Σχεδόν 200 οι αιτήσεις για «κτίΖΩ»-Μπαίνουν μπουλντόζες τον Οκτώβριο για τις πρώτες κατεδαφίσεις

Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες και τα συνεργεία για την κατεδάφιση των επικίνδυνων πολυκατοικιών, με το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό διαμερισμάτων, για ανέγερση δύο τουλάχιστον καινούργιων πολυκατοικιών. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται να κατατίθενται αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο «κτίΖΩ», οι οποίες πλησιάζουν τις 200 και αφορούν σε κατοίκους και των 43 επικίνδυνων πολυκατοικιών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι έθεσε σε προτεραιότητα τις συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων στις προσφυγικές πολυκατοικίες και αυτό διαφαίνεται από την πολιτική που ακολουθεί, αφού από τον περασμένο Μάιο που έγινε η ανακοίνωση των είκοσι άμεσα κατεδαφιστέων πολυκατοικιών, από τις 43 επικίνδυνες που εντοπίστηκαν παγκύπρια, τέσσερις μήνες μετά έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες, που θα τους φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο ποθητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την ασφαλή διαβίωση σε σύγχρονες πολυκατοικίες.

Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεχθεί 180 αιτήσεις και από τις 43 πολυκατοικίες, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορούν σε κατοίκους των είκοσι άμεσα κατεδαφιστέων πολυκατοικιών, ενώ επίδομα ενοικίου, μετά από εξέταση των αιτήσεων, λαμβάνουν 90 δικαιούχοι. Πάντως, με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, άρχισαν να συμπληρώνονται και οι απαιτούμενοι αριθμοί, για ανέγερση νέων πολυκατοικιών. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν συμπληρωθεί τα 16 διαμερίσματα που χρειάζονται, για την ανέγερση πολυκατοικίας στα Λατσιά, που είναι από τις δύο πολυκατοικίες του οικισμού Αποστόλου Ανδρέα, ενώ συμπληρώθηκαν 16 διαμερίσματα και για τον οικισμό Αγίου Ελευθερίου.

Αναφορικά με τις δύο αυτές πολυκατοικίες, η μία που αφορά στον οικισμό Αποστόλου Ανδρέα θα ανεγερθεί στο ίδιο τεμάχιο που βρίσκονται οι δύο πολυκατοικίες, λόγω έλλειψης χώρου στον ίδιο οικισμό, κάτι που είχαν ως αίτημα και οι κάτοικοι που υπέβαλαν αίτηση. Προς αυτό το σκοπό, οι δικαιούχοι των δεκαέξι διαμερισμάτων θα έχουν συνάντηση, στις 22 Σεπτεμβρίου, με τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την οποία θα κληθούν να υπογράψουν έντυπο συγκατάθεσης για κατεδάφιση, ενώ θα επιλέξουν και την τριμελή συντονιστική επιτροπή, που θα εξουσιοδοτήσουν για να επιλέξουν τον συντονιστή έργου. Στη συνέχεια, αφού επιλεγεί ο συντονιστής, θα υπάρξει ακόμη μία συνάντηση, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό αρχιτεκτονικό σχέδιο των διαμερισμάτων, ενώ θα καθοριστούν και τα διαμερίσματα του κάθε δικαιούχου.

Στο μεταξύ, όσον αφορά στη δεύτερη πολυκατοικία, πρόκειται για τις τρεις πολυκατοικίες του οικισμού Αγίου Ελευθερίου, επίσης στα Λατσιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της συνάντησης για τα πρακτικά ζητήματα, καθώς η νέα πολυκατοικία θα ανεγερθεί σε διαφορετικό σημείο από τις παλιές. Πάντως, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή, παραμένουν δύο διαμερίσματα που δεν έχουν εκκενωθεί και εντός των επόμενων εβδομάδων πρέπει να αποχωρήσουν οι ένοικοι, αφού εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατεδάφιση.

Βοήθεια σε 28 ευάλωτες περιπτώσεις

Παράλληλα, οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από τις κατ’ ιδία συναντήσεις που είχαν με τους ενοίκους των πολυκατοικιών, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό της συμπληρωμής που απαιτείται για τη συμμετοχή στο «κτίΖΩ», με την Κυβέρνηση να καλύπτει το συγκεκριμένο ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα στους ένοικους υπήρχε ανάπηρος πολέμου, καθώς επίσης και περιπτώσεις που για αρκετά σοβαρούς λόγους, δεν ήταν δυνατό να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονται. Έτσι, έχει συσταθεί μία τριμελής επιτροπή, που εξέταζε τις εν λόγω περιπτώσεις και όσον αφορά στις είκοσι άμεσα κατεδαφιστέες, έχουν αξιολογηθεί 28 περιπτώσεις. Όσον αφορά στις υπόλοιπες 23, υπάρχουν περίπου 30 περιπτώσεις που πρέπει να αξιολογηθούν.

Για την κάλυψη των εν λόγω εξόδων, συνέβαλαν οι χορηγίες που δόθηκαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών από τις διάφορες εταιρείες που θέλησαν να στηρίξουν το έργο της Κυβέρνησης. Πάντως, η βοήθεια που δόθηκε δεν ήταν απλά οικονομική, αλλά και έμπρακτη, αφού προσέφεραν βοήθεια στη μετακόμιση ατόμων που το χρειάζονταν, καθώς επίσης και στη φύλαξη αντικειμένων των ενοίκων, μέχρι την εγκατάστασή τους στα νέα τους σπίτια.

Μπαίνουν μπουλντόζες τον Οκτώβριο

Σημειώνεται πως από την περασμένη Τρίτη έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός κατεδάφισης των πέντε επικίνδυνων πολυκατοικιών στα Λατσιά, με το Υπουργείο Εσωτερικών να έχει καθορίσει ως ημερομηνία ορόσημο τις 22 Σεπτεμβρίου, για υποβολή προσφορών, ενώ θα χρειαστούν και δύο εβδομάδες για αξιολόγηση των προσφορών. Αυτό συνεπάγεται πως οι διαδικασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του μήνα και εντός Οκτωβρίου θα μπουν οι μπουλντόζες στις πολυκατοικίες.

Ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στο Δήμο Λατσιών, στο μεταξύ, αφορά στην ημερομηνία επικύρωσης της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για τις πολυκατοικίες, καθώς ήταν ο πρώτος που είχε αποφασίσει την εκκένωση και κατεδάφισή τους. Έτσι, ανάλογα με τις αποφάσεις των υπόλοιπων δήμων, αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για κατεδάφιση των υπόλοιπων πολυκατοικιών.

Δειτε Επισης

Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα