερειάρχες, να υπάρξει συνεννόηση και το κόμμα να αποφύγει το στήσιμο καλπών. Ο άλλος τρόπος που το κόμμα θα επιδιώξει να αποφύγει τις κάλπες, είναι να καταφέρει την επίτευξη συνεργασιών με άλλα κόμματα. Τότε αυτόματα δεν θα στηθούν κάλπες και το κόμμα θα δώσει το χρίσμα σε αυτόν που στηρίζουν και τα άλλα κόμματα.

Συνεπώς αυτή τη στιγμή το κλειδί για το ποιος θα είναι υποψήφιος για παράδειγμα του ΔΗΣΥ στο Παραλίμνι, δεν το έχει ούτε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ούτε καν η βάση του κόμματος στο Παραλίμνι. Το κρατά το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, που παρουσιάζονται ως εν δυνάμει υποστηρικτές μιας υποψηφιότητας και δη της υποψηφιότητας του Γιώργου Νικολέττου. Την ίδια ώρα πάντως, που σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, επικρατεί αναβρασμός και δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των υπολοίπων ενδιαφερομένων, να κατέλθουν ως αντάρτες, με αποτέλεσμα τη διάσπαση της εκλογικής βάσης του κόμματος.

Αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, είναι ξεκάθαρο πως για κάποιες εκ των εκκρεμοτήτων που έμειναν, μπαίνουν στη συζήτηση και άλλα ζητήματα που πρόσφατα αποτέλεσαν πληγές για το κόμμα. Μια τέτοια συζήτηση, έγινε και στο πρόσφατο Πολιτικό Γραφείο, σε σχέση την υποψηφιότητα του Κωστάκη Κωνσταντίνου στην Πάφο. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ, υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών της καμπάνιας του Νίκου Χριστοδουλίδη, θέτοντας εαυτόν εκτός κόμματος. Ωστόσο σήμερα παρουσιάζεται ως υποψήφιος που δυνητικά θα στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ, αν τα μέλη του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Πάφου, τον στηρίξουν στις εσωκομματικές κάλπες.

Την ώρα βέβαια που σε άλλες περιοχές, ανάλογες περιπτώσεις αποκλείστηκαν, όπως για παράδειγμα στον Στρόβολο, που ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, βγήκε εκτός κάδρου και στηρίχθηκε ο Χρίστος Τσίγκης.

Πολλή κουβέντα γίνεται και για τον δήμο Δυτικής Λεμεσού, όπου ο κοινοτάρχης Λόφου, διεκδικεί το χρίσμα, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού του κόμματος Άριστος Αριστείδου. Σε ένα δήμο, πάντως, που θα έχουν ως ανθυποψήφιο τον Παντελή Γεωργίου, ο οποίος έχει να επιδείξει έργο ως δήμαρχος Ύψωνα, πράγμα που έτυχε και τυγχάνει αναγνώρισης από τους δημότες και που τα δεδομένα με τη στήριξη της υποψηφιότητας του από τα κόμματα του κέντρου και το ΑΚΕΛ, δεν αφήνει και πολλες πιθανότητες στον όποιον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, πολλοί θεωρούν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι εκλογές θα έπρεπε να αποφευχθούν.

Ενδιαφέρον έχει και το τι θα πράξει στη Λάρνακα ο ΔΗΣΥ, που έχει δύο υποψηφίους που ενδιαφέρονται για τον Επαρχιακό Οργανισμό, τον δήμαρχο Αραδίππου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη και το Χάρη Μίλλα, ενώ δίδονται διαβεβαιώσεις πως το κόμμα, θα έχει υποψήφιο και στον μητροπολιτικό δήμο της Επαρχίας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τις αποφάσεις και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και θα ακολουθηθούν για την επιλογή υποψηφίων, είναι πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ, έκανε πράξη αυτό που είχε θέσει ως προτεραιότητα, να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκρούσεις. Αλλού το πέτυχε μετά από προσπάθεια, όπως στον δήμο της Λευκωσίας και αλλού μένει να διαφανεί εκ του αποτελέσματος.

Άλλωστε το να υπάρχουν ικανοποιημένα και δυσαρεστημένα στελέχη σε μια διαδικασία επιλογής πέραν των 100 υποψηφίων, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και διαχρονικά, καταγράφονται διάφορες διαφωνίες. Το διαφοροποιητικό στοιχείο στην παρούσα φάση, είναι πως ξεκάθαρα η ηγεσία του κόμματος, δεν πατά γερά στα πόδια, της ώστε να κάνει ξεκάθαρες επιλογές και να αναλάβει και την ευθύνη του αποτελέσματος. Ένα επιτυχημένο αποτελέσαμε την 9η Ιουνίου και σε επίπεδο και Εκλογών ΤΑ και Ευρωεκλογών, θα αποτελέσει νίκη και δικαίωση και θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο και ηρεμία στην Πινδάρου για την επόμενη μέρα. Όμως ένα κακό αποτέλεσμα, θα επαναφέρει την μουρμούρα και την εσωστρέφεια που όσο κι αν η ηγεσία επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχει πια, υποθάλπει και την κατάλληλη στιγμή θα επανέλθει.

Άλλωστε καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι αναφορές της Αννίτας Δημητρίου, για κάποιους που περιμένουν στη γωνία την αποτυχία του ΔΗΣΥ. Κι εκεί κάποιοι θα επικρίνουν και την τακτική των δημοσκοπήσεων και την τακτική του στησίματος καλπών αλλά και τις πολιτικές επιλογές που έγιναν για συγκεκριμένους υποψηφίους, όπως στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, το Παραλίμνι και αλλού.

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες