Νόμος από Σούνακ για απαλλαγή υπευθύνων ταχυδρομείων από λανθασμένες κατηγορίες απάτης

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ προανήγγειλε το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα προωθήσει νόμο «που γρήγορα θα απαλλάσσει» εκατοντάδες κατηγορούμενους στο πλαίσιο του λεγόμενου «σκανδάλου Horizon».

Πρόκειται για το σκάνδαλο που αφορά τον εσφαλμένο καταλογισμό ευθυνών και τις άδικες ποινικές διώξεις σε βάρος εκατοντάδων υπευθύνων τοπικών ταχυδρομείων στη Βρετανία από το 1999 ως το 2015 με αφορμή την ύπαρξη λογιστικών ελλειμμάτων στους λογαριασμούς των καταστημάτων τους.

Όπως αποδείχθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, τα ελλείμματα ήταν προϊόν εσφαλμένων υπολογισμών που οφείλονταν σε τεχνικά προβλήματα του λογισμικού Horizon της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu. Ήταν το λογισμικό που είχε εισαγάγει η κεντρική διοίκηση του Ταχυδρομείου (Post Office) το 1999 για λογιστικές και άλλες καθημερινές εργασίες.

Πολλοί από τους κατηγορηθέντες είχαν εξ αρχής αλλά μάταια υποδείξει στην κεντρική διοίκηση ότι το λογισμικό έπασχε από τεχνικά προβλήματα. 

Η διοίκηση του Post Office κυνήγησε νομικά τουλάχιστον 736 επικεφαλής τοπικών ταχυδρομείων και κατηγόρησε συνολικά σχεδόν 3.500 εξ αυτών. Ορισμένοι κατέληξαν στη φυλακή με κατηγορίες ψευδών λογιστικών δηλώσεων και κλοπής, άλλοι αυτοκτόνησαν, εκατοντάδες υποφέρουν ακόμα ψυχολογικά και πολλοί καταστράφηκαν οικονομικά, καθώς μεταξύ άλλων επιχείρησαν να καλύψουν τα ελλείμματα με δικά τους χρήματα.

Μετά από χρόνια τα θύματα αυτής της υπόθεσης κέρδισαν το 2021 τη νομική μάχη για επανεξέταση της υποθέσεών τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο 95 καταδικαστικές αποφάσεις έχουν ανατραπεί.

Ο κ. Σούνακ είπε πως ο νόμος θα αφορά και την ταχύτερη οικονομική αποζημίωση των θυμάτων αυτής της «μεγαλύτερης δικαστικής πλάνης στην ιστορία της χώρας».

Λίγο αργότερα ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ταχυδρομεία Κέβιν Χόλινρεϊκ παρουσίασε τους όρους της αποζημίωσης και σημείωσε πως εξετάζεται αν ο νόμος θα καλύπτει και κάποιες λίγες δεκάδες περιπτώσεις καταδικαστικών αποφάσεων που έχουν επικυρωθεί από το Εφετείο.

Η υπόθεση επανήλθε με έμφαση στο πολιτικό προσκήνιο μετά από την προβολή δραματικής τηλεοπτικής σειράς τεσσάρων επεισοδίων στο ITV που βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα.

Η τότε διοικήτρια του Ταχυδρομείου Πόλα Βένελς ανακοίνωσε ότι επιστρέφει τον τιμητικό τίτλο της Διοικήτριας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) που της είχε απονεμηθεί, αφού σχετικό διαδικτυακό αίτημα συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες.

Υπό πίεση να παραιτηθεί και μάλιστα σε εκλογική χρονιά τελεί ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι, στον οποίο προσάπτεται ανεπαρκής χειρισμός της υπόθεσης την περίοδο που ήταν αρμόδιος για τα Ταχυδρομεία υφυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού από το 2010 ως το 2012, περίοδο κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα με το Horizon.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Αίματα, ανοιχτές καμπίνες και πεσμένες μάσκες στο αεροσκάφος μετά τις φονικές αναταράξεις
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης
«Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στο ταβάνι»-Η μαρτυρία επιβάτη από την πτήση-τρόμου
Κρίσιμος τραυματισμός δεκαπεντάχρονου-Έπεσε από ύψος 16 μέτρων, βρισκόταν στην ταράτσα κτιρίου
Στην τελική ευθεία οι έρευνες της Αστυνομίας για την Μονή Αββακούμ-Εξελίξεις εντός ημερών
Ασταμάτητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στην Τζαμπάλια-Τουλάχιστον πέντε νεκροί στη Ράφα
Ισόβια στον δολοφόνο της 19χρονης στον Πειραιά-«Είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά και την πυροβόλησα»
Α. Κωνσταντινίδης: Σε μερικούς μήνες η απόφαση ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης
Τα βάζει με το ΔΠΔ ο Γκάλαντ-«Επαίσχυντη η πρόταση για ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου»
Στα δύο η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου