Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα μετά τα χτυπήματα στους Χούθι-Ζητείται σύγκληση ΣΑ του ΟΗΕ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, μετά το χτύπημα Βρετανίας και ΗΠΑ στους Χούθι, με τη Ρωσία, μάλιστα, να ζητά και σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το βασίλειο «παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων» στην Υεμένη, σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Από πλευράς της, η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη, που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

Η σιιτική ένοπλη παράταξη Χεζμπολά του Λιβάνου καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των Χούθι στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Υεμένη.

Η Χεζμπολά, που θεωρείται —όπως και οι Χούθι— προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

GDmdRSCWYAABlpY

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας έκκληση να σταματήσουν αυτές άμεσα στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών πληγμάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη.

"Με αυτές τις ένοπλες ενέργειες οι Χούθι φέρουν την υπερβολικά σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας --χώρας προέλευσης του κολοσσού θαλασσίων μεταφορών Maersk-- ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία συντάχθηκε με αμερικανική ανακοίνωση που προειδοποιούσε τους Χούθι να αναστείλουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

"Θα είναι τεράστιος ο λογαριασμός αν οι Χούθι επιτύχουν να απομακρύνουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Το 12% όλων των μη στρατιωτικών πλοίων διαπλέουν ακριβώς αυτά τα στενά", είπε ο Ράσμουσεν.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα η Maersk είχε ανακοινώσει ότι αλλάζει την πορεία όλων των πλοίων της με εμπορευματοκιβώτια από τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής για το προσεχές μέλλον προειδοποιώντας τους πελάτες της να προετοιμαστούν για σημαντική αναστάτωση.

Διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον εναντίον των πληγμάτων των ΗΠΑ και του ΗΒ στην Υεμένη

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των πυραυλικών πληγμάτων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Υεμένη, τονίζοντας τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη», «κάτω τα χέρια από τη Γάζα», φώναζαν πολλοί από αυτούς στη Νέα Υόρκη.

Οι διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ή «σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Η αμερικανική και βρετανική επιχείρηση είναι πιθανόν η πιο δραματική ένδειξη της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, παρότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαβεβαιώνουν πως η πρόθεσή τους είναι να «αποκλιμακώσουν» την ένταση.

Ανάμεσα στις συλλογικότητες που κάλεσαν στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι η συμμαχία ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism, «δράσε τώρα για να σταματήσουμε τον πόλεμο και να τελειώσουμε τον ρατσισμό»).

Η συμμαχία χαρακτήρισε μέσω X (του πρώην Twitter) τα πλήγματα στην Υεμένη «μείζονα κλιμάκωση» που ίσως βάλει φωτιά σ’ όλη την περιοχή.

GDniYIOXcAAMsoo

GDnSfkoWMAAYrsx

Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία