Ώρες αγωνίας στη Θεσσαλία για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους-Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες από πυροσβεστική, στρατό και εθελοντές προκειμένου να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλους τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε χωριά του θεσσαλικού κάμπου από τα νερά που κατέβασε η κακοκαιρία Daniel.

Ενδεικτικό του επείγοντος της κατάστασης το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι πτήσεις των ελικοπτέρων για διασώσεις από αέρος.

Όπως δήλωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων θα πέσει σήμερα σε 8 χωριά στην Καρδίτσα (Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ριζοβούνι, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Κοσκινά, Μαραθέα, Βλόχο) όπου βρίσκονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι που μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία προκειμένου να γλιτώσουν από τα νερά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αγοραστός στον ΣΚΑΪ η επιχείρηση σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει με 15 ελικόπτερα που θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του στρατού, εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή με βάρκες, πέντε ερπυστριοφόρα του στρατού και Hummer

Η τιτάνια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των πολιτών συνεχίστηκε τη νύχτα με τεχνητό φωτισμό με τους διασώστες να πηγαίνουν σπίτι-σπίτι στα εγκλωβισμένα χωριά.

Ολονύχτια μάχη της Πυροσβεστικής για τους απεγκλωβισμούς

WhatsApp_Image_2023-09-07_at_23_04_44

WhatsApp_Image_2023-09-07_at_23_04_45

WhatsApp_Image_2023-09-08_at_00_05_21

WhatsApp_Image_2023-09-08_at_00_05_20

WhatsApp_Image_2023-09-08_at_00_05_19

WhatsApp_Image_2023-09-08_at_00_05_18

Παράλληλα, αστυνομικοί της Γ.Ε.Δ. Θεσσαλίας πραγματοποιούν περιπολίες και ελέγχους στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες «για την πρόληψη και αποτροπή έκνομων ενεργειών πάντα με γνώμονα τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων μας» όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ΕΛ.ΑΣ.

Από το πρωί της Πέμπτης, δραματικές στιγμές καταγράφονται σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου στον δήμο Παλαμά χωριά έχουν «αφανιστεί» στα λασπόνερα. Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς, τους οποίους οι Αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία του στρατού, έχουν οδηγήσει σε ασφαλές σημείο 67 άτομα. Επιπλέον ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερού.

Συγκλονιστικές ήταν οι προσπάθειες που έγιναν νωρίτερα για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό.

23

24

25

26

Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές το απόγευμα της Πέμπτης στην Αστρίτσα Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε έξι.

«Δύο σοροί ηλικιωμένων γυναικών ανασύρθηκαν από οικία στον οικισμό Αστρίτσα Καρδίτσας. Επιχείρησαν 12 πυροσβέστες της 8ης Ε.Μ.Α.Κ.» αναφέρει η Πυροσβεστική στην ανακοίνωσή της. Πρόκειται για μια 75χρονη και μια 85χρονη, σύμφωνα με το Star.

Νωρίτερα την Πέμπτη, νεκρός- από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ- εντοπίστηκε ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το Πετρωτό στον Δήμο Δομοκού. Βρέθηκε καταπλακωμένος από φερτά υλικά.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης (6/9) εντοπίστηκε νεκρός 82χρονος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, ο οποίος αγνοούνταν. Ο ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από όχημα και τη σορό του εντόπισε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσε στο σημείο με 8 πυροσβέστες και 3 οχήματα, την Τετάρτη ανασύρθηκε νεκρή μία 87χρονη γυναίκα στη Μαγνησία, ενώ, το πρωί της Τρίτης έχασε τη ζωή του στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο, ένας 51χρονος όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Με υδροφόρες η τροφοδοσία με νερό στο νοσοκομείο Βόλου

Προσπάθειες να αποκατασταθεί η πρόσβαση και τα προβλήματα που προκάλεσε στα νοσοκομεία Θεσσαλίας η κακοκαιρία βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στο νοσοκομείο Βόλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πρόσβαση είναι ελεύθερη και λειτουργούν όλα τα τμήματά του. Υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος και όπου χρειάστηκε τέθηκαν σε λειτουργία γεννήτριες. Ειδικότερα για την τροφοδοσία με νερό, και σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα, αυτή πραγματοποιείται με υδροφόρες και έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών.

Το νοσοκομείο Βόλου έχει πλήρη επάρκεια νερού διότι καλύπτεται συνεχώς όλο το 24ωρο με παροχή από υδροφόρες, αναφέρει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης. Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου 13 άτομα.

Προβλήματα, μικρότερης έντασης, προκλήθηκαν και στα άλλα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Βυθίστηκε κάτω από το νερό ο Παλαμάς και τα γύρω χωριά

Χθες, έγιναν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με ελικόπτερα και σωστικές λέμβους που απομάκρυναν κατοίκους από τα πνιγμένα χωριά. Πλέον ο φόβος αφορά το τι κρύβεται, κάτω από τους τόνους νερού, που έσβησαν από το χάρτη ένα μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας.

Κάτω από το νερό έχουν βυθιστεί ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά ενώ κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες σπιτιών.

Την ίδια ώρα σε ορισμένες περιοχές της Λάρισας, οι μετακίνησες γίνονται μόνο με βάρκες ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων. Καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πόσα ζώα έχουν χαθεί κάτω από το νερό.

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Πηνειός

Ο Δήμαρχος Λάρισας, κατόπιν συνενόησης με τους προέδρους των κοινοτήτων, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή Κουτσόχερο και η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε τη νύχτα της Πέμπτης ενώ εκκενώθηκαν σταδιακά τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα.

karditsa 2 eu.jpg

Τη νύχτα, τα νερά του Πηνειού φούσκωσαν επικίνδυνα και απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο και συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα.

Μηνύματα από το 112 σε Λάρισα και Φαρκαδόνα

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, εστάλη νέο μήνυμα του 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους της Φαρκαδόνας να απομακρυνθούν προς άλλες περιοχές, λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού» ανέφερε ανακοίνωση της υπηρεσίας του 112.

Μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακρυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται από την κακοκαιρία Daniel.

Εκκενώθηκε η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι το επίπεδο των υδάτων του ποταμού δεν έχει προηγούμενο και έχει φτάσει τα 9 μέτρα. Πρόσθεσε ότι έχει εκκενωθεί η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα, που δεν περιλαμβάνει κατοικίες αλλά ορισμένες βιοτεχνίες και ποιμνιοστάσια, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και τρία χωριά.

pnios 333.jpg

Οι κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα παρακολουθούσαν το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων να μην μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της υψηλής στάθμης του Πηνειού καθώς η στάθμη των νερών ανέβαινε επικίνδυνα στους δρόμους της συνοικίας απειλώντας σπίτια και επιχειρήσεις.

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τη νύχτα τις οικίες τους και κατέφυγαν σε συγγενικά πρόσωπα ανησυχώντας για την εξέλιξη της νύχτας.

Νύχτα αγωνίας και στα Τρίκαλα -Υπερχείλισε ο Λήθαιος ποταμός

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Δραματικές διασώσεις -Σπίτια εξαφανίστηκαν μέσα στο νερό

«Υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι στον Παλαμά, θα έχουμε πνιγμούς» προειδοποιούσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παλαμά, ώρες πριν εμφανιστούν τα ελικόπτερα για να ξεκινήσουν οι δραματικές διασώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε καταγράψει πλημμύρες από την Τετάρτη, κανένας πυροσβέστης δεν προσέγγισε το σημείο, και μέχρι χθες το πρωί, τα σπίτια σχεδόν εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό. Γονείς με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, τραυματίες, σκύλοι, ακόμα και μια έγκυος γυναίκα, γαντζώθηκαν πάνω από τους διασώστες και απομακρύνθηκαν από ταράτσες και σκεπές και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους