Ξεκαθαρίζει η εκλογική εικόνα στο ΔΗΚΟ-Στο μικροσκόπιο οι εισηγήσεις των επαρχιακών

Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά η εκλογική εικόνα και στο ΔΗΚΟ, καθώς αναμένεται, κατά τη σημερινή συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος, να διαφανούν οι ελλείψεις ή οι περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω εσωκομματικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες καταφθάνουν οι εισηγήσεις που ετοίμασαν οι επαρχιακές και τοπικές επιτροπές προς την ηγεσία του κόμματος, οι οποίες καταγράφουν το ενδιαφέρον για όλες τις θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η Γραμματεία θα ξεκινήσει την εξέτασή τους και, κατόπιν της ολοκλήρωσής της, αναμένεται στο κόμμα να υπάρχει μια συνολική εικόνα για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρίως σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διαδικασία αυτή θα διαφανεί εάν υπάρχουν κάποια δημοτικά διαμερίσματα για τα οποία δεν έχει επιτευχθεί συνεργασία με άλλα κόμματα και δεν υπάρχει ούτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο προερχόμενο από το ΔΗΚΟ και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητήσουν υποψηφίους είτε εσωκομματικά είτε κατόπιν συμφωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Επίσης θα διαφανεί εάν υπάρχουν περιπτώσεις ότι πέραν του ενός ατόμου ενδιαφέρεται να διεκδικήσει εκ μέρους του κόμματος το αξίωμα. Γίνεται κατανοητό ότι, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταπεισθούν κάποια άτομα, θα πρέπει τα συλλογικά όργανα να ακολουθήσουν διαδικασίες απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημα το ΔΗΚΟ δεν έχει υποψηφίους πουθενά, καθώς τα ονόματα που κλείδωσαν πριν από τα Χριστούγεννα αποτελούν εισηγήσεις, που δεν πέρασαν από διαδικασία επικύρωσης και αφορούν μόνο υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Συνεπώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση, ώστε να διαπιστωθούν οποιαδήποτε κενά ή άλλα ζητήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς τα περισσότερα κόμματα επιδιώκουν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα να κλείσουν το κεφάλαιο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να επικεντρωθούν στις Ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα του Δεκέμβρη, το ΔΗΚΟ κατέληξε ότι θα στηρίξει για τη Δημαρχία Λευκωσίας τον Νίκο Τορναρίτη και για τον Επαρχιακό Οργανισμό τον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Στη Λεμεσό θα στηρίξει τον Γιάννη Αρμεύτη για τη Δημαρχία και τον Γιάννη Τσουλόφτα για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Στη Λάρνακα θα συμπορευθεί με την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Ανδρέα Βύρα, και με τον Άγγελο Χατζηχαραλάμπους για τον Επαρχιακό Οργανισμό. Σε ό,τι αφορά μικρότερους Δήμους, το ΔΗΚΟ προσανατολίζεται στην υποστήριξη της Φωτούλλας Χατζηπαπά στη Λακατάμια, του Χρίστου Πιτταρά στα Λατσιά και του Σταύρου Χατζηγιάννη στον Δήμο Νότιας Λευκωσίας. Στη Λάρνακα, θα στηρίξει τον Κύπρο Ανδρονίκου στη Δρομολαξιά, τον Χριστόδουλο Πάρτου στην Αραδίππου και τον Σοφοκλή Σοφοκλέους στα Λεύκαρα. Συμφωνίες και κατάληξη υπάρχει και για άλλους Δήμους, καθώς και για υποψήφιους για Αντιδημαρχίες, ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό για να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Αν και θεωρητικά έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα μεμονωμένες περιπτώσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση. Για παράδειγμα το ΔΗΚΟ θα κατέλθει στον Δήμο Στροβόλου με τον Σταύρο Σταυρινίδη, τον οποίο θα υποστηρίξει και το ΑΚΕΛ, αλλά, παρόλο που το θέμα θεωρείται κλειστό, τελικές αποφάσεις δεν υπήρξαν από τα δύο κόμματα. Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την επαρχία Πάφου, στην οποία εκκρεμεί και το ζήτημα του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού για το κόμμα. Δεδομένου ότι ενδιαφέρεται ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, που θεωρείται στέλεχος πρώτης γραμμής, αναμένεται το ΔΗΚΟ να τον υποστηρίξει ακόμη και αν τελικά το ΑΚΕΛ, με το οποίο θα συνεργαστεί για τη Δημαρχία, κάνει κάποια άλλη επιλογή. Είναι αυτού του είδους ζητήματα που φαίνεται να συζητούνται ακόμη με άλλα κόμματα, καθώς χρειάζονται διευκρινίσεις. Εάν, δε, διαπιστωθεί πως υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα για τα οποία δεν υπάρχει κατάληξη στο πλαίσιο των συνεργασιών αλλά ούτε και στέλεχος του ΔΗΚΟ που ενδιαφέρεται, τότε αναμένεται η συζήτηση με τα άλλα κόμματα για αυτές τις περιπτώσεις να ξανανοίξει. Αυτό φαίνεται να αφορά κυρίως υποψηφίους για τις Αντιδημαρχίες.

Δειτε Επισης

Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού