Στον αστερισμό της Ολγκίν με εκκρεμότητες, απορίες και χαμηλές προσδοκίες
06:00 - 11 Ιανουαρίου 2024
Άρχισαν να ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά, μια σειρά από εκκρεμότητες και ερωτήματα που υπήρχαν τον τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ως απεσταλμένης για το Κυπριακό. Το πρώτο πράγμα που ξεκαθάρισε, είναι πως η Κολομβιανή διπλωμάτης, θα εμπλακεί στο Κυπριακό με την ιδιότητα της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.
Μπορεί το όλο θέμα να έχει πέσει στα μαλακά, αλλά ήταν κάτι που σε ανύποπτο χρόνο ο κατοχικός ηγέτης, είχε κάνει προσωπική παντιέρα και συζητούσε με κάθε ευκαιρία που έβρισκε μπροστά του μικρόφωνα στο ψευδοκράτος. Υπενθυμίζεται πως είχε γίνει μια μεγάλη κουβέντα για το αν η κα. Ολγκίν θα είναι προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες ή ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με το αφήγημα Τατάρ, ως προσωπική απεσταλμένη, η κα. Ολγκίν, δεν δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεπώς, μπορεί να συζητήσει με τις δύο πλευρές, όποια μορφή λύσης, αυτές επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της λύσης δύο κρατών, που επιθυμεί η άλλη πλευρά. Από την άλλη, ως ειδική απεσταλμένη, η κα. Ολγκίν δεν θα μπορούσε να μπει σε τέτοιες συζητήσεις, αφού θα δεσμεύετο από τα ψηφίσματα του ΣΑ και θα λογοδοτούσε σε αυτό.
Βέβαια η θέση της δικής μας πλευράς, -και σωστά- είναι πως από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν τίθεται θέμα για να προστεθούν στη συζήτηση μορφές λύσεις ή άλλες παράμετροι, που εκφεύγουν των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Το σίγουρο είναι πως ο διορισμός της νέας προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, έγινε αποδεκτός, αφενός με ικανοποίηση από τη Λευκωσία, αφετέρου, χωρίς να δημιουργούνται και υψηλές προσδοκίες, στη βάση των όσων γνωρίζουμε για το τι είναι έτοιμος ο κατοχικός ηγέτης να συζητήσει μαζί της. Όλες οι πληροφορίες, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις, καταδεικνύουν πως δεν πρόκειται να ακούσει κάτι διαφορετικό η Κολομβιανή διπλωμάτης, από τα όσα άκουσε και η Τζειν Χολ Λουτ παλαιότερα, ή ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά της συναντήσεις τους με τον Ερσίν Τατάρ.
Το γεγονός ωστόσο, πως είναι ξεκάθαρη πλέον η διαφορετική προσέγγιση της Άγκυρας, πράγμα που αποτυπώθηκε, τόσο στη λακωνική δήλωση που έγινε από τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και αργότερα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, τράβηξε το αυτί του Ερσίν Τατάρ, για να μειώσει τις προκλητικές δηλώσεις του σε σχέση με το Κυπριακό -πράγμα το οποίο συνέβη- δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται από την Κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε μια τέτοια συζήτηση, και αναλύθηκαν τα πιθανά σενάρια έκβασης αυτής της νέας προσπάθειας. Το σίγουρο είναι πως ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, στην παρούσα φάση δεν καταγράφονται πολύ διαφορετικές απόψεις. Άλλωστε αυτό δεν ευνοείται λόγω και του τέλματος στο οποίο φαίνεται πως βρίσκεται η προσπάθεια, πριν καν ξεκινήσει. Ωστόσο δεν έλειψαν από τα κόμματα του λεγόμενου Ενδιάμεσου χώρου, οι προειδοποιήσεις για τους χειρισμούς και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, πως από την όλη διαδικασία δεν θα βγει ωφελημένη η άλλη πλευρά. Μέσα δηλαδή από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ή άλλα πακέτα βοήθειας, η κατοχική δύναμη θα λάβει τα οφέλη, χωρίς να κάνει κανένα βήμα για τη λύση του Κυπριακού. Βέβαια επιφυλάξεις υπάρχουν και σε άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη μορφή λύσης και άλλες παραμέτρους.
Σε ότι αφορά την υπό εκκόλαψη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε η κα. Ολγκίν θα πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στην Κύπρο. Όπως έγινε γνωστό από την έδρα του ΟΗΕ, η Κολομβιανή διπλωμάτης, πρώτα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα τύχει ενημέρωσης για το Κυπριακό. Μεταξύ άλλων θα ενημερωθεί από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενόψει της έγκρισης των εκθέσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επιπλέον η κα. Ολγκίν θα τύχει ενημέρωσης από δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, που το προηγούμενο διάστημα ήρθαν στην Κύπρο και συνομίλησαν με τις δύο πλευρές.
Αυτοί είναι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια και η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των ΗΕ αρμόδια για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.
Πάντως, ανεξάρτητα με το πότε θα έρθει στην Κύπρο η νέα προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, στη Λευκωσία συνεχίζονται οι διεργασίες σε άλλα δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η σύσταση της Ομάδας Κυπριακού, θέμα για το οποίο έγινε συζήτηση και στο Εθνικό Συμβούλιο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διευκρινίζει μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν, για τον ρόλο της συγκεκριμένης ομάδας. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει, είναι αν το ΑΚΕΛ θα προτείνει συγκεκριμένα ονόματα για να συμμετέχουν στην ομάδα, την ώρα που εκκρεμεί και η επίσημη αποστολή των ονομάτων από τον ΔΗΣΥ.
Από εκεί και πέρα σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το πακέτο μέτρων που προανήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης για στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα μέτρα έχουν ετοιμαστεί είναι πολύ συγκεκριμένα, έχει ετοιμαστεί ο τελικός κατάλογος, έχει συζητηθεί και αυτό σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τα ανακοινώσει την κατάλληλη χρονική στιγμή που ο ίδιος θα κρίνει ότι είναι η πιο χρήσιμη, πιο εποικοδομητική στιγμή για να ανακοινωθούν».