Πάνω από 70% οι αιτήσεις για το «κτίΖΩ», προχωρούν οι κατεδαφίσεις-Ελάχιστοι δήλωσαν μη συμμετοχή

Την πλήρη αποδοχή των ενοίκων που διέμεναν στις επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες φαίνεται ότι έλαβε το σχέδιο «κτίΖΩ», που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, τον περασμένο Απρίλιο, παρά τις αρχικές αντιδράσεις που υπήρχαν και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ένα ποσοστό ύψους 73% έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να λάβουν νέο διαμέρισμα, με τους πλείστους εξ αυτών να είναι κάτοικοι των 20 πολυκατοικιών που κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες. Την ίδια ώρα, ελάχιστος είναι ο αριθμός των δικαιούχων που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο και επιθυμούν να λάβουν την χορηγία για το διαμέρισμά τους, ανάλογα με την αξία του διαμερίσματός τους.

Σχεδόν οκτώ μήνες μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου «κτίΖΩ», από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τα υπόλοιπα τμήματα του δημοσίου, που έχουν άμεση εμπλοκή, εργάζονται πυρετωδώς, με στόχο να προχωρήσει η υλοποίηση των προνοιών του σχεδίου. Προς αυτό το σκοπό, μετά την κατεδάφιση των δύο πολυκατοικιών στα Λατσιά, που ήταν ανάμεσα στις 20 που είχαν κριθεί άμεσα κατεδαφιστέες, έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για δύο εκ των πέντε πολυκατοικιών που βρίσκονται στο Δήμο Στροβόλου.

Συγκεκριμένα, στις 22 Δεκεμβρίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, για κατεδάφιση των δύο πολυκατοικιών που βρίσκονται στο συνοικισμό Κόκκινες, στο Στρόβολο, ενώ όσον αφορά στις άλλες τρεις που βρίσκονται στον ίδιο Δήμο, η Πολεοδομία αναμένεται να προκηρύξει άλλο διαγωνισμό για να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο. Μία διαδικασία που γίνεται για όλες τις πολυκατοικίες.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι από την Πολεοδομία συνεχίζουν τις επαφές και τις συναντήσεις με τους δικαιούχους που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για καινούργιο διαμέρισμα, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για το συντονιστή, που θα αναλάβει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δικαιούχων, καθώς θα είναι και ο αρμόδιος για να διαβουλευτεί με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να τους υποδείξει ποιο διαμέρισμα αντιστοιχεί στον καθένα, σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν αποφασίσουν, ομόφωνα, ποιο σπίτι είναι για τον καθένα. Σημειώνεται πως ο συντονιστής για κάθε πολυκατοικία των δεκαέξι διαμερισμάτων, είναι πολιτικός μηχανικός/αρχιτέκτονας, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη λίστα που έχει ετοιμάσει το ΕΤΕΚ, μετά τις δηλώσεις ενδιαφέροντος που έχει λάβει.

Για την πορεία των διαδικασιών, αλλά και τα δεδομένα, αναφορικά με τις δηλώσεις συμμετοχής στο σχέδιο, αναμένεται να ενημερωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής. Ουσιαστικά, το Τμήμα Πολεοδομίας θα αναλύσει ενώπιον του Κωνσταντίνου Ιωάννου για τις κατεδαφίσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, για τις διαδικασίες για τις υπόλοιπες πολυκατοικίες, αλλά και κατά πόσο υπάρχει προοπτική για να ξεκινήσουν ανεγέρσεις των νεών κτιρίων, που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν θα είναι στο ίδιο τεμάχιο, με εξαίρεση τις δύο στην Αγλαντζιά και μία στα Λατσιά.

Στο μεταξύ, ο κ. Ιωάννου αναμένεται να λάβει ενημέρωση και για τις διαδικασίες που ακολουθεί το τμήμα Πολεοδομίας, αναφορικά με τις 23 πολυκατοικίες που είχαν κριθεί επικίνδυνες, ωστόσο όχι άμεσα κατεδαφιστέες, καθώς είχαν δοθεί οδηγίες από τον υπουργό Εσωτερικών για ελέγχους, με στόχο να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και να διορθωθούν κάποια σημεία που έπρεπε.

Στις 270 οι αιτήσεις, εκκρεμούν 81

Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πλείστοι εκ των δικαιούχων έχουν δείξει ενδιαφέρον για να λάβουν νέο διαμέρισμα. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων, από τους 370 δικαιούχους:

-Για επιδότηση ενοικίου υπέβαλαν αίτηση 150 δικαιούχοι, εκ των οποίων 127 είναι από τις 20 πολυκατοικίες και 22 από τις άλλες 23.

-Ενδιαφέρον για νέο διαμέρισμα εξέφρασαν 270 δικαιούχοι (σ.σ. 73%), εκ των οποίων οι 147 είναι από τις 20 πολυκατοικίες και 123 από τις άλλες 23.

-Δεκαεννέα δικαιούχοι δεν εξέφρασαν επιθυμία για νέο διαμέρισμα, εκ των οποίων οι 14 είναι από τις 20 πολυκατοικίες και 5 από τις άλλες 23.

Την ίδια ώρα, εκκρεμούν ακόμη 81 αιτήσεις, με τους δικαιούχους να έχουν ενημερωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υποβάλουν αίτηση συμμετοχής ή μη συμμετοχής μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, τότε θα θεωρηθεί ότι δεν επιθυμούν συμμετοχή στο Σχέδιο.

Στο μικροσκόπιο άλλες 70 πολυκατοικίες

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει υπό το μικροσκόπιο άλλες 70 πολυκατοικίες, ώστε να διαπιστώσει ποιες είναι επικίνδυνες και κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέες και ποιες όχι. Πρόκειται για τις πολυκατοικίες που παρουσίαζαν προβλήματα, ωστόσο δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες 43 που κρίθηκαν επικίνδυνες.

Αυτό που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τους δικαιούχους στις 70 πολυκατοικίες, για να τους ενημερώσει ότι θα τους καλύψει τα έξοδα, ώστε να προσλάβουν ιδιώτη μελετητή, ο οποίος θα αναλάβει την στατική μελέτη, για να καταγραφεί η κατάσταση των κτιρίων.

Η εν λόγω διαδικασία αναμενόταν να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου και μετά, ωστόσο με οδηγίες Ιωάννου θα ξεκινήσει πιο νωρίς και ανάλογα με τα ευρήματα του πολιτικού μηχανικού που θα κάνει τη στατική μελέτη, θα αποφασίσει το Υπουργείο Εσωτερικών κατά πόσο θα δοθεί χορηγία για κατεδάφιση και ανοικοδόμηση, όπως έγινε με τις 43 ή αν θα δοθεί χορηγία για να γίνουν επισκευές.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού