Έδωσε γραμμή στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Αν ψάχνετε για λύση, αυτή είναι δύο κρατών»

Στην Κύπρο υπάρχουν «δύο κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη, και όλα όσα θα συζητηθούν από εδώ και πέρα πρέπει να συζητηθούν και να τύχουν διαπραγμάτευσης μεταξύ αυτών των δύο κρατών. Αν ψάχνετε για λύση, αυτή είναι η λύση», δήλωσε ευρισκόμενος στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Μιλώντας στα εγκαίνια του νέου τζαμιού Σουάτ Γκιουνσέλ έξω από την κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Γιλμάζ πρόσθεσε ότι αν κάποιος πρέπει να δει την πραγματικότητα και να δράσει στην Κύπρο, αυτή είναι η πραγματικότητα (ΣΣ: η ύπαρξη δύο κρατών). «Δεν έχει νόημα να σπαταλάς ενέργεια δοκιμάζοντας ξανά και ξανά μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα», ανέφερε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος προχώρησε και σε παραλληλισμό της κατάστασης σήμερα στη Γάζα με όσα πέρασαν οι Τ/κ στο παρελθόν στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των μουτζαχεντίν, και των Τ/κ από τη μια, και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του κοινού από την άλλη, των Τουρκοκυπρίων, «αποτράπηκαν αποτελέσματα παρόμοια με τις σκηνές που βλέπουμε σήμερα στη Γάζα. Αν αυτή η θέληση, το θάρρος, η θυσία δεν είχε επιδειχθεί εκείνη την εποχή, αφήνω στην κρίση σας τι θα γινόταν σήμερα», ανέφερε.

Αυτό που μας διδάσκει η κατάσταση στη Γάζα, συνέχισε, είναι πως «άλλο τα λόγια, άλλο οι πράξεις» και η πραγματικότητα είναι πως στη Γάζα ρίχνουν βόμβες από αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας σε παιδιά. «Είδαμε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας σε αυτόν τον κόσμο βασιζόμενοι στο έλεος των άλλων. Πρέπει να είστε δυνατοί, ενωμένοι, αλληλέγγυοι. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε μέρες όπου θα επικρατήσουν εκεί ειρήνη και ηρεμία το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε.

Η στάση της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε, είναι ξεκάθαρη, αναμένει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό χωρίς καμία δικαιολογία και αυτή η κατάπαυση του πυρός να είναι μόνιμη. «Και αναμένουμε μια λύση δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτό. Αυτό λέμε και για την Κύπρο. Εδώ υπάρχουν δύο κράτη», σημείωσε.

Τα τζαμιά, συνέχισε, είναι κέντρα που δεν είναι μόνο χώροι λατρείας, αλλά και ιστορίας, λογοτεχνίας, των εθίμων και του πολιτισμού τους, αφού αυτά είναι αλληλένδετα.  Η Κύπρος, συνέχισε, συνδέεται με το Ισλάμ εδώ και 649 χρόνια, από την Οθωμανική κυριαρχία που ξεκίνησε το 1571. Από τότε, είπε, οι ήχοι της προσευχής του Ισλάμ ακούγονταν σε κάθε μέρος του νησιού. «Από εδώ και πέρα, ελπίζουμε ότι αυτές οι προσευχές δεν θα σιωπήσουν και αυτές οι σημαίες δεν θα κατέβουν μέχρι το τέλος του χρόνου, την αιωνιότητα», ανέφερε.

Τα μαυσωλεία, τα τζαμιά, οι χώροι προσευχής (mescit) και οι ισλαμικές κατασκευές, ειδικά το Χαλά Σουλτάν, μας δείχνουν αυτό το βαθιά ριζωμένο παρελθόν και στις δύο πλευρές του νησιού, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, υπενθυμίζοντας την έκθεση φωτογραφίας με τέτοια μνημεία που εγκαινίασαν πρόσφατα στην Άγκυρα, στην παρουσία του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

«Ακόμα κι αν κάποιοι προσπαθούν να το καταστρέψουν ή να μην το δουν, τα γεγονότα είναι προφανή. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πολύ μεγάλη ιστορία και ιστορία πολιτισμού και στις δύο πλευρές του νησιού», ανέφερε.

«Είμαστε όλοι μαζί στην εθνική μας υπόθεση, που έχει σύμβολο τον αγώνα ώμο με ώμο των στρατιωτών και των μουτζαχεντίν μας», πρόσθεσε. Το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι και στεκόμαστε στο πλευρό της «τδβκ» στο ταξίδι της προς την ανάπτυξη, συνέχισε, βασίζεται σε βαθιά ριζωμένους δεσμούς». Αναφέρθηκε και στον ρόλο των βακούφικων που ιδρύθηκαν 400 χρόνια πριν για να προσφέρουν φιλανθρωπεία και βοήθεια, όπως είπε. «Όλοι όσοι κρατούν ζωντανή τη θεμελιώδη παράδοση, που ενισχύει την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αλληλεγγύη, σήμερα με τη συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης, ενισχύουν το μέλλον των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

Είπε ότι το νέο τζαμί έχει πολύ σημαντικό νόημα γιατί εκφράζει την αυτοπεποίθηση των Τουρκοκυπρίων και τί μπορούν να κάνουν εάν θέλουν. «Συγχαίρω τους Τουρκοκύπριους στο πρόσωπο του κυρίου Σουάτ (Γκιουνσέλ) και θα ήθελα να πω ότι είμαστε περήφανοι για τους Τουρκοκύπριους, αυτό που μπορούν να πετύχουν οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το προϊόν της θέλησης, του θάρρους και της πίστης», είπε.

Κανείς δεν μπορεί να νικήσει "έναν λαό που το κάνει αυτό", υποστήριξε. «Ένα έθνος που το καταφέρνει αυτό δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί από την ιστορία. Ελπίζω στο μέλλον οι επόμενες γενιές να δουν αυτά τα έργα και να συνεχίσουν την πορεία τους σε μια κατεύθυνση αντάξια των προγόνων τους», ανέφερε.

Ελπίζω, συνέχισε, «να μην λείψουν από τους ουρανούς της Κύπρου τα άσματα του Αλλάχ Ακμπάρ (ο Θεός είναι μεγάλος) και η προσευχή του Μωάμεθ. Λέω ότι ως Δημοκρατία της Τουρκίας, είμαστε μαζί με την 'τδβκ' και τους Τουρκοκύπριους σε κάθε τομέα. Λέω ότι όσο είμαστε μαζί, αυτές οι εκκλήσεις για προσευχή δεν θα σιωπούν, αυτές οι σημαίες δεν θα κατέβουν", ανέφερε.

Το πρωί, στις δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να απομονώσουν το ψευδοκράτος από τη διεθνή κοινότητα, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι πέρυσι γιόρτασαν τα 40 χρόνια παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και φέτος θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Είπε πως το ψευδοκράτος συνεχίζει τον δρόμο του ως «ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος» και η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα για την ανάπτυξή του. Οι επενδύσεις, όπως το τζαμί Σουάτ Γκιουνσέλ, ανέφερε, είναι «σφραγίδες που τοποθετούνται στη γη».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο