Ανακαίνισαν το κτίριο και τώρα ανακαινίζουν το κόμμα-Σήκωσαν μανίκια στο ΑΚΕΛ

Η επιστροφή των στελεχών του ΑΚΕΛ στην Εζεκία Παπαϊωάννου συνέπεσε με την επιστροφή στις διαδικασίες των διάφορων κομματικών οργάνων, ενόψει του διπλού εκλογικού ραντεβού του Ιουνίου αλλά και του Καταστατικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Οι εργαζόμενοι του κόμματος είχαν προσωρινά μεταστεγαστεί κατά τους προηγούμενους μήνες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο, οι οποίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, σε αντίθεση με τις πολιτικές διεργασίες, που βρίσκονται μεν σε πλήρη εξέλιξη αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το θέμα τυγχάνει χειρισμού σε επίπεδο κομματικών ομάδων. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να γίνει η υποβολή των εισηγήσεων για τις υποψηφιότητες προσώπων σε όλες τις βαθμίδες που προνοούνται από τη μεταρρύθμιση.

Ο όγκος των αποφάσεων λαμβάνεται σε τοπικό επίπεδο στο ΑΚΕΛ, αν και γίνεται κατανοητό πως με τον τρόπο που εξελίσσεται ο θεσμός πλέον, οι συνεργασίες δεν θα γίνονται μόνο στο επίπεδο των δημάρχων, αλλά και σε επίπεδο αντιδημάρχων και προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών. Παρόλο που και για αυτές τις συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις οι άτυπες διαβουλεύσεις ξεκινούν σε επαρχιακό επίπεδο, καθώς το ζητούμενο είναι η αποδοχή από την τοπική κοινωνία, γίνεται κατανοητό πως οι επίσημες επαφές θα πρέπει να γίνουν κεντρικά. Αυτό το κομμάτι, ωστόσο, δηλαδή των πιο επίσημων διεργασιών, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οι συζητήσεις των οποίων έχουν, σε αυτό το στάδιο, κυρίως χαρακτήρα βολιδοσκοπήσεων και ανασκόπησης προθέσεων.

Συζήτηση, αν και πολύ λιγότερο προχωρημένη, γίνεται πάντως σε επαρχιακό επίπεδο και για τις Ευρωεκλογές, αν και για αυτό το ψηφοδέλτιο οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από την Κεντρική Επιτροπή. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επαναδιεκδίκηση έδρας από τον ευρωβουλευτή του κόμματος Γιώργο Γεωργίου, ενώ αρκετά πιθανό είναι να επαναδιεκδικήσει και ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ. Αυτό σημαίνει πως στο κόμμα θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις για τέσσερις ακόμη υποψήφιους, συζήτηση που τώρα ξεκινά επί της ουσίας.

Στόχος του ΑΚΕΛ είναι να επιτύχει στις Ευρωεκλογές ποσοστό υψηλότερο από τις Βουλευτικές Εκλογές, ώστε να εξασφαλίσει τις δύο έδρες, καθώς το 22.34% του 2021 θεωρείται επίφοβο σε μία εκλογική διαδικασία με εκλογικό μέτρο το 16%, αφού τρία κόμματα που αυτή τη στιγμή ποσοστά άνω του 6%, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν υψηλότερο ποσοστό από το υπόλοιπο του ΑΚΕΛ. Αν και 27,5% των προηγούμενων Ευρωεκλογών θεωρείται αρκετά δύσκολο με τα δεδομένα του σήμερα, η καλή πορεία στις Προεδρικές Εκλογές, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στο κόμμα, δημιουργούν την αισιοδοξία ότι θα τα πάει καλύτερα από τις Βουλευτικές και δεν θα κινδυνεύσει η δεύτερη του έδρα.

Πιο προχωρημένα είναι τα πράγματα στο κομμάτι των καταστατικών αλλαγών, καθώς η προετοιμασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου, ώστε να γίνουν όλες οι διεργασίες πριν το τέλος Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί το Καταστατικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι να γίνουν αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν το κόμμα και θα βελτιώσουν την επικοινωνία του. Τα ζητήματα αυτά αναλύουν τρεις επιτροπές. Η πρώτη αφορά τις αλλαγές στο Καταστατικό και τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος, η δεύτερη με την αναδόμηση του θεσμού των Νέων Δυνάμεων και την ενίσχυση της αμφίδρομης σχέσης με κοινωνικούς φορείς και η τρίτη με τη βελτίωση του οργανωτικού μηχανισμού.

Στο κόμμα της Αριστεράς αναγνωρίζουν πως πλέον κάποιες από τις διαδικασίες είναι παρωχημένες και δεν βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία και πως ο τρόπος επικοινωνίας, τόσο με τα μέλη, όσο και με την κοινωνία ευρύτερα έχει αλλάξει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και θα πρέπει το ΑΚΕΛ να προσαρμοστεί στη σημερινή εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να προκύψουν αλλαγές στον τρόπο διαδικασίας λήψεως αποφάσεων για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των εσωκομματικών εκλογών, ώστε να αφαιρεθούν στοιχεία του παρελθόντος, χωρίς να αλλοιώνεται η δημοκρατική δυναμική που εξασφαλίζεται από το σημερινό Καταστατικό. Μελετάται, ταυτόχρονα, η ορθότερη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού αλλά και της οργανωτικής δομής.

Ταυτόχρονα, στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός των Νέων Δυνάμεων, ώστε να συμβαδίζει με τα σύγχρονα δεδομένα, ενδεχομένως μέσω της νέας προσπάθειας για δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής πλατφόρμας, που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα αυτό δεν υπήρξαν εξελίξεις, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, ωστόσο οι συζητήσεις με τις προσωπικότητες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό το άνοιγμα του ΑΚΕΛ προς πιο κεντρώες κατευθύνσεις αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς η πρωτοβουλία δεν έχει πάρει ακόμη την τελική της μορφή.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας