Έμφυλη ανισορροπία στον ανασχηματισμό καταγγέλλει η ΠΟΓΟ-«Πέτυχε 50-50 στις παύσεις»

«Ο σημερινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, επιβεβαιώνει άλλη μια φορά ότι η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ήταν τίποτε άλλο από έπεα πτερόεντα», υποστήριξε σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΟ.

Επεσήμανε πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών, αφού στο σύνολο των 11 Υπουργείων μόνο δύο είναι οι γυναίκες Υπουργοί, ποσοστό που αγγίζει μόλις το 18%. Οι γυναίκες φαίνεται να επικρατούν αριθμητικά στις θέσεις Υφυπουργών καθώς στις 5 από τις 7 θέσεις έχουν διοριστεί γυναίκες. «Το γεγονός αυτό αναπαράγει αντί να καταπολεμά τα έμφυλα στερεότυπα για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική ζωή, καθώς τα Υφυπουργεία δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τις γυναίκες Υφυπουργούς να αναλαμβάνουν συμπληρωματικό ρόλο», ανέφερε.

«Υπογραμμίζουμε ότι για εμάς, το θέμα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάζεται επιδερμικά. Απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές οι οποίες να απαλλάσσουν τις γυναίκες από τις υποχρεώσεις με τις οποίες τις φορτώνει η κοινωνία και τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να ανταποκριθούν. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων, το ποσοστό των γυναικών που επωμίζονται αποκλειστικά τις υποχρεώσεις που αφορούν την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και του νοικοκυριού ανέρχεται στο 70%, γεγονός που περιορίζει τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή μόλις στο 29.2%. Οι πολιτικές αυτές πρέπει να εστιάζουν ιδιαίτερα στις γυναίκες από χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια», σημείωσε η οργάνωση.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, χρειάζεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των σεξιστικών αντιλήψεων που αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία των γυναικών στην πολιτική, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. «Η ισόρροπη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου στη βάση του φύλου, αποτελεί ένα μέτρο το οποίο αναταράσσει τις υφιστάμενες αντιλήψεις ενώ προωθεί γυναικεία πρότυπα, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν θετικά σε αυτό το πλαίσιο», υπογράμμισε η ΠΟΓΟ. «Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέψευσαν άλλη μια φορά τις προσδοκίες που οι ίδιοι έχουν θέσει», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ