Αναθεώρηση προδιαγραφών για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας ζητούν ασθενείς με διαβήτη
17:21 - 11 Ιανουαρίου 2024
Η εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας αντλιών και αισθητήρων για όλες τις ηλικίες που πάσχουν από διαβήτη τέθηκε επί τάπητος την Πέμπτη από εκπροσώπους ασθενών, αλλά και από Βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.
Οι εκπρόσωποι των ασθενών ζήτησαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (OAY) να αναθεωρηθούν οι προδιαγραφές προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλες εταιρείες παροχής των συγκεκριμένων συσκευών.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε σε λιγότερο βαθμό και η ανάγκη για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον διαβήτη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε μετά τη συνεδρία, ότι συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη εισαγωγής ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός από πλευράς του ΟΑΥ.
Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι επειδή έγνοια των μελών της Επιτροπής Υγείας «είναι να δούμε κατά πόσο συγκεκριμένες εταιρείες του εξωτερικού, που έχουν καταθέσει προσφορές, είτε στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα, με υψηλή τεχνολογία και δεν ανταποκρίθηκαν πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας, πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες του ΟΑΥ, να αλλάξουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις εταιρείες -τις υψηλού επιπέδου τεχνολογίας εταιρείες- να έρθουν στην Κύπρο και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό».
Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ ανέφερε ότι δύο από αυτές τις εταιρείες έχουν υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα λέγοντας ότι φαίνεται σε πρώτη φάση να δείχνουν ενδιαφέρον.
Ανέφερε επίσης ότι διευκρινίστηκε σήμερα από τον ΟΑΥ ότι θα βοηθήσει αυτές τις εταιρείες, αναφέροντας ότι «δεν θα πρέπει να μείνουμε τυπολαγνικά σε συγκεκριμένες προδιαγραφές κάτι που θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα».
Ο κ. Δίπλαρος επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας και τους συνδέσμους οι οποίοι ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα. «Οι σύνδεσμοι δεν επαιτούν, δεν εκλιπαρούν, ζητούν τα αυτονόητα», είπε ο κ. Δίπλαρος σημειώνοντας ότι και σε αυτή την προσπάθεια «είμαστε συμπαραστάτες συνεχώς και θα παρακολουθούμε πως τρέχει ο διαγωνισμός».
Σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από πλευράς Βουλευτών και οργανώσεων προς τον ΟΑΥ, ο κ. Δίπλαρος απάντησε ότι «εκτιμούμε ότι σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες ίσως κατοχυρωθεί η προσφορά ή οι προσφορές και ελπίζουμε να είναι προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις». Εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν όλα πάνε καλά τα πρώτα σκευάσματα θα είναι στην Κύπρο σε περίπου πέντε με έξι μήνες, όπως λέχθηκε από την υπεύθυνη του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου.
Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι τον προσεχή Μάρτιο θα εξεταστεί πιο εξειδικευμένα η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή ιατρικών σκευασμάτων για τα άτομα με διαβήτη, Τύπου Ι και ΙΙ, λήφθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τον ΟΑΥ και «ζητήσαμε ως ΑΚΕΛ, να έχουμε συνεχή ενημέρωση για τη διαδικασία που τρέχει τώρα στον ΟΑΥ, για την προκήρυξη προσφορών».
Μιλώντας για το εν λόγω θέμα, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, σημείωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και στις αντλίες που θα βοηθήσουν στην ποιοτικότερη ζωή. Υπέδειξε ότι είναι τραγικό ένα μικρό παιδί που πάσχει από διαβήτη «να το τρυπάς από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ υπάρχει τεχνολογία για ποιοτικότερη ζωή». Χαιρέτισε την απόφαση του ΟΑΥ, σημειώνοντας ότι αναμένεται εντός των επόμενων έξι μηνών το θέμα να κλείσει οριστικά.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι δυόμιση χρόνια μετά και μετά από συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοινώθηκε σήμερα αρμοδίως από τον ΟΑΥ ότι έχει δρομολογηθεί η ένταξη και των δύο συσκευών για τον διαβήτη (συσκευή για την αυτόματη καταγραφή σακχάρου και η συσκευή για αντλία ινσουλίνης), χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ηλικιακό όριο και ότι ο ασθενής θα έχει την ελεύθερη επιλογή και την πρόσβαση στον εξοπλισμό που ο ίδιος και ο γιατρός του κρίνει ότι είναι καταλληλότερος.
«Χαιρόμαστε γιατί οι εισηγήσεις οι δικές μας και των συνδέσμων ασθενών έχουν εισακουσθεί και αναμένουμε αυτή την πολύ σημαντική απόφαση να υλοποιηθεί», είπε ο κ. Αποστόλου.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μιχάλης Γιακουμή, σε γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι οι διαγωνισμοί του ΟΑΥ πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα προϊόντα και με καθαρές επιλογές – χωρίς προδιαγραφές που να αποκλείουν συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να αποτελεί επιλογή η θεραπεία των ατόμων με διαβήτη με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και βεβαίως τις συστάσεις των ιατρών τους.
Ο κ. Γιακουμή προσθέτει ακόμη ότι πέραν των αντλιών τα προβλήματα των ατόμων με διαβήτη είναι πολλά και πρέπει να λυθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής.
Εκ μέρους του ΟΑΥ, η Γνώσια Αχνιώτου, δήλωσε εντός της Επιτροπής ότι δεν υπήρχαν αποκλεισθείσες εταιρείες διότι δεν υπήρχε προηγουμένως διαγωνισμός. Το θέμα, ανέφερε, είναι διαδικαστικό λέγοντας ότι οι αρχικές προδιαγραφές τίθενται σύμφωνα με την βέλτιστη πρακτική και το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.
Σημείωσε ότι όπως και σε κάθε διαγωνισμό υπάρχει η περίοδος υποβολής εισηγήσεων και ότι ο Οργανισμός δεν έχει κανένα λόγο να μην αποδεχθεί τις αλλαγές και να μην επιτρέψει και άλλα προϊόντα.
O Νίκος Συμεού, εκ μέρους του Despina Children's Diabetes Foundation δήλωσε ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού αποκλείουν συγκεκριμένα προϊόντα και εταιρείες με αποτέλεσμα οι διαβητικοί στην Κύπρο να μην έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε καινοτόμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
«Οι ανησυχίες μας παραμένουν παρά τις υποσχέσεις του ΟΑΥ», είπε ο κ. Συμεού σημειώνοντας ότι ανάλογα με την διαμόρφωση των τελικών προδιαγραφών του διαγωνισμού «επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμό μας δικαίωμα».
Πηγή: ΚΥΠΕ