Τμ. Ατυχημάτων και Επ. Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του ΟΚΥΠΥ: Μεθοδικά στην καθημερινή μάχη για τη διάσωση ζωών

Tα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) βρίσκονται στα 7 Γενικά Νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ σε όλες τις Επαρχίες, εξυπηρετώντας χωρίς διακρίσεις όλους τους πολίτες ανά το Παγκύπριο, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Στα ΤΑΕΠ αντιμετωπίζονται επείγοντα περιστατικά τα οποία ενδεχομένως να είναι απειλητικά για τη ζωή. Πριν την μετάβαση στα ΤΑΕΠ σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι σίγουρος για το τι πρέπει να κάνει, μπορεί να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του ιατρό η με τα εφημερεύοντα ιατρεία προσωπικών ιατρών εντός των ωρών λειτουργίας τους.

Διαλογή

Στα ΤΑΕΠ των Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, εφαρμόζεται σύστημα διαλογής, που κατατάσσει τα περιστατικά σε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η διαλογή γίνεται από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό με βασικό στόχο την αξιολόγηση της βαρύτητας του κάθε περιστατικού με βάση τη σοβαρότητα της νόσου ή του τραύματος και τον κίνδυνο που εμπερικλείει για τον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο καθορίζεται πόσο επείγον είναι το κάθε περιστατικό και πόσο σύντομα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Σύμφωνα με τον Αλγόριθμο Διαλογής ESI (Emergency Severity Index), υπάρχουν 5 βαθμίδες προτεραιότητας για εξέταση, ανάλογα με τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Κατά τη Διαλογή, τα περιστατικά Βαθμίδας 1 και 2 μεταφέρονται απευθείας εντός του εξεταστικού χώρου για άμεση αντιμετώπιση. Τα περιστατικά Βαθμίδας 3 και 4 ενημερώνονται ότι η κατάσταση τους δεν θεωρείται κατεπείγουσα, δεν κινδυνεύει η ζωή τους και πιθανώς θα αναμένουν κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι την εξέταση τους. Η εγγραφή τους γίνεται μετά τη διαλογή. Τα περιστατικά Βαθμίδας 5, αποτελούν μη επείγοντα περιστατικά, ενημερώνονται ότι θα έχουν καθυστέρηση στην εξέταση και παροτρύνονται να αποταθούν στο Προσωπικό Ιατρό τους. Εάν επιμένουν να παραμείνουν στο ΤΑΕΠ, τότε ενημερώνονται ότι θα εξεταστούν με το πέρας όλων των άλλων περιστατικών προτεραιότητας και παραπέμπονται για εγγραφή.

Εγγραφή

Η διαδικασία εγγραφής στο Τμήμα γίνεται με προσκόμιση νόμιμου αποδεικτικού εγγράφου ταυτοποίησης όπου λειτουργός του τμήματος καταγράφει τα προσωπικά στοιχεία του ασθενή ενώ στην περίπτωση που δεν είναι σε θέση να δώσει τα στοιχεία ο ασθενής, τότε λειτουργός του Νοσοκομείου θα ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία. Μετά την πλήρη καταγραφή των στοιχείων ο γραφειακός λειτουργός δημιουργεί τον ατομικό ιατρικό φάκελο του ασθενή στο ΤΑΕΠ για τη δεδομένη επίσκεψη. Στη συνέχεια ο ασθενής καλείται στον εξεταστικό χώρο για εξέταση σύμφωνα με την αξιολόγηση που έλαβε κατά τη διαλογή.

Αντιμετώπιση

Με την είσοδο του ασθενή εντός του εξεταστικού χώρου ο ιατρός του ΤΑΕΠ αφού εξετάσει τον ασθενή, δίνει όλες τις απαραίτητες Ιατρικές Οδηγίες (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις) και ο/η νοσηλευτής/τρια που έχει αναλάβει τον ασθενή επιτελεί όλες τις νοσηλευτικές διεργασίες που αφορούν τον ασθενή. Εάν ο θεράπων Ιατρός του ΤΑΕΠ κρίνει ότι ο ασθενής χρήζει περαιτέρω νοσηλείας θα καλέσει ειδικό ιατρό αναλόγως της πάθησης/τραύματος του ενώ εάν ο ασθενής δεν χρήζει εισαγωγής ο ιατρός του ΤΑΕΠ θα προχωρήσει στην αποδέσμευση του. Επιπρόσθετα εάν κριθεί πως θα είναι καλύτερο για τον ασθενή να μεταφερθεί για νοσηλεία σε άλλο νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ, τότε η μεταφορά του θα γίνει άμεσα από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων.

Άμεση περίθαλψη

Με τον Αλγόριθμο Διαλογής ESI (Emergency Severity Index) που εφαρμόζεται στο διεθνή χώρο και πάνω σε πιστοποιημένα πρότυπα, ο ΟΚΥπΥ διασφαλίζει ότι ο καθένας που χρειάζεται άμεση περίθαλψη θα την έχει, ενώ τα λιγότερα σοβαρά περιστατικά των οποίων η ζωή δεν απειλείται παίρνουν σειρά για να εξυπηρετηθούν το συντομότερο. Με την εφαρμογή αυτού του πρωτόκολλου καθημερινά το προσωπικό του ΟΚΥπΥ σώζει ζωές και αντιμετωπίζει δύσκολα και ιδιαίτερα περιστατικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ για τα ΤΑΕΠ.

2

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό
Τελέστηκε η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Κκολού-«Γιατί οι αθάνατοι δεν φεύγουν πάντα ζουν»
Ύψιστη προτεραιότητα για την Υπ. Παιδείας η ανάπτυξη παιδιών-«Επιδιώκουμε ένα περιβάλλον μάθησης χωρίς εμπόδια»
Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού την Κυριακή-Επιστρέφει το φθινόπωρο από Δευτέρας
Φωνές από ΠΑΣΥΔΥ για τη Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων-«Με τι προσωπικό θα ανοίξει η μονάδα;»
Ξεσπά η κόρη της 87χρονης που κινδυνεύει με έξωση-«Δεν μπορεί να το πληρώσαμε και να θέλουν να μας βγάλουν έξω»
Άνοιξε τις πύλες της η 63η Γιορτή του Κρασιού της Λεμεσού