Δέσμευση από ΠτΒ για καταπολέμηση της διαφθοράς σε αξιωματούχο των ΗΠΑ

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εξέφρασε τη δέσμευση της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων "να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, στην περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς και την πλήρωση των όποιων κενών".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου, "συναντήθηκε την Παρασκευή  με τον Συντονιστή για την Παγκόσμια Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Richard Nephew, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο  για τις συνταγματικές ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς που υφίστανται ως αποτέλεσμα της αυστηρής διάκρισης των εξουσιών".

Σημείωσε ότι "κατά τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμωθεί σημαντικά το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς με την ψήφιση σημαντικών νομοθεσιών, μεταξύ των οποίων η δικαστική μεταρρύθμιση, η καθίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, το πλαίσιο διαδικασιών λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying), όπως και το πλαίσιο προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του ενωσιακού και εθνικού δικαίου (whistleblowers)".

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, τέλος, "τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το νομοθετικό σώμα ειδικότερα στο επίπεδο των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, στην παρακολούθηση και διασφάλιση της σωστής εφαρμογής των δεσμεύσεων της εκτελεστικής εξουσίας".

Ο κ. Nephew, "επέδειξε ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα αυτό και αντηλλάγησαν απόψεις για ειδικότερες πτυχές του θέματος", όπως αναφέρεται.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνοδευόταν από τη Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλη Φίσερ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άφησε πίσω του το Συνέδριο και ξεκινά να κοιτάζει προς τις Βουλευτικές Εκλογές το ΑΚΕΛ
Δεν βιάζεται για την πολυμερή η τουρκική πλευρά-Εν μέσω καθυστερήσεων και αρνήσεων επιστρέφει η Ολγκίν
Η προσφορά της κλινικής του Νίκου Ιωάννου το 1974, περίθαλψε 867 τραυματίες-«Απίστευτη η πίεση»
Πρώτα στήριξη των υφιστάμενων στεγών για απεξάρτηση αποφυλακισθέντων και μετά δημιουργία νέων
Από τις βόμβες στη διπλωματία-Τι συζητούν ΗΠΑ και Ιράν πίσω από κλειστές πόρτες για ένα πυρηνικό deal
Καταζητεί την 37χρονη Νάταλυ Τζιαπούρα η Αστυνομία (pic)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Συνελήφθη ο διαβόητος ναρκέμπορος «El Fito»-Είχε διατάξει τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου το 2023
Μετά το Ιράν, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν να τελειώσουν και τον πόλεμο στη Γάζα σε δύο εβδομάδες
Διευκρινίσεις από Citroën με ελαττωματικό αερόσακο ΤΑΚΑΤΑ αναμένει το ΤΟΜ