Αναζωπύρωσε την κόντρα με Οδυσσέα ο Σαββίδης-«Δεν είναι δουλειά του να κάνει τον ταχυδρόμο καταγγελιών»

Αναζωπύρωσε το μέτωπο μεταξύ Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος από την μια διαμήνυσε πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» θα προσφύγει στο Ανώτατο είτε για καθορισμό των εξουσιών του είτε για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ την ίδια ώρα ανέφερε πως δεν είναι η δουλειά του να κάνει τον «ταχυδρόμο» για την διαβίβαση καταγγελιών ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, μιλώντας στη εκπομπή του ΡΙΚ Προκλήσεις, υπαινίχθηκε ότι ο Γενικός Ελεγκτής κινείται εκτός των πλαισίων και αυτό προκαλεί την ένταση. «Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει υπόθεση από τον Γενικό Ελεγκτή προς τη Νομική Υπηρεσία που να δικαιολογεί την έναρξη ποινικής διερεύνησης και να μην διερευνηθεί. Θα μας στείλει τις πληροφορίες και αν ο λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας κρίνει ότι υπάρχει λόγος και περιθώριο για αστυνομική διερεύνηση αμέσως θα δώσουμε τις αναγκαίες οδηγίες. Και αυτό γίνεται».

Στο ερώτημα πώς μπορεί να λήξει όλο αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στους δύο κορυφαίους θεσμούς του κράτους, ο Γιώργος Σαββίδης απάντησε πως αυτό θα λήξει, μόνο αν ο καθένας περιοριστεί στις δικές του συνταγματικές αρμοδιότητες, ενώ επεσήμανε πως αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει και το πρόβλημα επαυξάνεται τη λύση θα τη δώσουν τα Δικαστήρια.

Ερωτηθείς εάν και για ποιο πράγμα θα προσέφυγε στο Δικαστήριο, σημείωσε πως «αυτή η κατάσταση συνεχίσει και υπάρχει η εντύπωση πως η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφεύγει των Συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, τότε υπάρχει είτε να λυθεί βάσει του Άρθρου 139 μετά από αίτηση δικιά μας ή αίτηση δική του για σύγκρουση αρμοδιοτήτων, είτε με τον άλλο τρόπο, την παύση».

Όταν συνεχώς, είπε ο Γιώργος Σαββίδης, «ισχυρίζεται ότι κάποιος είναι διεφθαρμένος και δεν αποδεικνύεται, να διαβάσουμε την υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, όπου η αίτηση για ανάρμοστη συμπεριφορά βασίστηκε πάνω στην αναφορά ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι διεφθαρμένος. Δεν μπορεί με τη μεγαλύτερη ευκολία να ονομάζομαι και να βάζουμε ταμπέλλες σε άτομα ότι είναι διεφθαρμένα. Υπάρχει μια καταγγελία που εξετάζεται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Πρέπει να σεβαστούμε πλήρως τη διαδικασία εκεί», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σε σχέση με την αναφορά του ότι, «ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ισχυρίζεται ότι ο Σάββας Αγγελίδης είναι διεφθαρμένος», ο Γενικός Εισαγγελέας σε έντονο ύφος διερωτήθηκε, «άμα καταγγέλλεις έναν άνθρωπο στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, τι τον καταγγέλλεις».

Συνέχισε διερωτώμενος, «εάν είναι δουλειά του Γενικού Ελεγκτή να κάνει τον ταχυδρόμο», όπως αποκάλεσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για το γεγονός ότι διαβίβασε τρεις καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Η Ελεγκτική Υπηρεσία από τη στιγμή που αποφασίζει να στείλει μια καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, έχει την ευθύνη των ισχυρισμών που στηρίζουν την καταγγελία. Επομένως δεν δέχομαι τη θέση ότι κάνω τον ταχυδρόμο. Και δεν λέω ότι αυτό το θέμα μόνο του είναι ή δεν είναι αρκετό».

Ερωτηθείς τι προτίθεται να πράξει αν οι καταγγελίες κατά του Σάββα Αγγελίδη, που διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τι προτίθεται να πράξει, ο Γιώργος Σαββίδης απάντησε πως, «αν εκείνες οι καταγγελίες που τίθενται αποδειχθούν, τότε εκείνος εναντίον του οποίου έχουν αποδειχθεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είτε είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, είτε ο Βοηθός, είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για όλους ισχύει.

Πώς απαντά ο Γενικός Ελεγκτής

Η αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή στα λεγόμενα του Γιώργου Σαββίδη, ήταν άμεση με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να απαντά λίγα λεπτά μετά το τέλος της εκπομπής, με μακροσκελή ανάρτηση στο Χ (Twitter).

Στην ανάρτηση του ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως «στην Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑΚΔ) διαβιβάσαμε έξι υποθέσεις γιατί θεωρήσαμε ότι υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη αυτή. Τονίσαμε ταυτόχρονα κατ' επανάληψη ότι, με τη διαβίβαση αυτή, ουδεμία κατηγορία διατυπώνουμε εναντίον οποιουδήποτε προσώπου», έγραψε.

Οι έξι αυτές υποθέσεις αφορούν:

- η μία το μαύρο βαν και θέματα δημοσίων συμβάσεων,

- η μία αναστολή ποινικής δίωξης σχετικά με φορολογικά θέματα,

- η μία απόσυρση από το δικαστήριο υπόθεσης απάτης κατά του κράτους, και

- οι τρεις υποθέσεις του κοινού ποινικού κώδικα.

Και πρόσθεσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν γνωρίζει τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις, ούτε και φρόντισε να ενημερωθεί από τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα (ΒΓΕ) που φαίνεται να έλαβε τις αποφάσεις. Αρκέστηκε, ανάφερε, σε αυτά που είπε δημόσια η ΕΥ, δηλαδή τίποτα πέραν του ότι είναι περιπτώσεις του κοινού ποινικού κώδικα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει ενημερωθεί για τις πρώτες τρεις».

Παράλληλα απάντησε στο επίθετο που του αποδόθηκε, ότι κάνει τον ταχυδρόμο σημειώνοντας πως, «Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έπρεπε να ενεργήσει ως "ταχυδρόμος" για τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις και άρα θεωρεί ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα έπρεπε να πράξει ουδέν για αυτές τις τρεις καταγγελίες που είχε λάβει. Ουσιαστικά, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, οι καταγγελίες αυτές θα έπρεπε να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων».

«Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν σχολίασε τις τρεις πρώτες περιπτώσεις», υπέδειξε ενώ πρόσθεσε πως, ο Γιώργος Σαββίδης «προαναγγέλλει ότι, αν οι καταγγελίες δεν οδηγήσουν σε ποινική καταδίκη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, θα καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Βασίζει την πρόθεσή του αυτή στον ισχυρισμό του ότι η διαβίβαση των καταγγελιών στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ισοδυναμεί με διατύπωση κατηγορίας εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι διεφθαρμένος».

«Πέραν του ότι αμφισβητώ καν την αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα για εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας (που με βεβαιότητα έχει μόνο ο ΠτΔ), εκφράζω τη δυσάρεστη έκπληξή μου από τις θέσεις αυτές του τις οποίες θεωρώ απαράδεκτες από κάθε άποψη».

Δειτε Επισης

Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο
ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι στήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του «Μύγα»-Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία
Να συμβάλλει σε άρση του αδιεξόδου η έκθεση Fassino για Αμμόχωστο ευχήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής
Αρνητικοί οι πολίτες στη μείωση ηλικιακού ορίου για εκλογές-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Συνεχίζονται οι επικρίσεις στα κατεχόμενα εναντίον του Τατάρ
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...