Βιβλικές καταστροφές στην Καρδίτσα-Στέλνουν ελικόπτερα για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων (pics)

Με ελικόπτερα και εξωλέμβιες βάρκες θα επιχειρηθεί η απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα από τα νερά που έχουν συσσωρευθεί στον κάμπο μετά τις πολύωρες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Σύμφωνα με ελλαδικά μέσα το επόμενο διάστημα θα απογειωθούν τρία ελικόπτερα.

Νέες συγκλονιστικές εικόνες από την κακοκαιρία Daniel που χτυπάει ανελέητα την Καρδίτσα. Στο Μουζάκι κατέρρευσε ένα διώροφο ακίνητο που λειτουργούσε σαν γυμναστήριο.

Ευτυχώς δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα καθώς ολόκληρη η περιοχή είχε εκκενωθεί. Οι εικόνες από drone αποτυπώνουν το χάος και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή. Με ένα τεράστιο ποτάμι λάσπης να έχει σκεπάσει τα πάντα και να έχει διαλύσει πολλούς από τους δρόμους που υπήρχαν.

Οι κάτοικοι στο Μουζάκι είναι έντρομοι. Είδαν τη στάθμη του ποταμού να ανεβαίνει ταχύτατα και άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν. Περιουσίες έχουν καταστραφεί και υποδομές έχουν διαλυθεί. Στα πλάνα από drone διακρίνεται και το διώροφο που παρασύρθηκε από τα θεμέλια στο ποτάμι.

Είναι σαν τα ορμητικά νερά της κακοκαιρίας να «ξερίζωσαν» το ακίνητο. Το έριξαν στο ποτάμι και άρχισε να παρασύρεται. Μέσα σε αυτό τον βούρκο αυτοκίνητα και μηχανές, που οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόλαβαν έγκαιρα να απομακρύνουν. Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για την περιοχή επιβεβαιώθηκαν και το Μουζάκι αποδείχθηκε ανοχύρωτο.

376022542_6916136651750995_8721716686692659086_n

375059987_6916136778417649_1689307189149063668_n

375663917_6916136718417655_7181411226104916117_n

375059987_6916136778417649_1689307189149063668_n

Τα λασπόνερα παίρνουν ύψος διαρκώς, ξεχύνονται στο Μουζάκι και σκεπάζουν τα πάντα. Κατεβαίνουν από τα υψώματα της περιοχής ανεξέλεγκτα και παρασύρουν ό,τι υπάρχει στο διάβα τους.

Ο πρόεδρος της κοντινής Κοινότητας Βλοχού στην Καρδίτσα, Γιάννης Κούκας αναφέρει στο newsit.gr: «Έχουν βυθιστεί τα σπίτια μας. Τέλος το χωριό μας. Δεν υπάρχουν ισόγεια, οι μισές στέγες φαινονται. Η στάθμη του νερού φτάνει και τα τέσσερα μέτρα. Τώρα να έρθει η βοήθεια τώρα που πνιγόμαστε; Ας ερχόταν βοήθεια πριν πνιγούμε.

«Το δικό μας χωριό έχει αναχώματα γύρω γύρω. Τώρα το νερό τα πέρασε, τα καβάλησε και τώρα δεν βγαίνουν με τίποτα. Τα νερά αυτά είναι από τους ποταμούς Ιταλικός, Καλέντζης και Ενιππέας.

467 κάτοικοι και όλοι μας είμαστε στα σπίτια πάνω στις στέγες όπου μπορούμε. Δεν έγιναν τα έργα που έπρεπε μετα τον Ιανό».

Μόνο δραματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην Καρδίτσα και ακόμη περισσότερο στην περιοχή του Παλαμά. Εκεί, όλα έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη αφού οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel έχονυ πλήξει όλη την περιοχή του κάμπου γύρω. Ο Παλαμάς είναι ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν νωρίτερα στο χωριό Μεταμόρφωση αλλά αυτές μέσα στον Παλαμά με μια μητέρα να προσπαθεί να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα παιδιά της χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα. Το βίντεο με την μητέρα να προσπαθεί να σώσει τα παιδιά της, ούσα μέχρι τον λαιμό μέσα στα λασπόνερα και τα παιδιά πάνω σε ένα φουσκωτό θαλάσσης, είναι συγκλονιστικό.

Σε άλλο βίντεο άλλοι κάτοικοι προσπαθούν, επίσης, με βάρκα να μετακινηθούν σε σημείο που δεν έχει καλυφθεί από τα νερά.

Η κατάσταση με τα νερά να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις προσπάθειες των πυροσβεστών να προσεγγίσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί καθώς είναι αδύνατο αυτό να γίνει με οχήματα. Παράλληλα λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή το ΕΚΣΕΔ δεν δίνει το «πράσινο φως» για πτήση ελικοπτέρων στην περιοχή.

Έτσι για την ώρα το μοναδικό μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση διάσωσης είναι οι λέμβοι της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούν έξι ομάδες της ΕΜΑΚ ενώ στην περιοχή μεταφέρονται και πέντε βάρκες του στρατού.

Τα νερά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλύψει τα πάντα σε όλα τα χωριά γύρω από τον Παλαμά: στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό, στο Πέτρινο, στην Ιτέα, στα Καλυβάκια, στο Ψαθοχώρι.

Σκηνικό Αποκάλυψης στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Σκηνικό Αποκάλυψης θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τα όσα συμβαίνουν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Τα σπίτια έχουν βουλιάξει στη λάσπη που έφερε η κακοκαιρία Daniel ενώ οι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών για να σωθούν.

Ο όγκος του νερού στο χωριό Μεταμόρφωση ήταν τέτοιος που ξεπέρασε τα δύο μέτρα μέσα στο χωριό και έφθασε κυριολεκτικά μέχρι τα κεραμίδια. Κάτοικοι για να σωθούν ανέβηκαν στις στέγες και σε ταράτσες, καθώς και σε έναν παρακείμενο λόφο.

tessera_7KjhN32.width-800

tria_zIWDA8Y.width-800

Να σημειώσουμε ότι το χωριό είχε πλημμυρίσει ολοκληρωτικά και το 1996.

Οι εικόνες που μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης (7/9) ο ΣΚΑΪ είναι δραματικές. Η περιοχή Μεταμόρφωση να έχει μεταμορφωθεί σε μία απέραντη λίμνη και μαζί με τους κατοίκους πάνω στις στέγες βρίσκονται και ζώα.

«Το νερό φτάνει ακόμα και τα 3 μέτρα» λένε οι κάτοικοι και απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια, καθώς στερεύουν τρόφιμα και νερό.

Μήνυμα του 112 εστάλη σήμερα στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Παλαμά απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες για να σωθούν

Ο κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας κ. Τάσος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την καταστροφή που υπέστη η περιοχή μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Σάρωσε» τη χώρα η κακοκαιρία Daniel με πολλές περιοχές να έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές. Δρόμοι πλημμυρισμένοι, περιοχές «πνιγμένες» στο νερός και κάτοικοι να βλέπουν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στο έλεος της κακοκαιρίας.

Οι κάτοικοι αναμένουν με αγωνία το φαινόμενο να κοπάσει έτσι ώστε να καταγράψουν τις ζημιές, ωστόσο σε πολλές περιοχές, κυρίως της Θεσσαλίας το νερό έχει ξεπεράσει το 1 μέτρο και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι σε ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία.

dyo

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κ. Τάσος.

Στη συνέχεια, ο κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τάσος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους