Κρίνουν την τύχη της νέας προσπάθειας τα ορόσημα του Φθινοπώρου

Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσαν τον τόνο. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί για το Κυπριακό», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δύο ηγέτες μετά από τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Τριμερούς με το Ισραήλ, την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία. Από εκεί και πέρα, σε Λευκωσία και Αθήνα επικρατεί διπλωματικός πυρετός ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που είναι προγραμματισμένες, κυρίως το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου αλλά και τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται πως Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβούν, όπως και οι ηγέτες δεκάδων χωρών στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές συναντήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων, ίσως να αποτελέσει καύσιμη ύλη για να αναθερμανθεί η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως στη Νέα Υόρκη έχει ήδη κλειδώσει το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας θα βρίσκεται και το Κυπριακό. Στις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να διαφανούν και οι προθέσεις του σχετικά με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Θέματα δηλαδή, για τα οποία συζήτησε ξανά τον Ιούλιο με Ευρωπαίους ομολόγους του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καλλιεργώντας προσδοκίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Χριστοδουλίδης: Εντατικοποιούμε κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου

Πάντως η Λευκωσία δεν έχει λάβει ακόμη ενημέρωση, κατά πόσον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προγραμματίζει να προσκαλέσει σε κοινή συνάντηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, όταν υπάρξει και λεπτομερής ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα από τον Βοηθό του, Μίροσλαβ Γιεντζιά για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Κύπρο και Άγκυρα.

Εάν και εφόσον ο κ. Γκουτέρες ικανοποιηθεί από όσα θα ακούσει και ανιχνεύσει πως υπάρχει πεδίο για να προχωρήσει με μια Τριμερή συνάντηση, τότε θα το πράξει. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ενδεχομένως αμέσως μετά από τη Γενική Συνέλευση ο Αντόνιο Γκουτέρες θα προχωρήσει με τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου. Το διακύβευμα, αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρό, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο διορισμός, να είναι εκτός της δικαιοδοσίας του Συμβουλίου Ασφαλείας και να λογοδοτεί αποκλειστικά στον κ. Γκουτέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένος με την έκβαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος-«Νιώθω ενισχυμένος»

Μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως εξαιρετικής σημασίας. Κι αυτό διότι αναμένεται πως θα υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό, εάν βοηθήσουν και οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η απόφαση για διορισμό του Ευρωπαίου απεσταλμένου, στα πλαίσια της πρότασης που έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ευρωπαίους ομολόγους του τους προηγούμενους μήνες.

Πάντως, από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνυπόγραψε την προσέγγιση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ επεσήμανε πως, «οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», για να επισημάνει ότι αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Στην ατζέντα, μεταξύ άλλων ήταν και το Κυπριακό με τον κ. Γεραπετρίτη να το συνδέει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υποδεικνύοντας πως η Ελλάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. «Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», ήταν το μήνυμα του κ. Γεραπετρίτη.   Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, περιορίστηκε να εκφράσει τη θέση περί δίκαιου διαμοιρασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα... έψαλλε στον Φιντάν ο Γεραπετρίτης για άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

Δειτε Επισης

Απαντά στο Υπ. Οικονομικών ο ΔΗΣΥ-«2.400 θέσεις για 9 μήνες διακυβέρνησης, είναι ρεκόρ δεκαετίας»
Ενημέρωσε αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις στον Αγ. Δομέτιο ο Γιωργάλλας-Παρουσίασε οπτικό υλικό
Ποιοι ευρωβουλευτές εκφράζουν ενδιαφέρον για τις επικείμενες Εκλογές
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατέρχεται στις εκλογές ο Γιαννάκης Κοιτάζος
Απαντά στον ΔΗΣΥ το Υπ. Οικονομικών-«Δεν αυξάνει την απασχόληση στο δημόσιο η αποπαγοποίηση θέσεων»
Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή για τις συστάσεις GRECO στην Κυβέρνηση
Ενημέρωσε Σίσι και Αμπντάλλα για την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ο Πρόεδρος
Στεφάνου: Mόνος δρόμος η διαφύλαξη των συγκλίσεων και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες
«The elephant in the room»: Το χρονοδιάγραμμα του Κυπριακού, η πλατφόρμα για διαφθορά και οι μετασεισμοί
Οι απαντήσεις για τη νέα απεσταλμένη και οι πυκνές εξελίξεις του Δεκεμβρίου που επηρεάζουν το Κυπριακό