Σπόντες προς την ΕΕ από Φιντάν-«Δεν πρέπει να είναι όμηροι ορισμένων κρατών οι σχέσεις με Τουρκία»

Oι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ δεν θα πρέπει να καθίστανται όμηροι από τα στενά πολιτικά συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχελί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την ΕΕ να κάνει «γενναία βήματα».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος είναι αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις. Σε αυτή την περίοδο, έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ να προωθηθούν σε μια υγιή βάση οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι όμηροι από τα στενά πολιτικά συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας δίχως την Τουρκία». 

Είπε ακόμη ότι «είναι απαραίτητο να ανοίξει ο δρόμος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναζωπύρωση των σχέσεών μας με βάση την προοπτική της ένταξης» ενώ πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «επέστησε επίσης την προσοχή σε αυτό το θέμα στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Σε μια εποχή που η πολιτική επέκτασης της ΕΕ έχει μπει στην ατζέντα της λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, θα ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος να αποκλειστεί η Τουρκία από αυτή τη διαδικασία».

Ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως μια υποψήφια χώρα που μπορεί να διαπραγματεύεται μαζί της και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που της αναλογούν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να θεωρήσει την Τουρκία ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα με την οποία μπορεί να διαπραγματεύεται» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας πως «η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον σεισμό που βιώσαμε ήταν πραγματικά πολύτιμη για εμάς. Ελπίζω ότι αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης θα αντανακλάται σε όλες τις πτυχές των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την προσεχή περίοδο».

Ακολούθως είπε ότι μαζί με τον Επίτροπο Βαρχελί επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους «να επιδιώξουμε τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Συζητήσαμε για το πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υψηλότερο επίπεδο με βάση την εποικοδομητική συμβολή της Επιτροπής. Επισημάναμε ότι θα θέλαμε να δούμε μια οραματική προσέγγιση και συγκεκριμένα βήματα στην έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που θα εκπονήσουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Ειδικότερα, με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης αναμένουμε να εξεταστεί η κατάργηση του διατάγματος του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, το οποίο βλάπτει τα κοινά μας συμφέροντα. Επίσης, είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης η επανέναρξη των καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χακάν Φιντάν είπε ότι «δίνουμε προτεραιότητα στην αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης» καθώς, όπως είπε, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να καθοριστεί αυτή σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και τις απαιτήσεις του αύριο.

Η πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας συγκαταλέγεται επίσης στις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε. «Η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των πολιτών και θα συμβάλλει αναμφίβολα στην άρση των προβλημάτων και των προκαταλήψεων στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι επεσήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο την προσδοκία της τουρκικής πλευράς να εξαλειφθεί η «πρόσφατη στοχοποίηση των πολιτών μας στις αιτήσεις θεωρήσεων βίζας». «Επανέλαβα επίσης ότι πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης με βάση τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Υπενθυμίσαμε για άλλη μια φορά ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις χώρες προέλευσης τους. Όπως ξανά είπα στον κ. Βαρχελί κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανεχθεί τα πολιτικά εμπόδια. Θέλουμε να δείξουν την απαραίτητη βούληση και το θάρρος για να προχωρήσουν οι σχέσεις μας προς τα εμπρός» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι μια φίλη χώρα για εμάς. Μας ζητήθηκε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχουν κάποια επιτεύγματα που έχουμε ήδη επιτύχει. Η νέα Συμφωνία Σύνδεσης είναι μια σημαντική εξέλιξη, θα διευκολύνει τις επενδύσεις Τουρκία».

Ανέφερε ότι «η Πλατφόρμα Επενδύσεων είναι πλέον πλήρως λειτουργική. Όλα αυτά θα συμβάλουν στην οικονομία της Τουρκίας. Αυτό θα αυξήσει επίσης την απασχόληση στην Τουρκία και την Ευρώπη. Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, προσφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 150 εκατ. Ευρώ, επιπλέον 470 εκατ. Ευρώ» σημειώνοντας πως έχει ετοιμαστεί ένα μεγάλο πακέτο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο