Σκόπιμα τέθηκε το 25% των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία είκοσι χρόνια

Tα τελευταία 20 χρόνια το 25% των δασικών πυρκαγιών τέθηκαν σκόπιμα, σύμφωνα με στατιστικές του Τμήματος Δασών, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, προσθέτοντας ότι το θέμα των ποινών είναι σημαντικό. 

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συζήτησε την Τετάρτη το θέμα των πυρκαγιών, τα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και την καταστολή, καθώς και το θέμα της αναδάσωσης, με όλους τους συμμετέχοντες να τονίζουν τη σημαντικότητα της πρόληψης.

Ο κ. Θεοπέμπτου συνεχάρη όλους όσους βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Ανέφερε, επίσης, ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα να υπάρχει συνεννόηση για τα επείγοντα τα θέματα ώστε να έχουν προτεραιότητα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι πυρκαγιές πλέον συνιστούν θέμα ασφάλειας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, προσθέτοντας ότι είναι ένα πρόβλημα, το οποίο είναι δεδομένο ότι είναι δύσκολο και περίπλοκο, αλλά χειροτερεύει λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της κλιματικής αλλαγής.

Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης για την φετινή χρονιά, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι είχαμε φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου 212 πυρκαγιές, σε σύγκριση με 173 που ήταν ο μέσος όρος της δεκαετίας.

Από αυτές τις πυρκαγιές, συνέχισε, οι δασικές πυρκαγιές ήταν 77 σε σχέση με 96 που ήταν ο μέσος όρος της δεκαετίας. «Άρα, από αυτά τα στοιχεία βλέπουμε ότι είχαμε αυξημένο αριθμό σε σχέση με το μέσο όρο. Ήταν κυρίως ως αποτέλεσμα του καύσωνα, διότι μέχρι πριν να έρθει ο καύσωνας ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά με μικρότερους αριθμούς πυρκαγιών και μικρότερες εκτάσεις», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το πόση έκταση έχει καεί, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι έχουν καεί μέχρι 31 Αυγούστου στο σύνολο 1.610 εκτάρια σε σύγκριση με 1.750 που είναι ο μέσος όρος, «δηλαδή παρόλο που είχαμε έναν αυξημένο αριθμό καταφέραμε και σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση να την κρατήσουμε κοντά στον μέσο όρο» προσθέτοντας πως «είναι κάτω από τον μέσο όρο».

Σημείωσε ότι στις δασικές πυρκαγιές είχαμε 1.456 εκτάρια σε σύγκριση με 1.528, σημειώνοντας ότι και πάλι οι δασικές εκτάσεις είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο.

Ο κ. Αλεξάνδρου, μιλώντας για τον τομέα ευθύνης του Τμήματος Δασών είπε ότι είχαμε φέτος 157 πυρκαγιές σε σύγκριση με 115, και οι δασικές πυρκαγιές ήταν 57 σε σύγκριση 44 που είναι ο μέσος όρος της δεκαετίας.

Σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση, είπε ότι συνολικά είχαμε 316 εκτάρια σε σύγκριση με 483, ενώ σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές είπε ότι είναι 288 σε σύγκριση με 426 εκτάρια. «Άρα, φαίνεται ότι ειδικά στη ζώνη του Τμήματος Δασών, τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, χρειάζονται κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές πυροπροστασίας και θέλουν την αγορά περιπολικών ταχείας επέμβασης.

Όπως ανέφερε, η Πολιτική Άμυνα πήρε καινούργια αυτοκίνητα και έδωσε στο Τμήμα Δασών ένα αριθμό μεταχειρισμένων.

«Αντιλαμβάνεστε ότι τα οχήματα που έχουμε όχι μόνο δεν είναι αρκετά αλλά επειδή είναι πεπαλαιωμένα κάθε μέρα έχεις ένα αριθμό [που είναι] χαλασμένα», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης, προσθέτοντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον ως πρώτη φάση, άλλα δύο ελαφριού τύπου αεροπλάνα.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι συνεχίζουν και επιμένουν ότι χρειάζεται να γίνει βάση αεροπυρόσβεσης rescEU στην Κύπρο.

Ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Νίκος Λογγίνος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι η φετινή χρονιά για τις υπηρεσίες γενικότερα, ήταν πολύ καλή, και τα αποτελέσματα φαίνονται.

Για το αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, είπε ότι «πάντα υπάρχουν» και ανέφερε ότι «πρέπει να τα ψάξουμε για να βελτιωθούμε». «Της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της έχουν παραχωρηθεί οι πυρκαγιές υπαίθρου με μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 16 Φεβρουαρίου 1994. Την πρόληψη την έχουν αναλάβει οι Επαρχιακές Διοικήσεις», πρόσθεσε και στο σημείο αυτό ανέλυσε τα καθήκοντα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Είπε, παράλληλα, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει περίπου 280 με 300 επεισόδια να ανταποκριθεί την εβδομάδα.

Ο κ. Λογγίνος επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι στην τελευταία πυρκαγιά που έγινε δεν υπήρχαν δρόμοι να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα και «εκ θαύματος οι Πυροσβέστες αυτή τη στιγμή ζουν». Η κατάσταση, είπε, είναι σοβαρή.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τα τμήματα τα οποία έχουν εργαστεί καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο, και στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Είναι πλέον τα αρμόδια τμήματα και είναι αυτούς που πρέπει να ακούμε και να τους δίνουμε και την βοήθεια μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Αυτό για το οποίο οφείλουμε όλοι να εργαζόμαστε είναι η πρόληψη». Είπε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κλιματικής αλλαγής είναι η πρόληψη και αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση την οποία κάνει και το δικό της γραφείο, αλλά και το Τμήμα Δασών σε ό,τι αφορά το κομμάτι των πυρκαγιών.

Εκπρόσωποι της ΑΗΚ, αναφορικά με τα καλώδια της Αρχής, ανέφεραν ότι το δίκτυο της ΑΗΚ είναι διάσπαρτο σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπόταν δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι η αιτία πρόκλησης πυρκαγιών.

Σημείωσαν ότι καταλαβαίνουν το πρόβλημα, υπήρχαν περιπτώσεις που συνέβησαν τέτοιες πυρκαγιές, όπως από πτηνά που καθόταν πάνω σε πασσάλους της ηλεκτρικής, προκαλώντας βραχυκύκλωμα, αλλά «χωρίς τεκμηρίωση ότι υπήρξε τέτοιο συμβάν δεν μπορεί να κατηγορείται η ΑΗΚ για αυτό το πράγμα». Αναφέρθηκαν και σε σειρά μέτρων που προβαίνει η ΑΗΚ. Είπαν, παράλληλα, ότι υπήρξαν μικρό-πυρκαγιές που ξεκίνησαν από καλώδια, αλλά όχι μεγάλες πυρκαγιές.  

Σε παρέμβαση του, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ότι γίνεται διερεύνηση σε όλα τα επεισόδια και γίνονται εκθέσεις. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια έτσι ώστε οι ποινές στις νομοθεσίες για πυρκαγιές να είναι οι ίδιες και να μην υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.   

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το γεγονός ότι θα αναδείξουμε κάποιες αδυναμίες του Τμήματος Δασών, δεν το κάνουμε για να μειώσουμε το έργο και την προσφορά του, αλλά αν δεν αναδείξεις και παραδεχτείς κάποιες αδυναμίες δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις», ενώ αναφέρθηκε και σε δύο εκθέσεις του γραφείου του.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων, είπε ότι οι κοινότητες είναι πάντοτε πρόθυμες να βοηθούν, προσθέτοντας ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το θέμα της εγγραφής των αγροτικών δρόμων, και σίγουρα επηρεάζει την ασφάλεια, την πρόνοια και τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι σε περιπτώσεις που τα αίτια πυρκαγιών αποτελούν εγκληματική ενέργεια ή ατύχημα παραπέμπονται στην Αστυνομία, και αναφέρθηκε στις διάφορες νομοθεσίες επί του θέματος.

Από την Υπηρεσία Θήρας αναφέρθηκε ότι η Υπηρεσία έχει συγκεκριμένο ρόλο στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών και λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις υπηρεσίες πυρόσβεσης.

Ο Μάρκος Τράγκολας, εκ μέρους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου, ανέφερε ότι οι πυρκαγιές θα γίνονται ακόμα πιο καταστροφικές με την πάροδο του χρόνου. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ και πρέπει το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες, γιατί είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Κλάδου Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών είπε ότι «αν μιλούμε για πραγματική στήριξη του δασικού τομέα της Κύπρου πρέπει να δούμε την αναβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης στον τόπο» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που επιβάλουν τη μη λειτουργία Τμήματος στο ΤΕΠΑΚ».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, αφού συνεχάρη το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη δράση τους, αναφέρθηκε στο θέμα της πρόληψης.

Σημείωσε το θέμα των ποινών, προσθέτοντας πως το είναι καλά να γίνεται ενημέρωση για κάποιες αποφάσεις που αφορούν ποινές, οι οποίες επιβλήθηκαν σε κάποιους που εξ αμελείας οδήγησαν σε πυρκαγιές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε όσους είναι στην πρώτη γραμμή, αναφέρθηκε στο θέμα των ακάλυπτων καλωδίων της ΑΗΚ, τα οποία όπως είπε, φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών.    

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, αναφέρθηκε στο θέμα του Δασικού Κολλεγίου, λέγοντας ότι είναι μια πονεμένη ιστορία, ένα κενό και ένα έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί γιατί το Δασικό Κολλέγιο βρίσκεται στα αζήτητα σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον στο «να καλύψει ανάγκες που έχουμε ως κράτος για να βγαίνει κόσμος κατάλληλα εκπαιδευμένος για να τον έχουμε στην πρώτη γραμμή».

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε, παράλληλα, ότι χρειάζεται και μια στρατηγική για τους εθελοντές, προσθέτοντας ότι ως ΑΚΕΛ πήραν μια πρωτοβουλία και θα στείλουν ή έστειλαν μια επιστολή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, να δώσουν ένα κατάλογο ονομάτων, τους οποίους θα μπορούν να τους αξιοποιήσουν, αφού εκπαιδευτούν πρώτα, και να είναι μαζί τους σύμμαχοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή το περασμένο καλοκαίρι. «Ήμασταν εκεί. Ξέρουμε τις προσπάθειες, τις οποίες έχουν καταβληθεί», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, αναφέρθηκε στο θέμα των ποινών, λέγοντας ότι ή θα μπουν ανατρεπτικές ποινές ή δε κάνουμε τίποτε. Σημείωσε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και μπορεί να είναι και το 90%.

Αναφερόμενος στο θέμα της πρόσληψης επιπρόσθετων δασοπυροσβεστών, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το κόστος, το οποίο κατά το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι μεγάλο, μπροστά στο μέγεθος μιας καταστροφής και τις αποζημιώσεις θα είναι μικρότερο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, συνεχάρη τις υπηρεσίες πυρόσβεσης για το έργο τους και ζήτησε στοιχεία σε ό,τι αφορά πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ηλεκτροφόρα καλώδια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
20 Ιουλίου 1974... Πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας πόνου και οργής
Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας
Γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν την εισβολή… «Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάμμα και παπά»
Η επίδειξη ισχύος στα κατεχόμενα, τα αντίθετα μηνύματα και η ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη-Ερντογάν
Οδηγός εγκλωβίστηκε στο όχημά του μετά από τροχαίο-Στο νοσοκομείο πατέρας, μητέρα και παιδί
Με καρφιά το μήνυμα ΠτΔ για το θέμα των αγνοουμένων-«Χρειάζεται ειλικρίνεια που δεν υπήρξε για πολλά χρόνια»
Προανήγγειλε εξελίξεις για το Κυπριακό ο Πρόεδρος-«Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η ΕΕ είναι μέρος της λύσης»
Το Εφετείο ανέτρεψε απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου για τους έξυπνους μετρητές