Μπήκε με το δεξί η νέα σχολική χρονιά-Κυριάρχησαν οι δεσμεύσεις για κλιματιστικά

Με το δεξί φαίνεται ότι μπήκε η νέα σχολική χρονιά, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Στο μεταξύ, οι δεσμεύσεις για εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία, εντός των επόμενων τριών χρόνων έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον, ενώ οι μαθητές φάνηκαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και με το γεγονός ότι καταργήθηκε το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα, στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Η νέα σχολική χρονιά φαίνεται να ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως μαζικές αποβολές για ένα κούρεμα ή απαγόρευση εισόδου στην τάξη, λόγω χρήση μαντήλας, ως θρησκευτικό σύμβολο. Παρά το γεγονός ότι σε έξι σχολεία παγκύπρια παρατηρήθηκαν τα περιστατικά με φωτοβολίδες, κροτίδες και βεγγαλικά, ωστόσο ήταν σύντομης διάρκειας, αφού οι μαθητές ήθελαν να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με… show.

Οι μαθητές πήγαν στα σχολεία τους έτοιμοι για νέες προκλήσεις, κάποιοι χαρούμενοι που θα έβλεπαν ξανά τους φίλους και συμμαθητές τους, άλλοι λιγότερο χαρούμενοι που ξύπνησαν από νωρίς το πρωί και έπρεπε να μείνουν σε αίθουσες χωρίς κλιματισμό. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, σε διάφορα σχολεία έγιναν κάποιες προειδοποιήσεις και συστάσεις, είτε για ντύσιμο των μαθητών, είτε για τα μούσια τους, εντούτοις δεν παρατηρήθηκαν εντάσεις. Μάλιστα, κάποιοι κλήθηκαν να αλλάξουν ρούχα, κάτι που έκαναν και η μέρα συνεχίστηκε ομαλά. Στο μεταξύ, αρκετές ήταν οι αναφορές ανακούφισης για το γεγονός ότι δεν θα εφαρμοστούν οι εξετάσεις τετραμήνων, αυτή τη σχολική χρονιά, αφού είχε προκαλέσει αρκετό άγχος τις προηγούμενες χρονιές στους μαθητές.

Η προσοχή είχε στραφεί, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων, στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Έμπας, όπου φοιτούν οι μαθητές από τη Χλώρακα, ευτυχώς χωρίς να παρατηρηθούν προβλήματα ή παρατράγουδα, ενώ παρόντες ήταν λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας, της σχολικής εφορίας, μέλη της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και η Αστυνομία, η οποία ήταν έτοιμη να παρέμβει, αν κρινόταν ανάγκη.

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο κεφάλαιο, που προκαλεί ανησυχία σε γονείς και καθηγητές, είναι τα εργοτάξια που υπάρχουν στα σχολεία, για τα οποία όπως φαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας έχει προνοήσει και είχαν γίνει από το πρωί έλεγχοι, ώστε να διαφανεί αν έχουν εφαρμοστεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, χωρίς να έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το μόνο αρνητικό της ημέρας ήταν οι βανδαλισμοί στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό, όπου ανεγκέφαλοι αποφάσισαν να εκφραστούν γράφοντας με σπρέι στους τοίχους του σχολείου, οπαδικά και πολιτικά συνθήματα, ενώ προκάλεσαν και ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, η Σχολική Εφορία Λεμεσού κατάφερε να επιδιόρθωσαν τα κακώς έχοντα και δεν επηρεάστηκε η πρώτη ημέρα των μαθητών.

Οι δεσμεύσεις για κλιματιστικά και οι δηλώσεις για μη ανοχή στο ρατσισμό

Στο μεταξύ, αυτό που φαίνεται να έχει κυριεύσει το ενδιαφέρον είναι η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Παιδείας για την τοποθέτηση των κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, στο βάθος τριετίας. Συγκεκριμένα, το θέμα της απουσίας κλιματισμού στις πλείστες αίθουσες των σχολικών μονάδων, ήταν το κυριότερο θέμα που απασχολούσε τους μαθητές και αυτό είχαν αναφέρει και στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με τον Πρόεδρο να ζητά από την υπουργό Παιδείας ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της απόφασης για κλιματιστικά.

Αυτό που τόνισε η Αθηνά Μιχαηλίδου ήταν ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η τοποθέτηση σε κάποια σχολεία, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία της Κύπρου. Και αυτό, όπως είπε ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν υπόσχεση.

Μία υπόσχεση που θα αποδειχθεί στοίχημα για την υπουργό Παιδείας, αφού θα πρέπει να καλύψει με τον κατάλληλο τρόπο το κενό που έχει δημιουργηθεί σε αυτή την περίπτωση και να επιλύσει ένα πρόβλημα αρκετών χρόνων, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με πρώτο μέλημα την υγεία και ασφάλεια των μαθητών.

Εκτός αυτού, η Αθηνά Μιχαηλίδου θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς όλους, απαντώντας σε ανησυχίες μαθητών, που ακούστηκαν ενώπιον της Βουλής, αλλά και αρκετών γονιών, στον απόηχο των γεγονότων στη Χλώρακα και των επεισοδίων ντροπής στη Λεμεσό, ότι ο ρατσισμός και η βία δεν είναι αποδεχτά και δεν έχουν θέση στα σχολεία.

«Σε όλα τα σχολεία της Κύπρου έχουμε παιδιά. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν ούτε χρώμα, ούτε φυλή, ούτε καταγωγή. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά τις ευκαιρίες που τους αξίζουν για να προοδεύουν, να μάθουν», είπε η Αθηνά Μιχαηλίδου.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού