Δραματικές διασώσεις από ελικόπτερα και στρατό στην Ελλάδα-Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

Μάχη με τον χρόνο στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας δίνουν τα σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής και του στρατού, που έχουν φτάσει στις πληγείσες περιοχές και με πυρετώδεις ρυθμούς απεγκλωβίζουν κατοίκους και αναζητούν αγνοούμενους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel, «γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών», ενώ ανέφερε πως αποκλεισμένα παραμένουν τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά.

Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τον απεγκλωβισμό γυναίκας που ήταν μέσα στο νερό στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, με το ελικόπτερο Super Puma, καθώς και άλλων κατοίκων που είχαν ανέβει είτε στις στέγες των σπιτιών τους είτε στον 2ο όροφο, προκειμένου να είναι ασφαλείς, καθώς η στάθμη του νερού έφτανε ακόμα και τα δύο μέτρα.

Διάσωση μικρού παιδιού από ελικόπτερο

Συγκλονιστική είναι η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής, στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό.

Στο γήπεδο της Καρδίτσας οι απεγκλωβισθέντες

Οι απεγκλωβισθέντες από τις πληγείσες περιοχές μεταφέρθηκαν με τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής στο γήπεδο της Καρδίτσας.

Οι περιγραφές τους είναι δραματικές.

«Το νερό ήταν στα 2 μέτρα, ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε από τη σκεπή. Πολύ νερό, σκέτη καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους απεγκλωβισθέντες.

«Χαμός, δεν έχει μείνει τίποτα. Ήρθε το ελικόπτερο και μας πήρε. Είχαμε πάει στο σπίτι του ξαδέρφου της γυναίκας μου και καθίσαμε επάνω. Την αποθήκη τη δική μου και τα παράθυρα τα πέρασε το νερό» λέει ένας άλλος, ο οποίος απεγκλωβίστηκε από το χωριό Αγία Τριάδα.

Ζευγάρι, επίσης από την Αγία Τριάδα, ανέφερε πως χρειάστηκε να ανέβει πάνω σε ένα τραπέζι για να γλιτώσει από τα νερά.

100 εγκλωβισμένοι σε σπίτια στα Mεγάλα Καλύβια Τρικάλων, αποκλεισμένο το χωριό

Τραγική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία, με τον νομό Τρικάλων να μην αποτελεί εξαίρεση. Τεράστια προβλήματα εντοπίζονται στα Μεγάλα Καλύβια , με το χωριό που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη να είναι αποκλεισμένο από όλες τις μεριές.

Όπως λένε κάτοικοι στο protothema.gr επί δύο ημέρες δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά, με τα τρία ποτάμια περιμετρικά του χωριού να έχουν σπάσει και τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει διαρκώς, την ώρα που βρίσκονται τουλάχιστον 100 εγκλωβισμένοι -ανάμεσά τους βρέφη και ηλικιωμένοι.

Από χθες νωρίς το απόγευμα -και ενώ έχουν ζητήσει την συνδρομή της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ- οι κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων προσπαθούν ολομόναχοι με τρακτέρ και όσα Μέσα διαθέτουν να βοηθήσουν τους συγχωριανούς τους, με διάφορους χώρους να φιλοξενούν αυτούς που δεν μπορούν να παραμείνουν στις οικίες τους, κάποιες εκ των οποίων έχουν αρχίσει και πέφτουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ στο χωριό βρίσκονται αποκλεισμένοι και δύο σμηνίτες οι οποίοι πήγαν με λεωφορεία για να βοηθήσουν στις μεταφορές αλλά κόλλησαν εκεί. Ακόμη και τα τρακτέρ των κατοίκων τα οποία επιστρατεύτηκαν, κόλλησαν κι αυτά.

Η ανησυχία είναι τεράστια, με κάποιους πιο ηλικιωμένους να λένε πως δεν έχουν δει παρόμοιες καταστάσεις στον τόπο τους από τότε που θυμούνται τη ζωή τους εκεί.

Μάλιστα εκφράζεται και ο φόβος για νεκρούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι επίσημο.

7

1

2

3

4

5

6

Στην πόλη των Τρικάλων τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, με αρκετές περιοχές να μην έχουν ρεύμα από χθες το βράδυ, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης (07/09) κόπηκε και το νερό.

23

22

24

25

80 άτομα χωρίς φαγητό και νερό για ώρες στη Λάρισα

Συνολικά 80 άτομα πέρασαν σχεδόν μία μέρα υπό άθλιες συνθήκες και εν τέλει σώθηκαν χάρη στην πρωτοβουλία ενός ιδιώτη να τους μεταφέρει σε διπλανό χωριό με τρακτέρ πάνω σε καρότσα.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση μεταφοράς τους:

Μόλις η κακοκαιρία ξεκίνησε να δείχνει τις άγριες διαθέσεις της και η περιοχή ξεκίνησε να πλημμυρίζει, οι κάτοικοι, περίπου 80 στον αριθμό και κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι και παιδιά, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τα οποία είναι ισόγεια και μετέβησαν στο διώροφο κτήριο της κοινότητας, το οποίο ωστόσο δεν είχε τις υποδομές για να φιλοξενήσει κόσμο.

Οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι διανυκτέρευσαν εκεί δίχως νερό και φαγητό και με πρωτοβουλία ενός πολίτη από διπλανό χωριό τους μετέφεραν κουβέρτες και φαγητό. Το ίδιο βράδυ άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ με βάρκες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ορισμένους, ωστόσο δεκάδες έμειναν πίσω.

Την επόμενη ημέρα επίσης ένας πολίτης χρησιμοποιώντας τρακτέρ τους μετέφερε κρουασάν το οποίο ωστόσο δεν ήταν αρκετό για το πλήθος των ατόμων, ενώ αργότερα ένας ακόμη πολίτης με αγροτικό όχημα επιχείρησε την μεταφορά τους πάνω στην καρότσα στο χωριό Αρμένιο.

14

15

Σε λίμνη μετατράπηκε το Κουτσόχερο στη Λάρισα

Μια απέραντη λίμνη θυμίζει το Κουτσόχερο, στον δήμο Λάρισας τρεις ημέρες μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας Daniel, που έχει πλήξει έντονα τη Θεσσαλία.

Βίντεο από drone, που κατέγραψε ο λογαριασμός Golden Movies αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Ωστόσο, τα χωράφια έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ σε ορισμένα σημεία ξεπροβάλλουν οι κορυφές δέντρων.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, ενώ μεγάλη είναι η αγωνία των αγροτών, την ώρα που τεράστιες γεωργικές εκτάσεις, αποθήκες, εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν πλημμυρίσει.

Αγνωστος αριθμός αγνοουμένων

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τουλάχιστον έξι είναι οι αγνοούμενοι, ωστόσο σε πολλά σημεία οι δεκάδες εγκλωβισμένοι κάτοικοι μιλούν για συγχωριανούς τους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής

Τέσσερις οι νεκροί

Στους τέσσερις ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, που πλήττει για δεύτερο 24ωρο την Ελλάδα, μετά τον εντοπισμό 49χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος αγνοείτο.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε στον Δομοκό από την 7η ΕΜΑΚ. Εν τω μεταξύ, έξι ακόμη άτομα αγνοούνται στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζονται στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατά μήκος του Ληθαίου Ποταμού, που είναι παραπόταμος του Πηνειού.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο ποταμός έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει ένα φράγμα με αποτέλεσμα όλοι οι γύρω οικισμοί να βρίσκονται αποκλεισμένοι, με τη στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει σε πολύ μεγάλο ύψος.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης των πλημμυρισμένων οικισμών για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας βρίσκονται εγκλωβισμένα 20 άτομα και αγνοούνται έξι, στα Μεγάλα Καλύβια είναι εγκλωβισμένα 40 άτομα και στα Καλογριανά 4 άτομα.

Ως προς τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι βρίσκονται επί ποδός 195 οχήματα και 480 άτομα, ενώ συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 885 άτομα. Όσον αφορά τις πτήσεις των εναέριων μέσω ανέφερε ότι πριν από λίγο έγιναν εφικτές λόγω καιρικών συνθηκών οι πρώτες πτήσεις Super Puma αλλά και Bell της Πυροσβεστικής.

«Δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που θα μπορούσε ή που μπορεί να γίνει, ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα οι άνθρωποι που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή και δεν έγινε», υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους