Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για λουκέτο στη Γηριατρική Κλινική-Η απάντηση ΟΑΥ

Ούτε έξι μήνες λειτουργίας δεν συμπλήρωσε η πρώτη γηριατρική κλινική στην Κύπρο και η απόφαση για να μπει λουκέτο ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου ότι είχε αγκαλιάσει την πρωτοβουλία της ιδιωτικής κλινικής «Αθηνά», ενώ πολλάκις είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη για ύπαρξη τέτοιων κλινικών. Ωστόσο, για τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της υγείας, δεν ήταν τόσο απροσδόκητη αυτή η ανακοίνωση, καθώς η ιδιωτική κλινική είχε ζητήσει στήριξη εδώ και αρκετό καιρό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμοδίους, για τη στήριξη που χρειαζόταν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η ιδιωτική πολυκλινική «Αθηνά» είχε ανακοινώσει ότι λόγω των αυξανόμενων αναγκών για αποτελεσματική φροντίδα των ηλικιωμένων, αποφάσισε ότι θα δημιουργούσε το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Γηριατρικής Φροντίδας και έτσι, τον Ιούλιο του 2023, η πρώτη γηριατρική κλινική στην Κύπρο άνοιξε τις πόρτες της. Ωστόσο, φάνηκε ότι δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες στην Κύπρο, για μια τέτοια κλινική, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι ιθύνοντες πήραν την απόφαση να βάλουν λουκέτο.

«Η απόφαση πάρθηκε επειδή οικονομικά δεν μπορούσαμε να την συντηρήσουμε και ο ΟΑΥ δεν μας έδινε εκείνο που έπρεπε να μας δώσει, με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο σε υποσχέσεις ότι θα μας βοηθήσουν. Είχαν πει να δούμε τις καινούργιες μονάδες που θα μας έδιναν το Σεπτέμβριο, μετά τον Ιανουάριο, τώρα υπάρχει μία παύση. Εμείς τους στείλαμε επιστολή. Είχαμε συνάντηση, από την οποία κατάλαβα ότι δεν θα αλλάξει κάτι και πήραμε απόφαση να κλείσει η κλινική», εξήγησε στον REPORTER ο διευθυντής της πολυκλινικής «Αθηνά», Γιάννος Ταφούνας.

Το παρασκήνιο που οδήγησε στη λήψη αυτής της απόφασης

Παρά το γεγονός ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να λειτουργήσει το εν λόγω εγχείρημα, οι αρμόδιοι φαίνεται να το καλοδέχθηκαν και να το αγκάλιασαν, εντούτοις στην πορεία η εικόνα άλλαξε, με αποτέλεσμα να φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Η κλινική είχε ανοίξει τις πόρτες της με 60 μονάδες, ενώ από το Σεπτέμβριο αυτές αυξήθηκαν. Κάτι που ικανοποίησε και το Διοικητικό Συμβούλιο της κλινικής, καθώς με βάσει τα δεδομένα τους τη συγκεκριμένη περίοδο, τα δεδομένα ήταν ενθαρρυντικά.

«Στην πορεία, ο κόσμος είχε μάθει τη γηριατρική και τι σημαίνει και άρχισαν να μας στέλνουν περισσότερα περιστατικά, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στις εισαγωγές και κατά συνέπεια, έκπτωση στις μονάδες μας, που σημαίνει ότι η αμοιβή μας μειωνόταν. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούμε να καλύψουμε το κόστος νοσηλείας. Πήγαμε ξανά στον ΟΑΥ και μας είπαν να κάνουμε υπομονή μέχρι το νέο έτος. Το Δεκέμβριο είχαμε ενημερώσει τον ΟΑΥ, με γραπτή επιστολή ότι θα σταματήσουμε να δεχόμαστε γηριατρικά περιστατικά και τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν. Δεν μας απάντησαν ποτέ, πράγμα για το οποίο ενημέρωσα τη διεύθυνση της κλινικής και αποφασίστηκε να μπει λουκέτο», επεσήμανε ο κ. Ταφούνας.

Αυτό που ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της Γηριατρικής κλινικής είναι όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας τους καλέσει σε μία σύσκεψη, κατά την οποία θα θέσουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και θα λάβουν αποφάσεις, που θα ικανοποιεί όλους. Σε αντίθετη περίπτωση, το λουκέτο στην κλινική, όπως διαμηνύουν οι ιθύνοντες, θα είναι μονόδρομος.

«Αν κλείσει η κλινική, σημαίνει αποτύχαμε ως κράτος ως προς τη στήριξη της τρίτης ηλικίας. Επίσης, κάποιοι από το προσωπικό, που είναι περίπου είκοσι άτομα, θα μείνουν στο δρόμο. Εκτός αυτού, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε θα μείνει αχρησιμοποίητος. Έγιναν πάρα πολλά έξοδα, ακόμη και τα κρεβάτια είναι ειδικά, με αέρα, για να μπορεί να κοιμηθεί ο ασθενής. Έγινε μία μεγάλη επένδυση για να μπορέσουμε να ονομαστούμε γηριατρική κλινική. Δεν είναι απλά η ονομασία στην άδεια. Έγινε εκπαίδευση προσωπικού, επένδυση οικονομική κλπ», υπέδειξε ο κ. Ταφούνας.

Ανοιχτοί για συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας

Ο Διευθυντής της Πολυκλινικής «Αθηνά» θέλησε να υπογραμμίσει πως από την πρώτη στιγμή, η τέως υπουργός Υγείας είχε αγκαλιάσει την πρωτοβουλία τους και μάλιστα είχε εκφράσει και ικανοποίηση που ο εξοπλισμός έφτασε από ιδιωτική κλινική και δεν επιβάρυνε το σύστημα υγείας.

«Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κάτι. Άλλο ο ΟΑΥ και άλλο το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας ξέρει τι σημαίνει γηριατρική κλινική και είναι στους στόχους για το 2024 να ανοίξουν κι άλλες. Η απορία η δική μου είναι αφού στους έξι μήνες την πρώτη γηριατρική κλινική που έχουμε δεν κατάφεραν να την κρατήσουν ανοιχτή, πώς θα λειτουργήσουμε άλλες κλινικές; Όπως και να έχει εμείς είμαστε στη διάθεση και του νέου υπουργού Υγείας» κατέληξε ο διευθυντής της κλινικής.

«Δεν μπορούμε να προσαρμόζουμε το πλαίσιο για κάθε κλινική»

Από πλευράς του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υπεραμύνεται των ενεργειών του και σημειώνει πως είχε ακούσει τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της κλινικής και είχε κάνει κινήσεις για να ικανοποιήσει κάποιες από τις θέσεις του.

«Δεν μπορούμε να προσαρμόζουμε το πλαίσιο για να ικανοποιούμε κάθε κλινική. Εμείς πλέον είμαστε σε μία διαδικασία να κάνουμε αξιολόγηση της νέας μεθόδου που έχουμε εφαρμόσει πριν από τρεις μήνες. Κάνουμε μία αξιολόγηση, εντοπίσαμε κάποια πράγματα που θα τα θέσουμε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου και αν σε αυτά τα πλαίσια είναι και η κλινική Αθηνά, θα λάβουμε αποφάσεις εντός του ΔΣ. Ετοιμαζόμαστε υπηρεσιακά να λάβουμε κάποια διορθωτικά μέτρα σε κάποιους τομείς για να δούμε αν αδικήσαμε κάποιο», υπέδειξε ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως το θέμα αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, ώστε να εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο και να συζητηθεί σε κατοπινό στάδιο, αλλά εντός του μηνός, δεδομένου ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολυκλινικής «Αθηνά» είναι να κλείσει τη γηριατρική κλινική μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου.

Δειτε Επισης

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος-Αντίθετος ο Eισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Τελευταία στιγμή τα πασχαλινά ψώνια στις υπεραγορές-«Αδικαιολόγητες αυξήσεις πολλές φορές»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο