ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στους δρόμους της Αθήνας από την καταιγίδα Daniel-«Πνίγεται» η χώρα

Η κακοκαιρία Daniel πλήττει από το πρωί της Τετάρτης και το κέντρο της Αθήνας με ισχυρές βροχοπτώσεις να μαίνονται ανά διαστήματα.

Έτσι, γύρω στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε νέο κύμα, με καταιγίδες και κεραυνούς στην πρωτεύουσα. Ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και στα νότια προάστια της Αττικής. Συνέπεια των ισχυρών φαινόμενων είναι να έχουν προκληθεί μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Φαίνεται από δορυφόρο η πλημμύρα

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από την Ελλάδα νωρίς το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Ακόμη και περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλα ποσά βροχής το τελευταίο 48ωρο (Κωφοί Μαγνησίας 457 mm, Πεζούλα 414 mm, Μουζάκι 397 mm, Καρδίτσα 391 mm), με τη βροχόπτωση να συνεχίζεται και σήμερα το απόγευμα.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Σημειώνεται ότι ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει από τις 07:40 το πρωί, όταν τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα. Νέα εκτίμηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων θα γίνει μετά το επόμενο πέρασμα του δορυφόρου.

κάμπος

«Πνίγονται» τα Τρίκαλα

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των Τρικάλων, με την κακοκαιρία Daniel να έχει δημιουργήσει εκτεταμένες καταστροφές και τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους. Στα Μεγάλα Καλύβια είναι στραμμένη η προσοχή της Πολιτικής Προστασίας δεδομένου ότι ήδη έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις στην περιοχή ενώ πλημμυρισμένοι είναι και δρόμοι μέσα στο χωριό.

Η προσπάθεια να συγκρατηθεί ο όγκος του νερού είναι σε εξέλιξη και συνεχής από χθες το βράδυ. Ήδη στήνονται αναχώματα στον επαρχιακό Μεγάλων Καλυβίων Μαγούλας όπου σημειώνονται τα περισσότερα προβλήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

τρικαλα

Σπίτια παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους

Η ορμή του νερού ήταν τέτοια που σήκωσε από τα θεμέλιά τους τα σπίτια στα χωριά του Πηλίου. Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και συνεχίζει να δοκιμάζει ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τον Πλατανιά, όπου ένα σπίτι, που βρίσκεται σε παρόχθια περιοχή, έχει ξηλωθεί από τα θεμέλια και στηρίζεται πάνω σε λεωφορείο που παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους και κατέληξε κάτω από τη διώροφη κατοικία.

πηλιο

Η καταστροφή είναι τεράστια και μέχρι στιγμής δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση προς το νότιο Πήλιο, αφού στον δρόμο Βόλου-Νεοχωρίου έχει διαλυθεί το οδικό δίκτυο στο ύψος της Παιδόπολης, στην Αγριά, στα Λεχώνια, και κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα κοντά στην Μπούφα, πριν από τη διασταύρωση προς τις Μηλιές.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί όλα τα θέρετρα της περιοχής, ενώ απόλυτη καταστροφή έχει σημειωθεί στη Μηλίνα, όπως και στο Χόρτο και τον Πλατανιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν και διέλυσαν τα πάντα.

πηλιο2

Ανυπολόγιστες καταστροφές υπάρχουν και στο ανατολικό Πήλιο, όπου ξεχείλισαν ρέματα και παρέσυραν τεράστιους όγκους χωμάτων και αυτοκίνητα στη θάλασσα, όπως σε Άγιο Ιωάννη, Παπά Νερό και Χορευτό.

Βρέθηκε ένας αγνοούμενος, αναζητείται δεύτερος

Πάντως, ζωντανός εντοπίστηκε στην περιοχή Πάλτη Πηλίου ο ηλικιωμένος που αγνοείτο ως συνέπεια της κακοκαιρίας Daniel. Πρόκειται για τον σύζυγο της 87χρονης γυναίκας που εντοπίστηκε νωρίτερα την Τετάρτη (6/9) νεκρή στην ίδια περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι αναζητούσαν τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία και η Πυροσβεστική μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τη Μαγνησία και ιδιαίτερα την περιοχή του Πηλίου. Η άτυχη ηλικιωμένη εντοπίστηκε ανάμεσα σε ένα σωρό από ξύλα, ενώ για την ανάσυρσή της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες.

Την ίδια ώρα, ένας ηλικιωμένος αγνοείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο. Ο εν λόγω άνδρας φέρεται να παρασύρθηκε από νερά του χειμάρρου που ανέβηκαν επικίνδυνα και γίνονται έρευνες από την Πυροσβεστική για τον εντοπισμό του.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (5/9) ένας άνδρας στη Μαγνησία, κατά πληροφορίες κτηνοτρόφος, έχασε τη ζωή του όταν τοίχος του σπιτιού του υποχώρησε από το βάρος του νερού.

Πηγές: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα, iefimerida

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους