Έναν υποψήφιο δήμαρχο, έναν περιφερειάρχη και έξι αντιδημάρχους θα κρίνει η κάλπη του ΔΗΣΥ

Την απόφαση να στηθούν κάλπες, για να καταλήξει ο ΔΗΣΥ στους υποψήφιους για τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο των συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις, επικύρωσε την Πέμπτη το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ προχώρησε στην ανακοίνωση πολλών υποψηφίων που θα υποστηρίξει, έχοντας καταλήξει στα πρόσωπα αυτά είτε στο πλαίσιο των συνεργασιών με άλλα κόμματα, είτε μέσα από εσωτερικές διαδικασίες. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο και η απόφαση του ΔΗΣΥ θα πρέπει να ληφθεί εσωτερικά, εάν δεν υπάρξουν τελικά συνεργασίες. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που προνοείται για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και να κληθούν τα τοπικά μέλη να ψηφίσουν τους εκλεκτούς τους.

Αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να απαλύνει κάπως τον πονοκέφαλο των αντάρτικων που σιγοβράζουν. Η ηγεσία προσπάθησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και κυρίως πριν κλείσει τις συμφωνίες της με τα κόμματα του Κέντρου να πείσει πρόσωπα που επιθυμούσαν να κατέλθουν να μην το πράξουν, με αποτέλεσμα να περιορίσει αρκετά το φαινόμενο. Δεν το πέτυχε όμως παντού και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που υπήρχε δυστοκία κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τα κόμματα του Κέντρου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΗΣΥ, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 27 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αυτές θα αφορούν οκτώ υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην κάλπη θα αναμετρηθούν τα μέλη που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για τη Δημαρχία της Δυτικής Λεμεσού, την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου και τις Αντιδημαρχίες σε Λεμεσό, Λάρνακα, Ύψωνα, Πόλη Χρυσοχούς, Παραλίμνι και Σωτήρα.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή, στην περίπτωση της Δυτικής Λεμεσού θα ψηφίσουν όλα τα μέλη του ΔΗΣΥ που είναι ψηφοφόροι στον συγκεκριμένο Δήμο, αλλά για την Αντιδημαρχία Ύψωνα, που ανήκει στον ίδιο Δήμο, μόνο όσοι κατοικούν στον Ύψωνα. Στην περίπτωση της Πάφου, που θα αποφασιστεί ο υποψήφιος για τον Επαρχιακό Οργανισμό, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλα τα μέλη της επαρχίας. Για όλες τις υπόλοιπες Αντιδημαρχίες θα ψηφίσουν τα μέλη που προέρχονται από τα συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα.

Ανοιχτό είναι, βέβαια, το ενδεχόμενο τελικά να μην πραγματοποιηθούν και για τις οκτώ θέσεις εκλογές, καθώς ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να βρίσκεται σε διάλογο με τα κόμματα του Κέντρου για επίτευξη συνεργασιών, με έμφαση την υποστήριξη δικών του στελεχών. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε καλό δρόμο βρίσκεται η περίπτωση του Δήμου Παραλιμνίου, η οποία είναι και η πιο προβληματική παγκύπρια, καθώς θεωρητικά μπορεί να υπάρξουν πάνω από τέσσερις Συναγερμικοί υποψήφιοι για τη θέση του δημάρχου. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία της παράταξης βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ΔΗΠΑ για υποστήριξη του Γιώργου Νικολέττου, μια πιθανότητα που συζητά και το ΔΗΚΟ. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Παραλιμνίου δεν συμπεριλήφθηκε στους προκαταρτικούς σχεδιασμούς για ψηφοφορία. Παρόμοιου είδους εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και σε άλλες περιοχές και έτσι τελικά να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των περιπτώσεων που θα χρειαστεί να γίνουν εκλογές.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου επτά περιπτώσεις που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις και έτσι θα γίνουν εκλογές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Αγλαντζιάς, στον Δήμο Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την χθεσινή συνεδρία, το Πολιτικό Γραφείο επικύρωσε και μία σειρά αποφάσεων του Εκτελεστικού Γραφείου για υποστήριξη υποψηφίων στις Τοπικές Εκλογές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για υποψηφιότητες που προέκυψαν στο πλαίσιο των συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, καθώς με εξαίρεση τρεις περιπτώσεις στελεχών του ΔΗΣΥ, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν επίσημα προέρχονται από τις τάξεις του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ. Πρόκειται για τα ακόλουθα πρόσωπα:

  • Δήμαρχος Στροβόλου, Χρίστος Τσίγκης
  • Δήμαρχος Ανατολικής Πάφου, Κυριάκος Χατζηβασίλης
  • Αντιδήμαρχος Ιδαλίου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους Κουσιουμάρη
  • Αντιδήμαρχος Αλάμπρας, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης
  • Αντιδήμαρχος Λυμπιών, Αναστασία Μέσσιου Τουμάζου
  • Αντιδήμαρχος Τσιερκέζ Τσιφτλίκ, Ιωάννης Μέντζης
  • Αντιδήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μάριος Προδρόμου
  • Αντιδήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Μάριος Ελευθερίου
  • Αντιδήμαρχος Αθηένου, Πέτρος Χατζηπιερής
  • Αντιδήμαρχος Πάφου, Χρίστος Μακαρίου
  • Αντιδήμαρχος Αγίας Μαρινούδας, Χαράλαμπος Σάββα
  • Αντιδήμαρχος Αχέλειας, Νεόφυτος Στυλιανού
  • Αντιδήμαρχος Κονιών, Κωνσταντίνος Παπαχριστοφόρου
  • Αντιδήμαρχος Κρήτου Τέρρα, Χαράλαμπος Δέρβης

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-«Θα συνεχίζει κανονικά»
Ψηλή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο-Μέχρι την Πέμπτη στην Κύπρο η Coral
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 18χρονος-Στην δημοσιότητα τα στοιχεία του
Βίντεο της Χαμάς δείχνει δυο ομήρους να παρακολουθούν την απελευθέρωση άλλων ομήρων
Σημαντικότερη η συμφωνία για το Βυθοτεμάχιο 6, υπό προϋποθέσεις παραγωγή σε 2,5 χρόνια-Τα επόμενα βήματα
Σε φθίνουσα πορεία η τηλεόραση για την ενημέρωση των νέων, επιλέγουν Social Media-Διαφορετικές προτεραιότητες
Κρίσιμες συναντήσεις στο ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες
Deepfake απάτες και στην Κύπρο-Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ασφάλεια των πολιτών
Ένα θανατηφόρο κάθε δέκα μέρες το 2024, ανήλικοι και νεαροί τα περισσότερα θύματα-Δεν βοήθησαν οι κάμερες
Όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, εάν όμως οι θεσμοί τους άφηναν να δικαστούν...