ΒΙΝΤΕΟ: Τραγωδία χωρίς τέλος στο Μαρόκο-Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο ανήλθε σε 1.037, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ στο Μαρόκο, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές, ενώ η διάρκειά του ξεπέρασε τα 20 δευτερόλεπτα! Όπως είναι φυσικό, έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις και επικράτησε πανικός, με τον κόσμο να τρέχει έντρομος στους δρόμους για να αποφύγει τα κτίρια και τα κομμάτια τους που κατέρρεαν.

Η στιγμή του σεισμού και της κατάρρευσης συντριμμιών από κτίριο:

Έντρομοι οι κάτοικοι των πόλεων βγήκαν στους δρόμους. Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ από τη στιγμή του σεισμού και τα συντρίμμια είναι τρομακτικά.

Συντρίμμια σπιτιών και πέτρες πλάκωσαν αυτοκίνητα ενώ κατέρρευσε και ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

Αναζητούν τρόπο επιστροφής δύο Κύπριοι

Καλά στην υγεία τους είναι δύο Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται για συμμετοχή σε επαγγελματικό συνέδριο, στο Μαρακές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Γκότσης ερωτηθείς για τυχόν παρουσία Κυπρίων πολιτών στις πληγείσες από τον δυνατό σεισμό περιοχές, στο Μαρόκο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκότσης, οι δύο Κύπριοι πολίτες αναζητούν μέσο επιστροφής για την Κύπρο και το θέμα χειρίζεται η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Λισαβόνα.

Πρόσθεσε ότι σε επαφή με την μικρή κοινότητα ατόμων κυπριακής καταγωγής (20-30 άτομα) που διαμένουν μόνιμα στο Μαρόκο, βρίσκονται οι Επίτιμοι Πρόξενοι της Δημοκρατίας σε Μαρακές και Καζαμπλάνκα, χωρίς να έχει αναφερθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Παραμένουμε σε εγρήγορση για ανταπόκριση σε ο,τιδήποτε ενδεχομένως προκύψει, κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ.

Ο φονικότερος σεισμός στο Μαρόκο από το 2004

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Το κέντρο γεωφυσικής του Μαρόκου επεσήμανε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Ιγκίλ της επαρχίας αλ Χαούζ και ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών.

Από την πλευρά του το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στους 6,8 βαθμούς, ενώ πρόσθεσε ότι το εστιακό του βάθος ήταν 18,5 χιλιόμετρα.

Η ορεινή περιοχή Ιγκίλ, όπου υπάρχουν μικρά χωριά, βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα κύπρου).

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές. Παλαιότερα, στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Σεφ, διατροφολόγοι και γκουρμέ γεύματα στις σκανδιναβικές φυλακές(PICS)
ΒΙΝΤΕΟ: Μετεωρίτης διέσχισε τον ουρανό της Πορτογαλίας
Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων-Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη το ηφαίστειο Ίμπου στην Ινδονησία– Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι επτά χωριών
Έξι νεκροί από επίθεση εναντίον τουριστών στο Αφγανιστάν
Για τη Γάζα συζήτησαν ο πρίγκιπας Σ. Αραβίας και ο Τζέικ Σάλιβαν
Συντριβή του Σούνακ προβλέπει νέα δημοσκόπηση στη Βρετανία
Τραμπ και Μπάιντεν ανταλλάσσουν κοσμητικά επίθετα-«Αγύρτης» ο ένας, «ανισόρροπος» ο άλλος
Ανησυχία για καταστροφική κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία