Μιχαηλίδου: Όραμα ένα σύστημα που καλλιεργεί ολόπλευρα τους αυριανούς πολίτες

Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα καλλιεργεί ολόπλευρα τους αυριανούς πολίτες, αποτελεί το κοινό μας όραμα, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου σε μήνυμα της για την έναρξη της σχολικής/ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-2024, σε μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες και εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα παραμείνουμε ανοικτοί στον διάλογο, συζητώντας μαζί σας αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις σας, προκειμένου να διαμορφώσουμε μαζί ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας».

Η κ. Μιχαηλίδη αναφέρει ότι στο επίκεντρο των σχεδιασμών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, «βρίσκεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των εκπαιδευτηρίων μας και η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με σκοπό τη διασφάλιση της δημιουργικής μάθησης και της πνευματικής ανάπτυξης των μαθητών/μαθητριών και φοιτητών/φοιτητριών μας».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προσθέτει, «θέσαμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των πολιτικών μας με νέες ιδέες και δράσεις και την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών/κτηριακών υποδομών μας, αποσκοπώντας στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στη διαμόρφωση του βέλτιστου μαθησιακού περιβάλλοντος».

«Στόχος μας, μια υψηλού επιπέδου συμπεριληπτική εκπαίδευση, που θα ικανοποιεί τις παιδαγωγικές ανάγκες όλων των παιδιών και των νέων μας, θα ενισχύει την προσωπικότητα τους και θα δίνει ισότιμα τη δυνατότητα ανάπτυξης των κλίσεων, των δεξιοτήτων και των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων τους», υπογραμμίζει.

Όραμά μας, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, «οι μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες μας να εξελιχθούν σε ελεύθερους, ενεργά και δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες, που θα χαρακτηρίζονται από  ήθος, υπευθυνότητα και σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο περιβάλλον και θα συμβάλλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται να διαχειριστεί η ημικατεχόμενη πατρίδα μας και στην επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας για επανένωσή της». 

Αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει πολύτιμους συμμάχους για την επίτευξη των στόχων, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει στο μήνυμα της ότι οι εκπαιδευτικοί «τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά και τους/τις νέους/νέες μας, υπηρετούν με προσήλωση και ευσυνειδησία το λειτούργημά τους» και προσθέτει ότι «η Πολιτεία αναθέτει τη διαπαιδαγώγησή των παιδιών μας στους/στις εκπαιδευτικούς μας, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συμβολή και προσφορά τους στην εξέλιξη και βελτίωση της εκπαίδευσης στη χώρα μας, μέσα από το υψηλό έργο που επιτελούν». 

«Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναγνωρίζουμε, επίσης, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του επαγγέλματος και του πολυσύνθετου ρόλου των εκπαιδευτικών μας, αφού καλούνται καθημερινά, όχι μόνο να μεταδώσουν γνώσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών μας, αλλά, ταυτόχρονα, να γίνουν, μέσα από το παράδειγμά τους, πηγή έμπνευσης και να καλλιεργήσουν στάσεις και αξίες ζωής», προσθέτει.

Μέλημά μας, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, «είναι να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μας, δίνοντας τους τη δυνατότητα, μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, οι οποίες, επιτρέποντας την προσωπική τους αυτονομία, θα οδηγούν στην επίτευξη των επιθυμητών μαθησιακών αποτελεσμάτων και στην πρόοδο των παιδιών μας».

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου εύχεται σε όλους μια παραγωγική χρονιά και τους προτρέπει να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν «με θάρρος και αισιοδοξία τη σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά, αντιμετωπίζοντας κάθε επιτυχία αλλά και αποτυχία ως ευκαιρία για να αντλήσετε διδάγματα και να γίνετε καλύτεροι». «Σας προτρέπω να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εκπαιδευτικό χρόνο για να δώσετε και να αποκτήσετε νέες γνώσεις, για να κατακτήσετε και να ξεπεράσετε τους προσωπικούς σας ορίζοντες και στόχους, για να εξελίξετε την προσωπικότητα και το πνεύμα σας», καταλήγει στο μήνυμα της η Υπουργός Παιδείας. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου