Ενοχλημένοι οι Οικολόγοι με τον διορισμό Θεοδοσίου-Το «όχι» Περδίκη και η παρέμβαση

Ενοχλημένοι είναι στο Κίνημα Οικολόγων από τα όσα προηγήθηκαν σε σχέση με τον διορισμό της Αντωνίας Θεοδοσίου στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Όχι γιατί θεωρούν την κ. Θεοδοσίου κακή επιλογή -το αντίθετο μάλιστα- αλλά για τον τρόπο που ενήργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο κάποιοι ερμηνεύουν ως παρέμβαση στα εσωτερικά του κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε την Κυριακή με τον πρόεδρο των Οικολόγων, και του ζήτησε να του δώσει μια λίστα εισηγήσεων για την θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κάτι που ο Γιώργος Περδίκης αρνήθηκε να πράξει, επειδή δεν υπήρχε κανένα περιθώριο διαβούλευσης, οι Οικολόγοι δεν συνηγορούν με το κυβερνητικό πρόγραμμα και το κόμμα θεωρεί τον θεσμό, όπως λειτουργεί σήμερα, παρωχημένο και χωρίς ουσιαστική βαρύτητα. Η διαχείριση Περδίκη θεωρήθηκε ορθή από την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αργά το βράδυ προχώρησε σε πρόταση προς την Αντωνία Θεοδοσίου, την οποία και αποδέχτηκε σε προσωπικό επίπεδο και όχι εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ίδια ξεκαθάρισε πως με τους Οικολόγους «μπορεί να μίλησα έκτακτα και ατομικά, αλλά η πρόταση που μου έχει γίνει με αφορούσε σαν άτομο. Ο διορισμός μου ως Επίτροπος Περιβάλλοντος δεν σημαίνει συνεργασία της Κυβέρνησης με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών». «Έχω διοριστεί και είμαι μέλος του Κινήματος. Είμαι στην Κεντρική Επιτροπή και σε άλλες επιτροπές και δεν διαχωρίζω δευτερόλεπτο τη θέση μου από το Κίνημα Οικολόγων», τόνισε. Ανέφερε ότι θα συζητήσει με το κίνημα κατά πόσον θα πρέπει να εγκαταλείψει την κομματική της θέση, ωστόσο τόνισε πως αυτό δεν αφαιρεί από την ταυτότητά της ως μέλος του.

Κανένας στο κόμμα δεν αμφισβητεί την ικανότητα της Αντωνίας Θεοδοσίου. Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν, είναι από τους καλύτερους γνώστες στα θέματα Ακάμα παγκυπρίως και διαθέτει μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη στα ζητήματα περιβάλλοντος. Η ενόχληση αφορά το γεγονός πως ο διορισμός της ήρθε λίγες ημέρες μετά τη δήλωση Περδίκη ότι θα μπορούσε το κόμμα να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση, εφόσον αποδεχθεί τις βασικές του θέσεις, και ερμηνεύθηκε ως είσοδος των Οικολόγων στο κυβερνητικό σχήμα από την πίσω πόρτα, κάτι που δεν ίσχυε, αφού η απάντηση Περδίκη ήταν στην πραγματικότητα αρνητική. Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν πολιτικά απρεπές αυτό που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δεχθούν ότι ήταν κίνηση καλής θέλησης προς τους Οικολόγους με τον τρόπο που ενήργησε.

Αυτή η παρερμηνεία ήταν και ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η έκδοση ανακοίνωσης, η οποία ξεκαθαρίζει πως δεν έδωσαν τη σύμφωνο γνώμη τους οι Οικολόγοι για τον διορισμό της κ. Θεοδοσίου και κυρίως ότι το κόμμα παραμένει στον χώρο της αντιπολίτευσης. «Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, παραμένει στη θέση της πράσινης, κριτικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη δεν εκφράζει ούτε στοιχειωδώς τις θέσεις του Κινήματος μας ενώ οι πρακτικές της συχνά αποτελούν συνέχεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη», υπογράμμισαν.

Περαιτέρω, επανέλαβαν την πάγια θέση του κινήματος ότι ο Επίτροπος Περιβάλλοντος δεν αποτελεί μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, επειδή ο ρόλος του παραμένει συμβουλευτικός. Διευκρίνισαν, ωστόσο ότι το «το Κίνημα δεν συμφώνησε στον διορισμό Επιτρόπου Περιβάλλοντος από τα μέλη του για σειρά σοβαρών λόγων όπως π.χ. υπάρχει σοβαρή διαφωνία σε ότι αφορά το ρόλο που έχει σήμερα ο θεσμός αυτός που ξεκίνησε το 2006 και παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς καμία νομική κατοχύρωση, δομή και εργαλεία προώθησης πράσινων πολιτικών».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Οικολόγοι ήταν προσεκτικοί να μην αδειάσουν την ίδια την Επίτροπο, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η κ. Θεοδοσίου διαθέτει μεγάλη πείρα και τεράστια γνώση στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος», ενώ της ευχήθηκαν και καλή επιτυχία, φροντίζοντας έτσι, με αυτό τον τρόπο, να υποδείξουν ότι τα πυρά τους στρέφονται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι προς την ίδια.

Δειτε Επισης

Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού