Η ενόχληση του Προέδρου, οι ανοιχτοί λογαριασμοί και η μη δεδομένη στήριξη
06:00 - 11 Ιανουαρίου 2024
Το κλείσιμο μιας κακής παρένθεσης και μια νέα αρχή στο 2024 σηματοδοτούν οι τελετές διαβεβαίωσης και ανάληψης καθηκόντων των νέων Υπουργών που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη. Μετά από μερικές πολύ δύσκολες μέρες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της Κυβέρνησής του, λόγω της αναταραχής γύρω από τον ανασχηματισμό, η οποία προκλήθηκε μετά την σχετική προαγγελία που έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που συνοδευόταν από διαρροές για συγκεκριμένα πρόσωπα, στόχος είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας και η σύντομη προσαρμογή των νέων προσώπων, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.
Φάνηκε, ωστόσο, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αισθανόταν πως είχε κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς και ότι έπρεπε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες, πριν περάσει στην επόμενη φάση της διακυβέρνησής του. Απέδωσε, χωρίς να κατονομάζει, σε κάποιους αλλότρια κίνητρα για τις προσεγγίσεις και την κριτική τους έναντι της Κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή άφησε να νοηθεί πως, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας με την υποστήριξη των τριών κομμάτων του Κέντρου, συνεχίζει να μην θεωρεί δεδομένη την στήριξη της οποίας χαίρει, δίνοντας την εντύπωση ότι λειτουργεί σε ένα πλαίσιο πολιτικής μοναξιάς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ενοχλημένος από την κριτική που δέχεται για τη διαχείρισή του στο ζήτημα του ανασχηματισμού. Απευθυνόμενος στους νέους του συνεργάτες, φρόντισε να διαχωρίσει την κριτική σε «αβασάνιστη» και «εποικοδομητική» και υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στον λαό. «Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες, αυτό κάνω και εγώ, πάσης φύσεως σειρήνες, και αφοσιωθείτε μόνο στην υλοποίηση του έργου σας προς το δημόσιο συμφέρον. Κλείστε τα αυτιά σας στην αβασάνιστη κριτική, να επιδιώκετε την εποικοδομητική κριτική και να μην αποπροσανατολίζεστε από τους στόχους μας. Για την Κυβέρνησή μας είναι μονόδρομος: Δουλειά και μόνο δουλειά. Από αυτή κρινόμαστε μόνο από τον λαό καθημερινά», τόνισε.
Έκανε, μάλιστα, λόγο για αντιστάσεις στην αλλαγή που προσπαθεί να φέρει η Κυβέρνηση, προσδιορίζοντας, ουσιαστικά, ως εχθρό του τον εχθρό της αλλαγής. «Να θυμάστε ότι κριτής μας είναι ο λαός, πυξίδα μας το Σύνταγμα, οι ισχύοντες νόμοι και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Όλοι είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλον, υπηρετούμε το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον, και θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Το έργο μας, δεν είναι καθόλου εύκολο, και όταν το παλιό αλλάζει, οι αντιστάσεις σε όσους το συνήθισαν ή τους εξυπηρετεί είναι μεγάλες. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να σας φοβίσει», ανέφερε. «Άστε το παλιό να αντιστέκεται και δουλέψετε χωρίς να αναμένετε καμία επιβράβευση. Η επιβράβευση θα επέλθει μόνο μέσα από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας από την κοινωνία. Επαναλαμβάνω ότι μόνο εκεί είμαστε υπόλογοι», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι αλλαγές σηματοδοτούν μια νέα αρχή, ο Πρόεδρος δεν ξέχασε τι είχε ζητήσει από τους Υπουργούς του τον Μάρτιο και επικαλέστηκε εκ νέου το ήθος. «Η θέση που αναλαμβάνετε είναι θέση χρέους, υπηρεσίας προς τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον και απαιτεί αφοσίωση και προσωπικές στερήσεις. Απαιτεί επίσης να είστε πρότυπο ηγέτη, όχι μόνο ως προς την εργατικότητα, αλλά και ως προς το ήθος σας», υπέδειξε.
Στάθηκε εκ νέου στην «καθαρή» και συναινετική εικόνα που καλλιεργεί εξ’ αρχής για την Κυβέρνησή του, λέγοντας πως «γνωρίζετε όλοι καλά ότι κανένα βαρίδιο ή εξάρτηση δεν κουβαλάμε, στόχος μας είναι το τώρα και ο λαός, και δεν έχουμε καμία κρυφή ατζέντα. Για αυτό δώσαμε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις, διότι ναι, πιστεύουμε στη συλλογικότητα και στα αποτελέσματα της συνεργασίας», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποφεύγοντας να διαχωρίσει τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση από τις δυνάμεις που την αντιπολιτεύονται.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αξιοποίησε την ευκαιρία να παρουσιάσει ακροθιγώς μέρος του έργου της Κυβέρνησής του, ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη που αποχώρησαν για την συμβολή τους. Χαρακτήρισε το πρόγραμμά του φιλόδοξο και τολμηρό, ενώ επανέλαβε ότι θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Και σε αυτό το πλαίσιο, όμως, φρόντισε να κάνει αναφορές που παραπέμπουν σε πολιτική μοναξιά, λέγοντας πως «επιθυμώ και δημοσίως να ευχαριστήσω τα απερχόμενα μέλη του κυβερνητικού σχήματος για τη συνεργασία που είχαμε, αλλά και για την τόλμη συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς δεδομένη κομματική στήριξη και με πρόγραμμα φιλόδοξο και πρωτοποριακό». Η επιλογή αυτή κρίνεται ενδιαφέρουσα, καθώς δεδομένη ήταν η στήριξη στην Κυβέρνηση από πλευράς ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα και παρά την μουρμούρα που αναπτύσσεται κατά καιρούς στο εσωτερικό τους για κάποιους χειρισμούς αλλά και για το γεγονός πως συχνά τα συμπολιτευόμενα κόμματα αισθάνονται παραγκωνισμένα, δεν έχει αποσυρθεί σε καμία περίπτωση. Τα κόμματα του Κέντρου θα μπορούσαν να αντιτείνουν πως είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος που επιλέγει να μην τους εμπλέκει περισσότερο στα της Κυβέρνησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία ή την πολύ περιορισμένη διαβούλευση ενόψει του ανασχηματισμού.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε αυτά που αισθανόταν την ανάγκη να πει. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν απαντήσεις και από ποιους.