Περιμένει Εισαγγελέα η οικογένεια του 40χρονου που απεβίωσε σε κλινική-Έδειξε πιθανή αξιόποινη πράξη ο θανατικός ανακριτής

Μετά και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα, βάσει των οποίων θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, αναμένει η οικογένεια του 40χρονου που απεβίωσε το 2017, λίγο πριν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για πόνους που αντιμετώπιζε στον ώμο σε ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία.

Στο πόρισμα του θανατικού ανακριτή, αναφέρεται πως μετά από διερεύνηση των στοιχείων που είχε ενώπιον του, με βεβαιότητα μπορούσε να καταλήξει μόνο στην ιατρική αιτία θανάτου, που αφορά στην τρώση υποδόριων αγγείων με έγχυση τοπικού αναισθητικού στη συστηματική κυκλοφορία, προκαλώντας άμεση τοξικότητα, ενώ υπέδειξε πως υπάρχει το ενδεχόμενο ο θάνατος του αποβιώσαντος να αποδίδεται σε αξιόποινη πράξη ή αμελή διαγωγή άλλου προσώπου.

Εξού και ο θανατικός ανακριτής έκρινε πως το πόρισμά του έπρεπε να διαβιβαστεί στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μετά από μελέτη και διερεύνηση του, κατά την κρίση του, θα δώσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα των Αρχών, με την οικογένεια του 40χρονου αποβιώσαντα, να περιμένει τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, από τις 20 Νοεμβρίου 2023, οπότε εκδόθηκε το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, η οικογένεια του αποβιώσαντος δεν έλαβε οποιαδήποτε ενημέρωση ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, με τον δικηγόρο της, Νικόλα Κυριακίδη, να αποστέλλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέας.

Ο κ. Κυριακίδης, ενεργώντας εκ μέρους της οικογένειας του 40χρονου, αφού υπενθυμίζει στον Γενικό Εισαγγελέας πως ο θανατικός ανακριτής στην απόφαση του εντοπίζει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ο θάνατος του να αποδίδεται σε αξιόποινη πράξη ή αμελή διαγωγή άλλου προσώπου, αναφέρει πως ενόψει της σοβαρότητας της υπόθεσης, η οικογένεια ζητεί την διευθέτηση συνάντησης, ώστε να συζητηθεί η υπόθεση αλλά και οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Η επιστολή αποστάλθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024, με την Νικόλα Κυριακίδη να αναμένει την απάντηση του Γιώργου Σαββίδη, αφού η οικογένεια του αποβιώσαντος βρίσκεται στο περίμενε από τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται πως στο πόρισμα του θανατικού ανακριτή αναφέρεται πως το Μάιο του 2017, ο 40χρονος είχε επισκεφτεί ιδιώτη ορθοπεδικό-χειρουργό, καθώς παρουσίαζε πόνους στο δεξιό ώμο και μετά από έλεγχο, στον οποίο υποβλήθηκε, διαγνώστηκε με τενοντίτιδα, αρθρίτιδα και πίεση νεύρων στον ώμο. Προς αυτό το σκοπό, του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του. Λίγες ημέρες αργότερα, ο 40χρονος είχε επισκεφτεί ξανά τον ιδιώτη ιατρό, καθώς ο πόνος στον ώμο του δεν υποχωρούσε και τότε αποφασίστηκε όπως ο αποβιώσαντας υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία.

Εντός Σεπτεμβρίου, ο 40χρονος εισήχθη στην εν λόγω κλινική και σε προχειρουργικό έλεγχο που υποβλήθηκε, δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε ανησυχητικό, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες μετά, ο 40χρονος να οδηγηθεί στο χειρουργείο. Την ημέρα που είχε οριστεί η επέμβαση, στις 8:15 το πρωί, ο αποβιώσαντας είχε δεχθεί επίσκεψη από τον ιδιώτη χειρουργό, που είχε επισκεφτεί και έκρινε ότι πρέπει να χειρουργηθεί, δεδομένου ότι έπρεπε να σημειώσει το σημείο, στο οποίο θα γινόταν η επέμβαση και στη συνέχεια, ο 40χρονος οδηγήθηκε στο χειρουργείο.

Ο 40χρονος, την ώρα που βρισκόταν στο χειρουργείο απαντούσε σε ερωτήσεις που του υπέβαλλε η αναισθησιολόγος, η οποία θα παρακολουθούσε την επέμβασή του, καθώς αυτή ήταν η προβλεπόμενη διαδικασία. Στις 8:30 της ίδιας ημέρας, άρχισε το monitoring για τη διαδικασία της αναισθησίας και στη συνέχεια άρχισε η χορήγηση φαρμάκων, με τοπικό αναισθητικό στο σημείο που θα εγχειριζόταν. Μετά την τρίτη έκχυση του φαρμάκου, ο 40χρονος εισήλθε σε υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και έπειτα σε κολπική μαρμαρυγή, ενώ εμφάνισε και σπασμούς, με τους ιατρούς να του χορηγούν ενδοφλέβια προποφόλη και στη συνέχεια διασωληνώθηκε άμεσα. Ο αποβιώσαντας μπήκε σε βραδυκαρδία με 39 σφίξεις και στη συνέχεια με 30 σφίξεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η αναισθησιολόγος χορήγησε στον 40χρονο το αντίδοτο του αναισθητικού φαρμάκου που είχε χορηγηθεί στον αποβιώσαντα, μέσω φλεβοκαθετήρα και στη συνέχεια η ιατρική ομάδα ξεκίνησε το πρωτόκολλο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, καθώς και μαλάξεις. Τελικά, ο 40χρονος απεβίωσε, πριν την έναρξη του χειρουργείου και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκχυσης αναισθητικού, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του θανατικού ανακριτική.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα, γύρω στις 13:20, η Διεύθυνση της ιδιωτικής κλινικής επικοινώνησε με την Αστυνομία και ανέφερε το συμβάν και τότε δύο αστυφύλακες μετέβησαν στο σημείο και επιθεώρησαν τη σορό του 40χρονου, χωρίς να εντοπίζουν οποιεσδήποτε εμφανείς εξωτερικές κακώσεις.

Τη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού διενήργησε η επί της σορού του αποβιώσαντα διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Παπέττα, λίγες ημέρες αργότερα. Εκ μέρους της οικογένειας, παρών ήταν ο ιδιώτης ιατροδικαστής Δρ. Πανίκος Σταυριανός, ενώ εκ μέρους της ιδιωτικής κλινικής, παρών ήταν ο ιατροδικαστής Δρ. Μάριος Ματσάκης. Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής, λήφθηκαν μεταθανάτια βιολογικά και ιστοπαθολογικά δείγματα, τα οποία παραπέμφθηκαν για εξετάσεις.

Από τις εξετάσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους, τα δείγματα για ναρκωτικά και αλκοόλη ήταν αρνητικά, ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας του περιστατικού θανάτου, η ιατροδικαστής Αγγελίκη Παπέττα ζήτησε όπως δείγματα σταλούν για εξετάσεις σε εξειδικευμένο εργαστήριο δικανικής τοξικολογίας στις ΗΠΑ.

Στο πόρισμα του θανατικού ανακριτή αναφέρεται πως σύμφωνα με την ιστοπαθολογική έκθεση, ο θάνατος του 40χρονου προήλθε λόγω τρώσης των υποδόριων αγγείων με έκχυση τοπικού αναισθητικού, στην συστηματική κυκλοφορία και πρόκληση άμεσης τοξικότητας. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο θανατικός ανακριτής.

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες