Το κράτος δεν παρέχει συνοδό σε τυφλό πρωταθλητή τοξοβολίας, επειδή το άθλημα δεν είναι ολυμπιακό

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» ως προς την κατάρτιση και εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας την Τετάρτη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης σημείωσε στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας την ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση σε άτομα με οπτική αναπηρία μεταξύ της γέννησής τους και της ηλικίας των 3 χρόνων, αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης της έγκαιρης παρέμβασης με ειδικά προγράμματα στήριξης.

Ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση του Χρίστου Μισού, πρωταθλητή της τοξοβολίας, ο οποίος δεν στηρίζεται από το κράτος με συνοδό όπως έχει ζητήσει γιατί το άθλημά του δεν είναι ολυμπιακό, και κάλεσε την Κυβέρνηση να βρεθεί τρόπος τέτοια άτομα να στηρίζονται από συνοδούς για να μπορούν να επιτελούν τον κοινωνικό τους ρόλο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε από την πλευρά του ότι το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν σε θέση να μεταφέρουν σήμερα στην επιτροπή την επίσημη θέση της Κυβέρνησης για το καθεστώς της Σχολής Τυφλών και για τον λόγο αυτό ορίστηκε ακόμα μία συνεδρία ούτως ώστε να έρθουν προετοιμασμένοι και να γνωστοποιήσουν στην επιτροπή την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης για να μπορέσει αναλόγως να διαμορφώσει απόψεις και εισηγήσεις.

Σχετικά με τις οικογένειες και παιδιά με αναπηρία, είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει από το 2015 διαμορφώσει πρόταση για την έγκαιρη παρέμβαση από την ώρα που θα γεννηθεί ένα παιδί μέχρι να πάει στο νηπιαγωγείο ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται ζητήματα αναπηρίας στην πιο καθοριστική ηλικιακή στιγμή για αυτά τα παιδιά που είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Είπε επίσης ότι είχε ζητηθεί η ετοιμασία ενημερωτικού υλικού για όλους τους γονείς, και για τους γονείς των παιδιών με αναπηρία και για τους γονείς των παιδιών που δεν έχουν οποιαδήποτε αναπηρία, καθώς υπάρχουν διεθνείς έρευνες εδώ και πολλά χρόνια που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν στο σχολείο κατά ένα μεγάλο ποσοστό πριν πάνε στην πρώτη του δημοτικού.

Συμπλήρωσε ότι από το 2015 που κατατέθηκε η συνολική πρόταση να συνεργαστούν το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας και να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο έγκυρης και άμεσης παρέμβασης από τη μέρα της γέννησης των παιδιών μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο, δεν έγινε τίποτε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, ένα δεύτερο ζήτημα που αναδείχθηκε σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι περιβάλλουν τα παιδιά με αναπηρία, εν προκειμένω τα τυφλά παιδιά, με εξαίρεση τους ειδικούς εκπαιδευτικούς, δεν έχουν οποιαδήποτε επιμόρφωση για το συγκεκριμένο θέμα, προσθέτοντας ότι όλοι όσοι συναναστρέφονται με παιδιά πρέπει να έχουν μία ελάχιστη επιμόρφωση σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες αυτών των παιδιών και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν μέσα στις τάξεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε με τη σειρά του ότι είναι γνωστό το σημαντικό έργο που επιτελεί η Σχολή Τυφλών και ο κομβικός της ρόλος στη στήριξη ατόμων με οπτικές αναπηρίες.

Προσέθεσε πως σήμερα στη σχολή διδάσκουν 5 δάσκαλοί τυφλών, 3 ειδικοί δάσκαλοι, 5 θεραπευτές, 7 καθηγητές μέσης τεχνικής και 14 καθηγητές μέσης γενικής εκπαίδευσης, και πως υπάρχουν σαφέστατες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό λόγω της μετακίνησής τους και σε άλλα σχολεία.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται εξειδίκευση και επιμόρφωση όσων εκπαιδευτικών διδάσκουν άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και των συνοδών τους, και ότι δυστυχώς σε αυτό τον τομέα παρατηρείται μεγάλη υστέρηση.

Αναφορικά με τα παιδιά που γεννιούνται με σοβαρή οπτική αναπηρία, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι αυτά τα παιδιά μέχρι την ηλικία των τριών ετών, η οποία είναι η πιο κρίσιμη ηλικία για τη λήψη βοήθειας, δεν καλύπτονται από την νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τους παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση.

Προσέθεσε ότι η έλλειψη πόρων για την εύρυθμη λειτουργία και τις ανάγκες της σχολής είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία, το κράτος και την πολιτεία, και πως δεν είναι δυνατόν η σχολή να ζητά βοήθεια και συνδρομή και να μην της παρέχεται, αλλά να συμβάλλει ο σύνδεσμος γονέων των παιδιών με δράσεις και εκδηλώσεις.

Συμπλήρωσε πως υπάρχουν επίσης σοβαρά θέματα ως προς την ομαλή ένταξη των παιδιών με οπτικές αναπηρίες στο σχολικό περιβάλλον όπου υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που αναγκάζονται να αλλάξουν τάξεις και σχολεία γιατί δεν γίνονται αποδεκτά ή δέχονται ακόμα και εκφοβισμό.

«Είναι απαράδεκτο για την κοινωνία μας να μην υπάρχει η απαραίτητη ενσυναίσθηση, ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες, σε τόσο ευαίσθητα θέματα, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας, πολιτεία και βουλή, για να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις», κατέληξε.

Επιπλέον, η Επιτροπή συζήτησε και την τροποποίηση των κανονισμών για την εισαγωγή πρόνοιας που θα επιτρέπει στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου να συμμετέχει στην παροχή υπηρεσιών έρευνας, οι οποίες θα καλύπτουν τη βιομηχανική/εφαρμοσμένη έρευνα, προς όφελος του εντολοδόχου/χρηματοδότη που αναθέτει την ερευνητική εργασία.

Ο κ. Αλαμπρίτης ανέφερε σχετικά ότι για τον ΔΗΣΥ προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των πανεπιστημίων και η δυνατότητα ανάπτυξης, επέκτασης και διασύνδεσής τους με την αγορά και τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι κατά τη συζήτηση τα υπόλοιπα κόμματα έθεσαν τροχοπέδη στο ζήτημα, με κάποια μέλη της επιτροπής να θέτουν θέμα για συζήτηση των κανονισμών για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ υπήρξαν και κάποιες ιδεολογικές, όπως είπε, τοποθετήσεις που φαίνεται να διαφωνούν με τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.

«Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι θέση αρχής η επιθυμία διασύνδεσης των πανεπιστημίων και η ευκαιρία τόσο σε ακαδημαϊκούς, όσο και σε ερευνητές, για να παρέχουν έρευνα σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την οικονομία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε από την πλευρά του πως το ΑΚΕΛ έχει εκφράσει την ανησυχία του για αυτήν τη διαδικασία διότι, όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος τελικά η έρευνα να χειραγωγείται από εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα και για να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Προσέθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, με το ΑΚΕΛ να έχει καταθέσει εισήγηση, επειδή υπάρχουν σε εκκρεμότητα και άλλοι κανονισμοί και μια ευρύτερη συζήτηση για το ερευνητικό πλαίσιο στα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε η συζήτηση να γίνει σφαιρικά ώστε να δοθεί μια νέα κατεύθυνση αναφορικά με το κανονιστικό πλαίσιο των δημόσιων πανεπιστημίων για τα ζητήματα της έρευνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας
«Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας»-Πέραν των 12,5 χιλιάδων περιστατικών στην Κύπρο την τελευταία πενταετία
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο
Αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ
Στα σκαριά κίνητρα για προσέλκυση ΣΥΟΠ από Υπουργείο Άμυνας-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για «αγοραπωλησίες» ακινήτων στα κατεχόμενα-«Νέα εποχή στον τομέα»
Πραγματοποίησαν πορεία οι απεργοί του κλάδου σκυροδέματος-«Οι εργοδότες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα»
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο ανήλικος για το θανατηφόρο στη Λάρνακα-Αντιμετωπίζει οκτώ κατηγορίες
Παράδειγμα φιλοπατρίας 18χρονη από την Πάφο-Άφησε την Φαρμακευτική και εντάχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων