Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, διεθνείς εξελίξεις συζήτησαν ΥΠΕΞ Κύπρου - Σλοβενίας

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι πόλεμοι στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν στην Λουμπλιάνα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Σλοβενίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη εργασίας στη Σλοβενία, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας Tanja Fajon.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κόμπος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Σλοβένα ομόλογό του, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων.  

«Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο MED9, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης και της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026», αναφέρεται.

Ο Υπουργός Εξωτερικών «ενημέρωσε την κ. Fajon και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, μεταφέροντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».  

Ταυτόχρονα, σημειώνεται, «ευχαρίστησε την κ. Fajon για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Σλοβενία στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι Κύπρος και Σλοβενία θα συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της ιδιότητας της Σλοβενίας ως μη-μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τρέχουσα περίοδο».

Προστίθεται ότι έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.  Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, οι δύο αξιωματούχοι αφού καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, εστίασαν στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κόμπος ενημέρωσε την ομόλογό του για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο κ. Κόμπος και η κ Fajon προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.  

Το απόγευμα ο κ. Κόμπος έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της χώρας Nataša Pirc Musar, καθώς και την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Urška Klakočar Zupančič. Κατά τις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων και εκφράστηκε η βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Φυσιολογικά χαρακτηρίζει η Αννίτα τα όσα διημείφθησαν στον ΔΗΣΥ-«Να μην μεγαλοποιούμε»
Δεν αναμένει εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τον Σεπτέμβριο η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Είμαστε ένα, διεμήνυσε η Μέτσολα-«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Πράσινο και για δημιουργία ανώτατων θέσεων
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Λυπούμαστε που ο Δένδιας παρέλειψε να… ευχαριστήσει τις τουρκικές δυνάμεις»
Διεύρυνση στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων ενώπιον Υπουργικού-Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο Τροόδους
Ενοχλημένη η Άγκυρα με δηλώσεις Δένδια για εισβολή-«Προσπαθεί να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές»
Συστάθηκαν οι επτά επιτροπές του Συμβουλίου του ΕΟΑ Πάφου