Μιχαηλίδου: Συνέχιση ενημέρωσης παιδιών για διασφάλιση δικαιωμάτων τους

Το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να δίνει δύναμη στη φωνή των παιδιών και να διεξάγει προγράμματα ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησής τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών αλλά και της κοινωνίας, για τη διασφάλιση και πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων, που κατοχυρώνει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2023-2024.

Στο μήνυμά της, η Δέσπω Μιχαηλίδου αναφέρει πως η στενή συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας, των εκπαιδευτικών, των γονιών και των παιδιών «μπορεί να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, με γνώμονα βεβαίως πάντοτε το συμφέρον του παιδιού σε κάθε τομέα της ζωής του».

«Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση», είπε, «για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, είναι τα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Σημείωσε πως «όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορούν να έχουν άποψη για το σύστημα της εκπαίδευσης, αφού μεγάλο μέρος της ζωής τους την περνούν στο σχολείο, το δεύτερο σπίτι τους».

Αναφερόμενη στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε πως «σηματοδοτεί την αρχή ενός ταξιδιού γεμάτου με καινούριες εμπειρίες μάθησης, γνώσης, απόκτησης δεξιοτήτων, δημιουργικότητας, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, διαμόρφωσης στάσεων ζωής», προσθέτοντας πως τα παιδιά με αισιοδοξία πρέπει να αδράξουν την κάθε ευκαιρία που τους προσφέρει το σχολείο.

«Να έχετε κατά νου», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, «ότι κάθε σχολική δράση συμβάλλει τα μέγιστα και με διαφορετικό τρόπο στην ολόπλευρη ανάπτυξή σας. Δεν είναι τυχαίο που ο Πλάτωνας ανέφερε ότι η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αναμφισβήτητα υπάρχουν πτυχές στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι οποίες χρήζουν αλλαγών», σημειώνοντας ότι «η ραγδαίως μεταβαλλόμενη πραγματικότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας, δημιουργεί νέες, σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, προς επίτευξη των στόχων του».

Επιπλέον, στο μήνυμά της αναφέρει πως κατανοεί τις ανησυχίες και το φόβο που μπορεί να νιώθουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και ίσως και κάποια παιδιά μπροστά σε κάθε αλλαγή, για να συμπληρώσει πως «είναι άλλωστε φυσικό κάθε αλλαγή φοβίζει και δεν πρέπει οι ανησυχίες και οι φόβοι μας να σταθούν εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός υγειούς δημοκρατικού διαλόγου σε θέματα που αφορούν την ευημερία των παιδιών».

Δειτε Επισης