Συνέρχεται από εβδομάδας η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής για να αποφασίσει για την Ad Hoc

Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κομμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την επιστολή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαϊδη, ο οποίος υποστήριξε πως η Ad Hoc Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, στην οποία προεδρεύει το ΕΛΑΜ, παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς εξετάζει θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα, τους όρους εντολής και την ονομασία της.

Οι Αρχηγοί αποφάσισαν όπως συνέλθει η Επιτροπή Επιλογής, η οποία είναι αρμόδια για τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ώστε να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει μια τέτοια παραβίαση και συζητά θέματα εκτός των αρμοδιοτήτων της. Φαίνεται ότι, εκ πρώτης όψεως, συμφωνούν κι άλλα κόμματα με το ΑΚΕΛ ότι το μεταναστευτικό δεν είναι αρμοδιότητα της Ad Hoc Επιτροπής, καθώς εμπίπτει στην ατζέντα της Επιτροπής Εσωτερικών. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αποφασιστεί ο τερματισμός της λειτουργίας της συγκεκριμένης Επιτροπής, καθώς διαθέτει άλλη θεματολογία, όπως είναι η υπογεννητικότητα κτλ. Μία σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η μετατροπή της σε υποεπιτροπή άλλης Επιτροπής, κάτι που θα ολοκλήρωνε τον κύκλο εργασιών της, ή η διατήρησή της ως έχει αλλά χωρίς αρμοδιότητα να εξετάζει το μεταναστευτικό αλλά συγκεκριμένα ζητήματα που άπτονται του δημογραφικού.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκε πως ζήτημα προκύπτει και με άλλες δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, οι οποίες δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής. Θεωρείται, επίσης, ότι έχουν διευρύνει πάρα πολύ το πεδίο της θεματολογίας τους και συζητούν θέματα που ανήκουν σε άλλες Επιτροπές. Πρόκειται για την Επιτροπή Θεσμών, που είναι υπό την προεδρία του ΔΗΣΥ και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας προεδρεύει το ΑΚΕΛ. Σημειώνεται ότι το ίδιο ισχύει και για άλλες Επιτροπές.

Με αφορμή την καταγγελία για την Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό, αναμένεται πως η Επιτροπή Επιλογής θα συζητήσει και για αυτές τις Επιτροπές, καθώς υπάρχουν παράπονα κατά καιρούς για την επιλογή της θεματολογίας τους. Κατά τη συνεδρία της ερχόμενης εβδομάδας θα ελέγξει, συνεπώς, τους όρους εντολής κι άλλων Επιτροπών, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συζήτησης του ίδιου θέματος σε πολλαπλές Επιτροπές ή θέματα που ξεκάθαρα ανήκουν στην ατζέντα της μίας, λόγω οπτικής γωνίας να μεταφέρονται σε άλλη. Η λογική είναι ότι οι αρμοδιότητες των Επιτροπών πρέπει να είναι όσο πιο συμβατές με τα Υπουργεία που ελέγχουν.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Επιλογής προεδρεύει ex officio η Πρόεδρος της Βουλής, ενώ συμμετέχουν εκ μέρους του ΔΗΣΥ οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και Νίκος Τορναρίτης, εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Στέφανος Στεφάνου, Γιώργος Λουκαϊδης και Άριστος Δαμιανού και εκ μέρους του ΔΗΚΟ η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Πανίκος Λεωνίδου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το ΕΛΑΜ έχει χαριστικά την προεδρία Επιτροπής, όπως και η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων. Προεδρίες, βάσει του Συντάγματος, δικαιούνται μόνο όσα κόμματα έχουν επαρκή αριθμό βουλευτών ώστε να συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα, που στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο είναι ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ μόνο. Είναι, ωστόσο, η πρακτική των τελευταίων ετών να δίνονται και κάποιες προεδρίες στα μικρότερα κόμματα. Εάν, ωστόσο, αποφασιστεί από την Επιτροπή Επιλογής να εφαρμοστεί αυτή η πρόνοια του Συντάγματος, θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τα άλλα μικρά κόμματα, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο εν τω μέσω της κοινοβουλευτικής περιόδου και δεν αποτελεί και το κύριο αντικείμενο της συζήτησης.

Η λύση που προκρίνεται, συνεπώς, είναι η Επιτροπή Επιλογής να εξετάσει προσεκτικά τους όρους εντολής των Επιτροπών και να περιορίσει, εάν χρειαστεί, συγκεκριμένη θεματολογία, η οποία εμπίπτει στο πλαίσιο άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Έτοιμοι να τερματιστεί η παραβίαση του Κανονισμού

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ομάδας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, του θέματος θα επιληφθεί η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, όπως είπε ο κ. Λουκαΐδης τέθηκε ότι για πρώτη φορά «συγκροτείται ad hoc επιτροπή και αυτή να έχει μετατραπεί ντε φάκτο σε μόνιμη επιτροπή της Βουλής», ενώ στο παρελθόν, άλλες ad hoc επιτροπές, αφού ετοιμαζόταν συνήθως έκθεση, ολοκλήρωναν την ευθύνη που είχαν αναλάβει. «Αυτή είναι η πρώτη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής που αφορά στην συγκρότηση, με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής, της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό», είπε.

«Δυστυχώς, τότε - και αυτό επισημάναμε και στη σημερινή σύσκεψη - δεν καθορίστηκαν οι όροι εντολής αυτής της επιτροπής, με αποτέλεσμα αυτή η επιτροπή κατ’ επανάληψη να ασχολείται με το μεταναστευτικό και να εκτοπίζει από την αρμοδιότητα ή να επιχειρεί να εκτοπίσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με το μεταναστευτικό, που είναι η Επιτροπή Εσωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο αυτό «απαράδεκτο».

«Όταν πριν δύο χρόνια αυτό αποφασιζόταν με τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των άλλων κομμάτων, αλλά και με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής στην οποία συμμετέχουν μόνο τα κόμματα που διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα, τονίσαμε ότι καμιά υποχρέωση δεν είχαμε να δώσουμε προεδρία επιτροπής σε όλα τα κόμματα που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα», σημείωσε ακολούθως, εξηγώντας ότι «στα πλαίσια της συναίνεσης, κατά χάρη είχαν παραχωρηθεί προεδρίες επιτροπών και σε κόμματα που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα».

Υπογράμμισε, όμως, «ότι καμιά υποχρέωση ή ανάγκη έχουμε να κάνουμε οποιαδήποτε χάρη στο φασιστικό-ναζιστικό ΕΛΑΜ, στο παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι το εν λόγω κόμμα «εκμεταλλεύεται την προεδρία της συγκεκριμένης επιτροπής για να χύνει με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο το δηλητήριο του φασισμού και ρατσισμού στην κοινωνία».

Σημείωσε, ακολούθως ότι μια εξέλιξη που μπορεί να διαφοροποιήσει μερικώς τα δεδομένα είναι ότι «παρουσιάστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν την προοπτική να τερματιστεί η παραβίαση του Κανονισμού σε ό,τι αφορά τους όρους εντολής της συγκεκριμένης επιτροπής, δηλαδή να τερματιστεί η πρακτική να μπαίνει η Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό, στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Εσωτερικών».

«Δεν είμαι βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη στην Επιτροπή Επιλογής και πολύ περισσότερο δεν είμαι καθόλου βέβαιος, εφόσον παραμείνει αυτή η επιτροπή ως έχει με προεδρία από το φασιστικό-ναζιστικό ΕΛΑΜ, ότι δεν θα συνεχίσει να παραβιάζει τον Κανονισμό και να μπαίνει σε θέματα που ξεκάθαρα δεν θα είναι πλέον, με απόφαση της Επιτροπής Επιλογής, στην δική της αρμοδιότητα, αλλά στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Εσωτερικών», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται το δημογραφικό πρόβλημα στη Βουλή, όσον αφορά τις γεννήσεις, τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής για αύξηση των γεννήσεων κλπ.

Το θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη αρχηγών κλήθηκε να σχολιάσει και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι «η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής καθόρισε και τις προεδρίες και αυτή θα δώσει λύση στο ζήτημα της Ad Hoc Επιτροπής».

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη