Απορρίφθηκε από το Ανώτατο έφεση της ΑΤΗΚ για πρόστιμο από την ΕΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με απόφασή του έφεση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε σχέση με απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) με την οποία της επέβαλλε πρόστιμο ύψους €130.000.

Η απόφαση της ΕΠΑ είχε κοινοποιηθεί στην ΑΤΗΚ στις 23.10.2012, και προνοούσε την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους €130.000, κρίνοντας ότι είχε στοιχειοθετηθεί παραβίαση του΄Αρθρου 6(1)(β) του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου, Ν.13(Ι)/2008 (ο Νόμος). Κρίθηκε, ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις της ΑΤΗΚ συνιστούσαν καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης, προς ζημία των καταναλωτών. 

Σύμφωνα με την απόφαση η Thunderworx Ltd, εταιρεία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών, διάδοχη κατάσταση της οποίας είναι η Primetel PLC, προκειμένου να ήταν σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες σύντομων γραπτών μηνυμάτων, απευθύνθηκε στην Εφεσείουσα (ΑΤΗΚ), ζητώντας την παροχή της απαραίτητης υποδομής και υπηρεσιών. Η ΑΤΗΚ αρνήθηκε και/ή παρέλειψε να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα η Thunderworx να προσφύγει στην Εφεσίβλητη, Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (Επιτροπή), στις 7.4.2004 και 1.9.2005, υποβάλλοντας καταγγελία εναντίον της ΑΤΗΚ για κατάχρηση

Όπως αναφέρεται στην απόφαση το πρωτόδικο Δικαστήριο, έκρινε ότι η απόφαση της ΕΠΑ ήταν εύλογα επιτρεπτή επί των εν λόγω θεμάτων, προϊόν δέουσας έρευνας και η Επιτροπή σε καμία πλάνη υπέπεσε, ενώ η αιτιολογία που έδωσε ήταν εύλογη, πλήρης και εμπεριστατωμένη.

Στην απόφαση του Ανωτάτου αναφέρεται ακόμα ότι η ΑΤΗΚ δεν τεκμηρίωσε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τον ισχυρισμό της ότι το πρόστιμο ήταν υπερβολικό, αν ληφθεί υπόψη ιδίως ότι, με βάση το Νόμο, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου μέχρι 10% του κύκλου εργασιών της ΑΤΗΚ, ο οποίος, κατά τον κρίσιμο χρόνο, αφορούσε σε €360.000.000. 

Ως αποτέλεσμα, η έφεση απορρίφθηκε, με έξοδα καθοριζόμενα στο ποσό των €4.000, πλέον ΦΠΑ, αν υπάρχει, εις βάρος της ΑΤΗΚ. 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για κλοπές στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε στην κατοχή του κλοπιμαία περιουσία
Σημειώθηκε νέο τζακποτ στο Τζόκερ-Ένας τυχερός στη δεύτερη κατηγορία στην Κύπρο
Τρίτη σύλληψη για πετροβολισμό περιπολικού στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 20χρονο
Γεωπολιτική, δημογραφικό και… Τραμπ πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα
Βουλευτές του Κογκρέσου σε Τραμπ: «Ο Ερντογάν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»
Φωτιά σε εν κινήσει όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λεμεσού
Παραβίαση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία
Δύο πρόσωπα εντοπίστηκαν τραυματισμένα σε διάστημα μισής ώρας στη Λεμεσό-Διερευνά επιθέσεις η Αστυνομία
Χειροπέδες σε 17χρονο για τα επεισόδια του Μεγάλου Σαββάτου στα Λειβάδια
Υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία