Τρία στα τέσσερα γυμναστήρια μη αδειούχα-«Κάποια σε άθλια κατάσταση προσφέρουν ελκυστικές τιμές»

Aνησυχία επικρατεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων για την παράνομη λειτουργία μεγάλου ποσοστού χώρων εκγύμνασής, με τους ίδιους να ζητούν την εφαρμογή μέτρων από την πολιτεία, όπως και την πρόσληψη λειτουργών στον ΚΟΑ, προκειμένου να πραγματοποιούν περισσότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα λειτουργεί παράνομα το 78% των ιδιωτικών γυμναστηρίων στην Κύπρο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 22% των γυμναστηρίων έχουν αποκτήσει άδεια λειτουργίας. Όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, παρά την υφιστάμενη νομοθεσία, οι αδυναμίες στον έλεγχο και στην εφαρμογή των κανονισμών, παρέχουν στα παράνομα γυμναστήρια τη δυνατότητα να συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητα.

Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Κρίστη Λουκά, ανέφερε ότι «σήμερα, τρία στα τέσσερα γυμναστήρια είναι μη αδειούχα. Ανά το Παγκύπριο, τα 800 δεν έχουν άδεια λειτουργίας και τα 190 λειτουργούν νόμιμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, έγκειται στους ανεπαρκείς ελέγχους του ΚΟΑ και τους μη αποτελεσματικούς ελέγχους που πραγματοποιεί. Για παράδειγμα υπάρχει έλλειψη λειτουργών που πραγματοποιούν αυτούς τους ενδεδειγμένους ελέγχους στα γυμναστήρια, αφού στη Λευκωσία υπάρχουν μόνο δυο λειτουργοί και συνήθως ελέγχουν μόνο τα αδειούχα και όχι αυτά που παρανομούν».

Ιδιαίτερο προβληματισμό μάλιστα, προκαλεί το γεγονός πως ανάμεσα στα παράνομα γυμναστήρια, υπάρχουν κι αυτά, όπου, σύμφωνα με την κα. Λουκά, «προσφέρουν πιο φθηνές τιμές, με τους πολίτες να μην γνωρίζουν ότι είναι παράνομα. Μέσα σε αυτά τα παράνομα μάλιστα, υπάρχουν και παράνομοι γυμναστές, οι οποίοι ίσως να μην έχουν καν την ιδιότητα του γυμναστή, αλλά γυμνάζουν αρκετούς ανυποψίαστους πολίτες».

Μάλιστα, όπως υπέδειξε η κα. Λουκά, «μόνο με καταγγελία πρόκειται να πάνε οι λειτουργοί για έλεγχο μη αδειούχων γυμναστηρίων και μάλιστα η καταγγελία μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας του ΚΟΑ, όμως, το τελευταίο εξάμηνο έχουμε παρατηρήσει ότι δεν λειτουργεί αυτή η ιστοσελίδα. Στις υπόλοιπες επαρχίες είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, καθώς υπάρχει μόνο ένας λειτουργός ο οποίος οφείλει να επιτηρεί τόσο τα γυμναστήρια της Λεμεσού, όσο και της Πάφου. Επίσης και για τη Λάρνακα υπάρχει μόνο ένας αρμόδιος λειτουργός για τους ελέγχους».

Κατά την περίοδο του κορωνοϊού ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, «μας ανέφεραν ότι θα λάμβαναν κονδύλια για να εργοδοτούσαν ακόμη τριάντα λειτουργούς για τους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, αλλά δυο χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα. Ως Σύνδεσμος, ζητάμε επικοινωνία με τον ΚΟΑ, καθώς αυτή τη χρονιά δεν μας δέχθηκαν για οποιαδήποτε συνεργασία. Η παραμέληση τους προς εμάς, αποτελεί ένα ηχηρό πλήγμα για τα γυμναστήρια».

Παράλληλα, ιδιαίτερο προβληματισμό στις τάξεις των ιδιοκτητών γυμναστηρίων, προκαλεί το γεγονός ότι από το 2016 και εντεύθεν, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα παράνομα γυμναστήρια, καθώς τα παράνομα ήταν 600 και σήμερα είναι σχεδόν 900. «Αυτό το γεγονός ελλοχεύει κινδύνους στους ίδιους τους πολίτες που γυμνάζονται. Πρώτα απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία, καθώς όταν δεν έχει κάποιος άδεια, υπάρχουν παραλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένα γυμναστήρια που μετρούν δεκαετίες και οι υποδομές τους είναι σε άθλια κατάσταση. Ακόμα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν αρκετά γυμναστήρια εξ αυτών χρονολογούνται και είναι επικίνδυνα για όσους γυμνάζονται», ανέφερε η κα. Λουκά.

Πάντως, όσα γυμναστήρια είναι αδειούχα, αποστέλλουν κάθε χρόνο την άδειά τους, πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο ότι τα μηχανήματά τους είναι κατάλληλα για χρήση. Όπως εξήγησε η κα. Λουκά, «υπάρχουν συμπολίτες μας με καρδιοπάθειες, αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκυμοσύνη και όταν το προσωπικό δεν έχει καν άδεια για να γνωρίζει πώς να γυμνάσει κατάλληλα αυτούς τους ανθρώπους, τότε αντιλαμβάνεστε ότι εγκυμονούν τεράστιοι κίνδυνοι».

Όσον αφορά για τα επόμενα βήματα του Συνδέσμου, η ίδια ανέφερε ότι, «οι αρμόδιοι ανέκαθεν μας αναφέρουν ότι είναι πάντοτε δίπλα στον Σύνδεσμο και επικροτούν τη δουλειά των επαγγελματιών και αδειούχων γυμναστηρίων, αλλά στην ουσία το αποτέλεσμα, είναι εναντίον μας και υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς οι παράνομοι είναι περισσότεροι από τους νόμιμους. Πέραν από τις άδειες τους που δεν εκδίδουν οι παράνομοι, δεν πληρώνουν ούτε τα φορολογικά τους καθήκοντα με αποτέλεσμα να είναι αλυσιδωτά τα προβλήματα».

Δειτε Επισης

Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για αίμα-Σύμβολο αλληλεγγύης η προσφορά
Τροχοδρομούνται διαδικασίες βελτίωσης της ζωής των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων
ΕΙΚΟΝΕΣ: Σε σκουπιδότοπο μετατράπηκε περιοχή στην Πάφο-Νομιμότητα και αποκατάσταση διαμηνύουν οι αρμόδιοι
Κλειδί για την οικονομική ευημερία της Κύπρου, η τεχνική εκπαίδευση
Ενδεχόμενη συνάντηση για επίτευξη συμφωνίας ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία
Έτρεχε και δεν έφτανε από το πρωί η Πυροσβεστική-Τρεις πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες
Σε τραγική κατάσταση τα φράγματα-Κάτω από το μισό η πληρότητα
Ελπίδα ότι το Κέντρο Αίματος και τα αποθέματα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα
Ενήργησε με διαφάνεια, ανοικτό σε διερεύνηση δηλώνει το Τμ. Αλιείας μετά την έκθεση της Ελεγκτικής
Τοποθετήθηκε το πρώτο από τα πέντε «Instagram Spot» στον Πρωταρά