Επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ιορδανίας στην λύση του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ ο Πρέσβης

Ο νέος Πρέσβης της Ιορδανίας στην Κύπρο Basheer F. Zoubi επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας του σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ως θετική εξέλιξη τον διορισμό και την επικείμενη άφιξη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε την Τετάρτη σε εθιμοτυπική συνάντηση τον νέο Πρέσβη του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο Basheer F. Zoubi επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε το εξαίρετο επίπεδο των συνεχώς αναπτυσσόμενων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με ειδικότερη αναφορά στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Δημητρίου σημείωσε την πολύτιμη συνδρομή της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έπληξαν την Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι. 

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμησή της για τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί η Ιορδανία όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις εν αναμονή της άφιξης της Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο η κ. Δημητρίου τόνισε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Kραν Μοντανά, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, προς επίτευξη λύσης, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ανησυχία για τις εντεινόμενες προκλήσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης, προς δημιουργία νέων τετελεσμένων. Η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή, καθώς θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Πρέσβης της Ιορδανίας επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας του σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ως θετική εξέλιξη τον διορισμό και την επικείμενη άφιξη της Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, συμπληρώνεται.

Ο κ. Ζοubi εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Κύπρου ως κράτους- μέλους της ΕΕ προς την Ιορδανία. Διαβεβαίωσε δε ότι η χώρα του θα είναι πάντοτε πρόθυμη να συνδράμει την Κύπρο στην κατάσβεση πυρκαγιών, όποτε της ζητηθεί, στη βάση του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο κράτη το περασμένο καλοκαίρι.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί έντονα τα δύο κράτη.

Συζητήθηκαν, τέλος, τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας Κύπρου - Ιορδανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας