Οι τελετές παράδοσης-παραλαβής με μονόπλευρο ενδιαφέρον και οι εκκρεμότητες που άφησε ο Χριστοδουλίδης

Στη σκιά της συζήτησης που προκάλεσε ο ανασχηματισμός και όλα όσα προηγήθηκαν με τα ήξεις αφίξεις της Κυβέρνησης και ειδικά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πότε αυτός θα συμβεί, πραγματοποιείται σήμερα η τελετή διαβεβαίωσης και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των Υπουργείων και Υφυπουργείων που αλλάζουν χέρια.

Οι σημερινές τελετές παράδοσης-παραλαβής, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτές θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να εκφράσουν τις απόψεις τους, κυρίως οι υπουργοί οι οποίοι αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυβέρνηση αποχωρούν τέσσερις υπουργοί, οι οποίοι είναι ο Μιχάλης Γιωργάλλας από το Υπουργείο Άμυνας, η Άννα Κουκκίδου Προκοπίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Πόπη Κανάρη από το Υπουργείο Υγείας και ο Πέτρος Χατζηξενοφώντος από το Υπουργείο Γεωργίας. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο του αναμένεται να παραδώσει και ο παραιτηθέντας υφυπουργός Καινοτομίας, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό από την Προεδρία, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών, υφυπουργών και επιτρόπων θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 30 στο Προεδρικό. Ακολούθως θα ακολουθήσουν στους χώρους των Υπουργείων οι τελετές παράδοσης-παραλαβής. Συγκεκριμένα στις 10 και 30 θα πραγματοποιηθεί η παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Άμυνας, στις 11 και 15 στο Υπουργείο Γεωργίας, στις 12 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στις 12 και 45 στο Υπουργείο Υγείας. Στη μια και τριάντα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης παραλαβής του Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και στις 2 και 15 της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Το ενδιαφέρον

Τις τελευταίες ημέρες, γράφτηκαν αρκετά για τους λόγους που οι συγκεκριμένοι υπουργοί είδαν την πόρτα εξόδου από την Κυβέρνηση και γιατί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τους περιέλαβε στον πρώτο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του. Ωστόσο έχει σημασία να διαφανεί, εάν οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και συμμερίζονται τους λόγους για τους οποίους βρέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος, πριν καν τη συμπλήρωση του δεκαοκτάμηνου.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, συγκεντρώνει η τελετή παράδοσης παραλαβής, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας, με την Πόπη Κανάρη να παραδίδει τα ηνία της Υγείας στον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μιχάλη Δαμιανό. Το γεγονός ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί, ενώπιον της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, Χριστίνας Γιαννάκη, με την οποία η κα. Κανάρη είχε την γνωστή κόντρα που προκάλεσε και Προεδρική παρέμβαση τον περασμένο Απρίλιο, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Άλλωστε στην πρώτη αντίδραση της, μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης της, η κα. Κανάρη, επιφυλάχθηκε να πει ότι έχει να πει κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής. Εξάλλου και η κα. Γιαννάκη, κληθείσα να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, δήλωσε πως ο Πρόεδρος πολύ καλά έκανε και προέβη σε αλλαγές στο Υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, με ενδιαφέρον αναμένονται και τα όσα θα πει ο Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος για πολλούς ήταν η έκπληξη του ανασχηματισμού. Ο ίδιος, αν και πολιτικό πρόσωπο, συμμετείχε στην Κυβέρνηση, χωρίς να έχει ουσιαστική στήριξη από κάποιον πολιτικό χώρο και συνεπώς, ενδεχομένως αυτό να λειτούργησε αρνητικά, αφενός λόγω της διάλυσης της Αλληλεγγύης και αφετέρου λόγω των αποστάσεων που κράτησε κατά τον διορισμό του η Ελένη Θεοχάρους.

Από εκεί και πέρα, για όσους παρακολουθούσαν το έργο της Κυβέρνησης το τελευταίο δεκάμηνο, οι αποχωρήσεις της Άννας Κουκκίδου Προκοπίου και του Πέτρου Ξενοφώντος, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες. Αποχωρήσεις, που ουσιαστικά αποτελούν αποτυχημένες επιλογές εξ αρχής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε μια αξιόλογη διεθνολόγο σε μια θέση με την οποία σαφώς δεν είχε καμία σχέση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, κάτι που διαφάνηκε και στις διάφορες κρίσεις που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τον Πέτρο Ξενοφώντος, και αυτού, εκ του αποτελέσματος ο διορισμός του κρίνεται αποτυχημένος, αφού δεν κατάφερε να αποφύγει τις κακοτοπιές, σε καυτά ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, όπως το Πάρκο Ακάμα και το χαλλούμι.

Το δικό της ενδιαφέρον, βέβαια, θα έχει και η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υφυπουργείο Καινοτομίας, με τον Φίλιππο Χατζηζαχαρία να παραδίδει στον Νικόδημο Δαμιανό, στον απόηχο της ηχηρής παραίτησης του, για λόγους αξιοπρέπειας, όπως είχε αναφέρει, η οποία λειτούργησε ώς μοχλός πίεσης προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη την περασμένη Παρασκευή, για να επισπεύσει τον ανασχηματισμό.

Οι εκκρεμότητες

Η συζήτηση που ακολούθησε του ανασχηματισμού, ήταν σε σχέση με τις επιλογές που έγιναν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αλλά και για τους υπουργούς που ενώ τα ονόματα τους γράφτηκαν ως υποψήφιοι για απομάκρυνση τελικά διατήρησαν τις θέσεις τους.

Μάλιστα από τον ανασχηματισμό, προέκυψε και μια εκκρεμότητα, που αφορά τη μετακίνηση της κας. Ραουνά από Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη θέση της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ενόψει και της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026. Συνεπώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στο κενό, ενώ την ίδια ώρα, το επόμενο διάστημα θα προκύψει και η ανάγκη διορισμού, υφυπουργού Μετανάστευσης, αφού το Νομοσχέδιο που διέπει τη λειτουργεία του νέου Υφυπουργείου, βρίσκεται στα τελικά στάδια, πριν την ψήφιση του από την Ολομέλεια της Βουλής. Το ερώτημα που γεννάται, είναι αν τα εν λόγω κενά, θα καλυφθούν μεμονωμένα, ή αν θα προκύψει η ανάγκη και για άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, για όσους θεωρητικά, δεν ικανοποιούν με την απόδοση τους. Τιθέται δηλαδή το θέμα, αν αυτή η ομάδα υπουργών ή υφυπουργών, έλαβε από τον Πρόεδρο μια δεύτερη ευκαιρία ή απλά μια παράταση μέχρι τον επόμενο μικρό ή μεγάλο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ