ΒΙΝΤΕΟ: Απογειώθηκαν και από Κύπρο αεροπλάνα που χτύπησαν του Χούθι

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έδωσε αργά την Πέμπτη το πράσινο φως για συμμετοχή των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε υπό αμερικανική ηγεσία πλήγματα κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, μετέδωσαν οι Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πλήγματα αυτά, απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «επικείμενα». Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, τα κτυπήματα άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή.

Ο κ. Σούνακ συγκάλεσε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ χθες έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα είχε συγκαλέσει συνεδριάσεις της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που είναι γνωστή ως Cobra και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου κλήθηκαν επίσης αργά το βράδυ της Πέμπτης για να ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ και ο σκιώδης Υπουργός Άμυνας των Εργατικών Τζον Χίλι, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Οι πληροφορίες τη νύχτα της Πέμπτης ανέφεραν πως εν τέλει δε θα συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή την Παρασκευή, αλλά ο κ. Σούνακ θα προβεί σε έκτακτη ενημέρωση της ολομέλειας τη Δευτέρα.

Όπως επισημαίνουν οι Times, τα συντονισμένα χτυπήματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναμένεται να είναι παρόμοια σε κλίμακα με τις επιθέσεις του Απριλίου του 2018 από αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Επρόκειτο για στοχευμένες επιθέσεις με αεροσκάφη και πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί από πολεμικά πλοία προς την ξηρά.

Οι Times επισημαίνουν πως η Βρετανία διαθέτει ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα το αντιτορπιλικό HMS Diamond και στην ευρύτερη περιοχή τη φρεγάτα HMS Lancaster. Μία ακόμα φρεγάτα, η HMS Richmond κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει πως σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «περιορισμένη αλλά σημαντική» και «είναι πιθανό να εμπλέξει βρετανικά αεροσκάφη όπως τα Typhoon που βρίσκονται στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο».

Οι πληροφορίες της Daily Mail, εξάλλου, αναφέρουν πως τα βρετανικά αεροσκάφη που «ετοιμάζονται» για συμμετοχή στην επιχείρηση είναι τα F-35B Lightning, επίσης από τη βάση Ακρωτηρίου.

Σε απογευματινή επικοινωνία την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ-Σίσι, ο Πρωθυπουργός Σούνακ τόνισε πως η Βρετανία «θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για να προασπίζεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να προστατεύει ζωές στη θάλασσα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος