Η Κομισιόν απαιτεί πρόοδο από την Άγκυρα πριν από οποιαδήποτε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος Βάρχελι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ έχουν «τεράστια δυναμική».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι θέτουν «πολιτικά» εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Αναμένουμε από την ΕΕ να επιδείξει την απαραίτητη βούληση για να βελτιώσει τις σχέσεις και να ενεργήσει με περισσότερο θάρρος», τόνισε ο Φιντάν.

Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τα περισσότερα κράτη μέλη της οποίας είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Τουρκία, ακόμη επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη, υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.

Οι σχέσεις Άγκυρας Βρυξελλών επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον αντιπάλων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Έτοιμος να συμβάλλει στο θέμα των οδοφραγμάτων δηλώνει ο Χαρμαντζί
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Λιού Γιαντάο: Κίνα και Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά η μία την άλλη σε θέματα κυριαρχίας,
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Μέχρι τέλος Ιουλίου πρόθεση συμμετοχής της ΚΔ στο SAFE-Στην Κύπρο εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας
Έτοιμος για συμφωνία o Χριστοδουλίδης για τα σημεία διέλευσης-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη