Μελετά τις εκθέσεις γεγονότων και αποφασίζει ο Πρόεδρος-Στο ζύγι άπαντες για τα επεισόδια

Tα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, συγκλόνισαν, καθήλωσαν και καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του κόσμου. Η κριτική ασκήθηκε στους καθ' ύλην αρμόδιους για τους χειρισμούς τους στις δύο διαμαρτυρίες που οδήγησαν στα γνωστά σε όλους γεγονότα και πλέον είναι η σειρά του Προέδρου της Δημοκρατίας να πάρει τις αποφάσεις του, στη βάση των εκθέσεων γεγονότων που τέθηκαν ενώπιον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ανεκτέλεστα εντάλματα» οι ευθύνες για το χάος

Η έκθεση γεγονότων έφθασε στα χέρια του Νίκου Χριστοδουλίδη από την Πέμπτη, όπως ενημέρωσε το Προεδρικό και πλέον άρχισε η μελέτη των όσων καταγράφονται, για να διαπιστώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι πήγε λάθος στις διαμαρτυρίες, οι οποίες λόγω της ολιγωρίας και των επιχειρησιακών λαθών της Αστυνομίας, γίναμε μάρτυρες ακραίων καταστάσεων, χωρίς οι Αρχές να καταφέρουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους, που ήταν διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όταν ο Πρόεδρος ολοκληρώσει την μελέτη των εκθέσεων, αναμένεται να ενεργήσει δεόντως, είτε με κάποια τοποθέτηση ή ακόμα και με κάποιες ενέργειες προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι έντονα ενοχλημένος απ' όσα έγιναν στις δύο περιοχές, αφού όπως είχε αναφέρει σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Προεδρικό, στην παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, «εγώ πάντως, ως Πρόεδρος τούτης της χώρας ντρέπουμε για τούτα ούλλα που είδα εψές, τζιαι ελπίζω τζιαι τζίνοι που ήταν υπεύθυνοι, να ντρέπουντε. Τζιαι εν έσσιει να κάμει τίποτε με το μεταναστευτικό. Δεν είναι το μεταναστευτικό το πρόβλημα. Τζιαι ξέρουμεν πολλά καλά ποιοι εμπλέκοντε σε τούτα τα πράματα. Εν μπορούμε να προστατέψουμε τους πολίτες μας, εν μπορούμε να προστατέψουμε τους πολίτες που έρκουντε σε τούτη τη χώρα, τζιαι ελπίζω να ακούσω απαντήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές και ασήκωτες ευθύνες για τα βίαια επεισόδια, έπρεπε να υπήρχαν ήδη παραιτήσεις

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος μελετά την έκθεση γεγονότων, ενώ παράλληλα ακούει και διαβάζει τα όσα αναφέρουν οι αρμόδιοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους για τα επεισόδια, δεν αποκλείεται να φέρει εξελίξεις σε κάποια επίπεδα της Αστυνομίας.

Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου παραδέχθηκε την Πέμπτη ενώπιον της Βουλής ολιγωρία των Αρχών σε Χλώρακα και Λεμεσό και ως εκ τούτου είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται έρευνα εις βάθος, ώστε να διαπιστωθεί εάν και για ποιους προκύπτουν ευθύνες, ως επίσης και πόσο ψηλά στα δώματα της Αστυνομίας φθάνουν οι πιθανές ευθύνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν διέταξε έρευνα, όπως πράττει σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και για λιγότερο σοβαρά θέματα, με αρκετούς από τις τάξεις της Αστυνομίας, να αναφέρουν πως ο λόγος είναι οι πιθανές ευθύνες στα υψηλά δώματα.

Είναι ερωτηματικό επίσης η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος απέναντι στην υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία ως πολιτική προϊστάμενος της Αστυνομίας όχι μόνο δεν τοποθετήθηκε δημόσια, αλλά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε συναντηθεί στην παρουσία και του Αρχηγού Αστυνομίας με τον Σύρο, που προηγουμένως απειλούσε να φέρει την Πάφο ανάποδα και ο οποίος είχε βρεθεί την επόμενη μέρα θετικός σε ναρκοτέστ, ενώ εναντίον του εκκρεμούσαν εναντίον του δύο εντάλματα σύλληψης.

Η κίνηση του Προέδρου να ζητήσει έκθεση γεγονότων για τα όσα έγιναν σε Χλώρακα και Λεμεσό, ήταν αναμενόμενη, αφού το ίδιο έπραξε και τον περασμένο Μάρτη μετά τα επεισόδια στο στάδιο Ελευθερία κατά τη διάρκεια του final-4 του μπάσκετ, ανάμεσα σε οπαδούς της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα.

Μετά τη μελέτη της έκθεσης, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μελέτησε την έκθεση και ακολούθως συζήτησε και ανακοίνωσε μέτρα, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Έτσι, το πιθανότερο είναι και σε αυτή την περίπτωση να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποιες θα είναι αυτές.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στον REPORTER ότι δεν μπορεί κανένας να προκαταβάλει ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφότου μελετήσει το φάκελο που έχει ενώπιον του.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Συνελήφθη 27χρονη που παρουσίαζε πλαστή ελληνική ταυτότητα για να συνεχίσει να εργάζεται
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος
Ψάχνουν μαρτυρίες για το εάν ο 17χρονος έκανε χρήση της διάβασης πεζών-Δεν συνελήφθη ο οδηγός
Τους έταζε οχήματα από το εξωτερικό και δεν τους τα παρέδιδε ποτέ-Απέσπασε χιλιάδες ευρώ από πολίτες
Κλειστοί δρόμοι στη Λευκωσία λόγω της διεξαγωγής φιλανθρωπικού αγώνα «Quantum Nicosia Marathon 2023»
Δίνει μάχη για τη ζωή 17χρονος που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό
«Η διαφθορά υπονομεύει τις βάσεις της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»