Οι πυλώνες αλλαγών, η ανάγκη αναβάθμισης και οι στόχοι του ΥΠΑΝ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένονται να είναι έτοιμες οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στην αναβάθμιση της Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης και θα παρουσιαστούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να λάβουν έγκριση, με στόχο να ετοιμαστούν οι σχετικές νομοθεσίες, για να ψηφιστούν πριν από το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δράσεις για αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης προωθεί το ΥΠΑΝ-Βασισμένες σε τέσσερις πυλώνες

Το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, αναφορικά με την αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, αφού οι συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέδειξαν την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή, τουλάχιστον όσον αφορά στη διασύνδεση των προγραμμάτων, με την αγορά εργασίας. Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, υπό το Νίκο Χριστοδουλίδη, διαπιστώθηκε ότι οι δράσεις της Κυβέρνησης πρέπει να εστιάζονται σε τέσσερις πυλώνες.

Ο ένας εξ αυτών αφορά στις αλλαγές στα προγράμματα που παρέχονται στα Πανεπιστήμια και τα Κολλέγια, ώστε να είναι ξεκάθαρο τι περιέχουν και κατά πόσο είναι εφικτό να συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Προς αυτό το σκοπό, στις προτάσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας υπάρχει πρόνοια για αλλαγή στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Πάμε με πρακτικές εισηγήσεις για να αλλάξουμε τη νομοθεσία για κολλέγια και Πανεπιστήμια, να παρακολουθήσουμε τις ανάγκες για αγορά εργασίας και να λέμε για όλους τι προγράμματα θα κάνουν», εξήγησε στον REPORTER η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας ήδη διεξάγει τρεις συγκεκριμένες έρευνες, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες καταγράφουν τις ανάγκες για την αγορά εργασίας, τα ευρήματα των οποίων παρέχονται και στα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, με στόχο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, που να ωφελούν τους νέους.

Σε συγκεκριμένο οίκο η προώθηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης

Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε το Υπουργείο Παιδείας, από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε η εν λόγω προσπάθεια, διαφάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη για να προωθηθεί περισσότερο η Ανώτερη Εκπαίδευση, το branding όπως το χαρακτήρισε η υπουργός, στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας για τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και προς αυτό το σκοπό, ήδη έχει ληφθεί απόφαση όπως η προώθηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης δοθεί σε συγκεκριμένο οίκο, για να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο στόχος πίσω από αυτό είναι διττός. Από τη μία, αυτό που επιζητεί το Υπουργείο Παιδείας και γενικά η Κυβέρνηση είναι να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει γύρω από την Ανώτερη Εκπαίδευση, αλλά και να προσελκύσουν περισσότερους ξένους φοιτητές. Αυτός είναι ο τρίτος πυλώνας των δράσεων της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα είναι η παροχή υποτροφιών σε ξένους φοιτητές.

Πάντως, το θέμα των ξένων φοιτητών είναι κάτι που αφορά και άλλα Υπουργεία, όπως εκείνο των Εξωτερικών, της Εργασίας, αφού αφορά στην άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, αλλά και το Εσωτερικών, καθώς αφορά στη μετανάστευση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εν λόγω Υπουργεία συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις.

Πριν το καλοκαίρι η ψήφιση της νομοθεσίας

Σημειώνεται πως για να γίνουν οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, θα πρέπει να προωθηθούν αλλαγές στη νομοθεσία, που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και Κολλεγίων. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως εξήγησε η πολιτική προϊστάμενή του, αφού λάβει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο για τις προτάσεις του, ώστε να θεσμοθετηθούν, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να ετοιμαστεί κείμενο που θα τροποποιεί τη νομοθεσία.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι όπως το εν λόγω κείμενο είναι έτοιμο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να περάσει από το σχετικό νομοθετικό έλεγχο και στη συνέχεια να κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση. Αυτό που θέλει να πετύχει το Υπουργείο Παιδείας είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος μέχρι τον Μάιο και να ψηφιστούν οι τροποποιήσεις πριν από το καλοκαίρι, ώστε το Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος, να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού