Πρώτο κουδούνι για Γυμνάσια και Λύκεια-Έναρξη χωρίς το βάρος των εξετάσεων τετραμήνων

Πρώτο κουδούνι για Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία τους, σε μία χρονιά αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς για πρώτη χρονιά, μετά το 2019 η επάνοδος στα σχολεία είναι πιο ανάλαφρη. Και αυτό επειδή ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων αποτελεί παρελθόν.

Από τις 7:00 το πρωί τα σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν τους μαθητές, ενώ οι καθηγητές, που βρίσκονταν στα καθήκοντα από την πρώτη του μηνός, προετοιμάστηκαν κατάλληλα για την πρώτη ημέρα. Το πρώτο κουδούνι χτυπά στις 7:30 το πρωί και σηματοδοτεί την έναρξη της μίας σχολικής χρονιάς, γεμάτη με νέες αποφάσεις.

Αυτό που ξεχωρίζει για τη νέα σχολική χρονιά, που ξεκινά σήμερα, είναι το γεγονός ότι αποτελούν παρελθόν οι εξετάσεις τετραμήνων, ένας θεσμός που από την πρώτη στιγμή είχε προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο ανάμεσα στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές. Μετά από αρκετές διαμαρτυρίες, αποχές από τα μαθήματα, αλλά και πορείες έξω από το Προεδρικό, οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία τους, χωρίς την έγνοια των εξετάσεων.

Τον περασμένο Μάιο, η Βουλή ενέκρινε το πλάνο της υπουργού Παιδείας, βάσει του οποίου η ενδιάμεση εξέταση Ιανουαρίου καταργείται, ενώ παραμένει η τελική εξέταση και είναι κεντρική από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ η βαρύτητα της εξέτασης είναι 30% και τα τετράμηνα θα είναι 35% και 35%. Η βαθμολογία θα γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους, όπως project και εργασίες, καθώς και σύντομα διαγωνίσματα.

Το μεγάλο ζήτημα που είχε προκύψει από τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας είναι η διασύνδεση της εξεταστέας με τη διδαχθείσα ύλη, κάτι που είχαν ζητήσει πολιτικές δυνάμεις, γονείς και μαθητές. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι ότι αυτή τη χρονιά ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι απαιτείτο αρκετή διαδικασία, για αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι η εξεταστέα ύλη έχει καθοριστεί στο 60% της διδαχθείσας. Στο μεταξύ, πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι όπως την επόμενη σχολική χρονιά, να υπάρχει αυτή η σύνδεση.

Όλα αυτά καθιστούν την νέα σχολική χρονιά ένα μεγάλο στοίχημα και ένα crash test για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο από πλευράς του δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που τυχόν εμφανιστούν στο δρόμο του.

Αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών

Την ίδια ώρα, από τον Οκτώβριο αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, στη βάση κριτηρίων, όπως ανακοίνωσε η ίδια η υπουργός Παιδείας στη Βουλή. Ένα θέμα που είναι πολυσυζητημένο και έχει προκαλέσει εντάσεις, ουκ ολίγες φορές. Όπως φαίνεται η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει θέσει ως μία από τις προτεραιότητες της, την τοποθέτηση των κλιματιστικών και μετά από αξιολόγηση μελετών, που είναι συνεχής, αφού αυτές καθορίζουν τις αποφάσεις, αρχίζει με την πιλοτική τοποθέτηση των κλιματιστικών.

Στο μεταξύ, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που φαίνεται ότι θα απασχολήσει αρκετά το Υπουργείο Παιδείας, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι το θέμα της παραβατικότητας, δεδομένου ότι τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσαν κόκκινο πανί για την Αθηνά Μιχαηλίδου και τους συνεργάτες της, οι οποίοι θέλουν όπως μειωθούν και εξαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές, εντός των σχολικών μονάδων.

Μία ακόμη καινοτομία που εντάσσεται αυτή τη σχολική χρονιά είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που πλέον είναι υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες. Ένα μάθημα που διδάσκεται εδώ και δώδεκα χρόνια, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, πλέον, έχει θεσμοθετηθεί. Πάντως, σε μία από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε πως Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση, το μάθημα διδάσκεται και θα διδάσκεται όπως ακριβώς διδασκόταν εδώ και δώδεκα χρόνια, από το 2011, χωρίς καμία αλλαγή. Σημειώνεται ότι ουδέποτε κατά τα δώδεκα αυτά χρόνια, υπήρξε οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα ή καταγγελία.

Σκοπός του μαθήματος είναι η παιδαγωγικά ορθή αντιμετώπιση ζητημάτων υγιούς ζωής και η καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν κυρίως στην αυτοπροστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων και ορθών συμπεριφορών και στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της μηδενικής ανοχής στη βία και στον εκφοβισμό.

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat