Τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές για το ύψος του Κατώτατου Μισθού, παραμένουν οι διαφωνίες

Σε ισχύ τίθενται από την 1η Ιανουαρίου οι αλλαγές που αποφάσισε η Κυβέρνηση, αναφορικά με το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, μετά από έντονες και συνεχόμενες διαβουλεύσεις με τους εταίρους και πλέον για τα επόμενα δύο χρόνια, το ύψος του θα βρίσκεται στα 1,000 ευρώ, από τα 940 ευρώ που βρισκόταν όταν θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση.

Μετά την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού την 1η Ιανουαρίου 2023, είχε αποφασιστεί πως η κατάσταση θα παρακολουθείτο συστηματικά και προσεκτικά, από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε μετά από έξι μήνες να είναι σε θέση να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί και να διαπιστώσουν που υπάρχουν συγκλίσεις και που αποκλίσεις, με στόχο να προχωρήσουν σε αλλαγές.

Ο Γιάννης Παναγιώτου, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάρτιο, είχε στενή επαφή με όλες τις συντεχνίες και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και κατέγραφε τις απόψεις τους, πριν προχωρήσει στην οποιαδήποτε αναθεώρηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, με το εν λόγω διάταγμα που εκδόθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Οι τελικές αποφάσεις, όπως είχαν ανακοινωθεί, προκάλεσαν διχασμό ανάμεσα στις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, ειδικά όσον αφορά στο ύψος της αύξησης του Κατώτατου, καθώς από τη μία η ΣΕΚ χαρακτήρισε ικανοποιητική την απόφαση για μετάβαση από τα 940 ευρώ στα 1,000. Από την άλλη, η ΠΕΟ παρουσιάστηκε έντονα ενοχλημένη και απογοητευμένη, καθώς θεώρησε πως η αύξηση ήταν ελάχιστη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η επόμενη αναπροσαρμογή του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα έρθει σε δύο χρόνια και μέχρι τότε, τα δεδομένα ενδεχομένως να είναι διαφορετικά, αναλογικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Δεν λήφθηκε υπόψη η διασύνδεση μισθού με ωράριο

Πάντως, το πάγιο αίτημα των εργαζομένων και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν παραμένει η διασύνδεση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με το ωράριο εργασίας. Ωστόσο, το αίτημά τους δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε αυτή τη φορά, παρά το γεγονός ότι το είχαν αναφέρει ουκ ολίγες φορές στον υπουργό Εργασίας και τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες.

Αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, που κάκισαν την απόφαση της Κυβέρνησης να μην λάβουν μέτρα προς ικανοποίηση της εν λόγω θέσης τους, καθώς θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει και παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και εκμετάλλευσή τους, αφού από τη στιγμή που δεν υπάρχει ωριαία απόδοση του Εθνικού Κατώτατου, ο εργοδότης μπορεί να θέσει τις δικές του απαιτήσεις και ο μισθός που λαμβάνει ένας εργαζόμενος που δουλεύει οκτάωρο και ένας που δουλεύει δωδεκάωρο και βάλε να είναι ο ίδιος.

Οι οργανώσεις τονίζουν ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν να διεκδικούν τα απαραίτητα για τους εργαζόμενους και εντός των επόμενων μηνών δεν αποκλείεται να υπάρχουν συναντήσεις με τον υπουργό, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, για να καταλήξουν σε κοινές λύσεις.

Σημειώνεται πως το αίτημα της σύνδεσης της ωριαίας απόδοσης με το ύψος του μισθού, ήταν ένα από τα γκρίζα σημεία του Αυγούστου του 2022, όταν γίνονταν οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ του τότε υπουργού Εργασίας, Κυριακού Κούσιου, με τους κοινωνικούς εταίρους και μέχρι και την υστάτη, λίγη ώρα πριν την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία λήφθηκε η απόφαση, είχαν συνάντηση, κατά την οποία δεν βγήκε άσπρος καπνός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο κ. Κούσιος να αναλάβει το βάρος της απόφασης στους ώμους του και να λάβει την τελική του απόφαση, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ομόφωνη απόφαση.

Δειτε Επισης

Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας