Ανησυχία ΠΟΥ ενόψει της χειμερινής περιόδου για την αύξηση των κρουσμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρατηρεί «ανησυχητικές τάσεις» αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και κάνει έκκληση να ενταθούν οι εμβολιασμοί και να παρακολουθείται η εξέλιξη του ιού.

Μολονότι τα δεδομένα για τη λοίμωξη είναι περιορισμένα, επειδή πολλές χώρες σταμάτησαν να τα επικοινωνούν, «παρατηρούμε πάντα ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά την Covid-19 όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Οι θάνατοι αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη και οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος σημείωσε όμως ότι μόνο 43 χώρες, από τις 194 που είναι μέλη του ΠΟΥ, ανέφεραν θανάτους και μόνο 20 έδωσαν στοιχεία στον Οργανισμό για τις νοσηλείες. «Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19, είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η τεχνική αρμόδια του ΠΟΥ για την Covid-19. «Είναι ανησυχητικό επειδή σε ορισμένες χώρες σύντομα ο καιρός θα κρυώσει: οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο όλοι μαζί σε κλειστούς χώρους και οι ιοί που μεταδίδονται αερογενώς, όπως αυτός της Covid-19, επωφελούνται», εξήγησε.

Δεδομένου ότι ταυτόχρονα κυκλοφορούν επίσης οι ιοί της γρίπης και της βρογχιολίτιδας (SRV), η Βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να γίνονται διαγνωστικά τεστ και εμβολιασμοί.

Ο Τέντρος είπε ότι όσον αφορά την Covid-19, η υποπαραλλαγή EG-5 της Όμικρον παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Λίγα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2.86 έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες και ο ΠΟΥ παρακολουθεί την εξέλιξή της στενά για να αποτιμήσει τη μεταδοτικότητα της.

Σύμφωνα με την Βαν Κέρκοβ, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα προσφέρουν προστασία έναντι της ΒΑ.2.86.

Η βασική ανησυχία του ΠΟΥ αφορά τον ανεπαρκή αριθμό των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο και δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τους πιο ευάλωτους να μην περιμένουν για να κάνουν την αναμνηστική δόση. «Η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων δείχνει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε» κατέληξε.

Αντιμετωπίζει τη νέα μετάλλαξη το εμβόλιο

Στο μεταξύ, η Moderna ανακοίνωσε ότι το ανανεωμένο ενισχυτικό εμβόλιο της εταιρείας για τον COVID, του οποίου η έγκριση από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων εκκρεμεί, αντιμετωπίζει καλά την μετάλλαξη BA.2.86.

Δεδομένα των δοκιμών σε ανθρώπους έδειξαν ότι το εμβόλιο παρήγαγε αυξημένα κατά 8,7 φορές αντισώματα που αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη, γνωστή ως Pirola, η οποία βρίσκεται υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Σημείωσε, ακόμα, ότι έχει υποβάλει τα αποτελέσματα προς δημοσίευση, ενώ τα έχει κοινοποιήσει και στις ρυθμιστικές αρχές.

«Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν ότι το ανανεωμένο εμβόλιο COVID-29 θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό εργαλείο για προστασία, ενόψει της φθινοπωρινής εμβολιαστικής περιόδου», δήλωσε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χοτζ. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Moderna ακολουθεί μετά από ενθαρρυντικά δεδομένα από ανεξάρτητα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη ενδέχεται να είναι πιο ικανή να προσβάλλει άτομα που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν.

Η Pirola έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, σε σύγκριση με το κυρίαρχο στέλεχος XBB.1.5. Αυτό προκάλεσε την ανησυχία των επιστημόνων, καθώς αυτός ο αριθμός των μεταλλάξεων είναι παρόμοιος με αυτόν στις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον, που εμφανίστηκαν στην κορύφωση της πανδημίας.

Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία