Νεκρές δύο γυναίκες στην Αστρίτσα Καρδίτσας-Στους έξι ο αριθμός των θυμάτων της κακοκαιρίας

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στην Αστρίτσα Καρδίτσας, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται στους έξι.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι δύο ηλικιωμένες βρέθηκαν σε διαφορετικά σπίτι. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε νεκρός ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το Πετρωτό στον Δήμο Δομοκού. Βρέθηκε καταπλακωμένος από φερτά υλικά. Ο 49χρονος ήταν ο τέταρτος νεκρός της κακοκαιρίας Daniel. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε σε σημείο που είχε καταστεί δύσβατο και απροσπέλαστο από όσα κατέβασαν οι χείμαρροι που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή.

Ενημέρωση για το θέμα παρείχε η Πυροσβεστική, αναφέροντας: «Σορός άνδρα ανασύρθηκε από ρέμα πλησίον του οικισμού Πετρωτό Δομοκού Φθιώτιδας και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Επιχείρησαν 6 πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ».

Ο 49χρονος είχε φύγει νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το σπίτι του για να φροντίσει τα ζώα του, πριν εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και από τότε δεν είχε δώσει ίχνη ζωής. Τελικά, οι φόβοι των δικών του ανθρώπων επαληθεύτηκαν και οι αναζητήσεις έληξαν με τον τραγικότερο τρόπο.

Επίσης, εντοπίστηκε νεκρός 82χρονος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, ο οποίος αγνοούνταν. Ο ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από όχημα και τη σορό του εντόπισε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσε στο σημείο με 8 πυροσβέστες και 3 οχήματα.

Νωρίτερα χθες, ανασύρθηκε νεκρή μία 87χρονη γυναίκα στη Μαγνησία, ενώ, το πρωί της Τρίτης έχασε τη ζωή του στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο, ένας 51χρονος όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Έξι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, κατά την έκτακτη ενημέρωση στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για τις εξελίξεις με την κακοκαιρία Daniel και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές είπε:

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στην Θεσσαλία. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, στον Ληθαίο Ποταμό, που έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο. Είναι αποκλεισμένα τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά, καθώς τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθεις προσέγγισης. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 20 εγκλωβισμένα άτομα στην Αγία Τριάδα και έξι αγνοούμενοι. Στα Μεγάλα Καλύβια υπάρχουν 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια. Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα το καθένα, μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτιρίων».

Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τον απεγκλωβισμό γυναίκας που ήταν μέσα στο νερό στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, με το ελικόπτερο Super Puma, καθώς και άλλων κατοίκων που είχαν ανέβει είτε στις στέγες των σπιτιών τους είτε στον 2ο όροφο, προκειμένου να είναι ασφαλείς, καθώς η στάθμη του νερού έφτανε ακόμα και τα δύο μέτρα.

Διάσωση μικρού παιδιού από ελικόπτερο

Συγκλονιστική είναι η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής, στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό.

Στο γήπεδο της Καρδίτσας οι απεγκλωβισθέντες

Οι απεγκλωβισθέντες από τις πληγείσες περιοχές μεταφέρθηκαν με τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής στο γήπεδο της Καρδίτσας.

Οι περιγραφές τους είναι δραματικές.

«Το νερό ήταν στα 2 μέτρα, ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε από τη σκεπή. Πολύ νερό, σκέτη καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους απεγκλωβισθέντες.

«Χαμός, δεν έχει μείνει τίποτα. Ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε. Είχαμε πάει στο σπίτι του ξαδέρφου της γυναίκας μου και καθίσαμε επάνω. Την αποθήκη τη δική μου και τα παράθυρα τα πέρασε το νερό» λέει ένας άλλος, ο οποίος απεγκλωβίστηκε από το χωριό Αγία Τριάδα.

Ζευγάρι, επίσης από την Αγία Τριάδα, ανέφερε πως χρειάστηκε να ανέβει πάνω σε ένα τραπέζι για να γλιτώσει από τα νερά.

100 εγκλωβισμένοι σε σπίτια στα Mεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Τραγική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία, με τον νομό Τρικάλων να μην αποτελεί εξαίρεση. Τεράστια προβλήματα εντοπίζονται στα Μεγάλα Καλύβια , με το χωριό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη να είναι αποκλεισμένο από όλες τις μεριές.

Όπως λένε κάτοικοι στο protothema.gr επί δύο ημέρες δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά, με τα τρία ποτάμια περιμετρικά του χωριού να έχουν σπάσει και τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει διαρκώς, την ώρα που βρίσκονται τουλάχιστον 100 εγκλωβισμένοι -ανάμεσά τους βρέφη και ηλικιωμένοι.

Από χθες νωρίς το απόγευμα -και ενώ έχουν ζητήσει την συνδρομή της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ- οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων προσπαθούν ολομόναχοι με τρακτέρ και όσα Μέσα διαθέτουν να βοηθήσουν τους συγχωριανούς τους, με διάφορους χώρους να φιλοξενούν αυτούς που δεν μπορούν να παραμείνουν στις οικίες τους, κάποιες εκ των οποίων έχουν αρχίσει και πέφτουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ στο χωριό βρίσκονται αποκλεισμένοι και δύο σμηνίτες οι οποίοι πήγαν με λεωφορεία για να βοηθήσουν στις μεταφορές αλλά κόλλησαν εκεί. Ακόμη και τα τρακτέρ των κατοίκων τα οποία επιστρατεύτηκαν, κόλλησαν κι αυτά.

Η ανησυχία είναι τεράστια, με κάποιους πιο ηλικιωμένους να λένε πως δεν έχουν δει παρόμοιες καταστάσεις στον τόπο τους από τότε που θυμούνται τη ζωή τους εκεί.

Μάλιστα εκφράζεται και ο φόβος για νεκρούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι επίσημο.

7

1

2

3

4

5

6

Στην πόλη των Τρικάλων τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, με αρκετές περιοχές να μην έχουν ρεύμα από χθες το βράδυ, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης (07/09) κόπηκε και το νερό.

23

22

24

25

Μετατράπηκε σε λίμνη το Κοτυτσόχερο Λάρισας

Σε λίμνη μετέτρεψε και το Κοτυτσόχερο Λάρισας η κακοκαιρία Daniel. Όπως φαίνεται στο βίντεο, η περιοχή έχει πνιγεί και εκτάσεις γης και δρόμοι φαίνεται να έχουν βυθιστεί.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες και από το χωριό Κάστρο της Λάρισας, όπου ο όγκος νερού το βύθισε μέσα στη λάσπη.

Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κουσιώρας, του AP, αποτύπωσε με drone το μέγεθος των καταστροφών.

xorio-kastro-larisa (7)_1.jpg

xorio-kastro-larisa (6)_1.jpg

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους